6. 4. 2014 Švédsko (0) KOMENTÁŘŮ

Oranžová senzace! Do Superligy postoupil klub, který před šesti lety hrál badminton

 



Švédská superliga bude mít hodně překvapivého nováčka. Jedním z týmů, který nahradí sestupující duo Jönköping – Caperio je jihošvédský Höllviken! Ještě jste o něm neslyšeli?

Pokud si říkáte, že jste experty na švédský florbal a ten název neznáte, tak vězte, že to není nějaká velká mezera ve vzdělání. Oranžový klub ještě v sezoně 2010-11 hrál čtvrtou nejvyšší ligu a jeho florbalová sekce začala psát svou historii až v roce 2008! Do té doby byl hlavním sportem v klubu badminton!

Loni byl Höllviken nováčkem druhé nejvyšší soutěže Allsvenskan a hned v premiéře slavil postup! Ale pokud se podíváme ještě o pár sezon dozadu, zjistíme, že Hollviken se nechal inspirovat třeba Mladou Boleslaví, která před pár lety krok po kroku postupovala z páté ligy až do nejvyšší soutěže. Ve druhé nejvyšší lize se ohřál jen rok. Misi zvládl jako nováček a postoupil z osmého místa. Jakoby do české extraligy prošel Rožnov…

Höllviken IBF

Höllviken IBF

Hollviken ani nebyl letos žádným velkým favoritem. V základní části jižní Allsvenskan skončil čtvrtý a do play off se dostal až díky neuvěřitelnému zaváhání svých soupeřů v posledních kolech. Do karet hrály Höllvikenu prohry Aby, Fagerhultu i Orebra. Do vyřazovacích bojů o postup pak šel s pouhými 39 body ze 22 utkání, což byla nejhorší bilance ze všech osmi týmů, které v letošním roce bojovaly v play off o Superligu.

Jenže play off je prostě „jiná“ soutěž. Přesvědčil se o tom sebevědomý Karlstad, který od outsidera chytil prohry 5:7 a 5:9. A druhé kolo? Tam už jen podceňovaný celek z nejjižnějšího místa Švédska vše dokonal. Nejdříve doma porazil IBF Göteborg 7:5 a v Lisebergahallen, kam přišlo víc diváků, než chodí v sezoně na Pixbo, vyhrál po nájezdech 7:6.

Trenér Vidar Jonsson se dočkal satisfakce. Několik sezón vedl Helsingborg, odkud ho vyhodili, protože tým nebyl schopný dostat do play off. A teď dovedl do elitní ligy podceňované outsidery! „Co na to sakra můžu říct? Je to to největší, co jsem kdy zažil jako trenér,“ rozplýval se.

Oranžová senzace byla na světě. „Mají úžasnou první pětku, která dostává na hřišti spoustu času,“ vypráví o překvapení sezony bývalý kouč reprezentace Kent Göransson.

Henrik Kronholm

Henrik Kronholm

A kdo tedy vůbec za ten Höllviken hraje? Znáte možná jedno jméno. Henrik Kronholm jezdíval s Pixbem na Czech Open a v roce 2003 se stal dokonce jeho nejlepším střelcem. To mu bylo 21 let. Nyní je o 11 sezon zkušenější a užívá si neuvěřitelných pocitů. Na velký florbal se chtěl už vykašlat, ale asi na to pořád ještě má. A tak si švédskou ligu, kterou s Pixbem v letech 2002 a 2003 vyhrál, možná zahraje znovu.

Höllviken IBF

Höllviken IBF

Höllvikens IBF
2008 založení florbalové sekce
2010/11 vítěz 4. ligy
2011/12 7. místo 3. liga
2012/13 1. místo 3. liga
2013/14 4. místo 2. liga – postup z play off


Autor: admin



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*