Matěj Pruner Matěj Pruner
23. 10. 2014 Superliga (1) KOMENTÁŘŮ

Roste Spartě superstar? Pruner zvládl první trefu dřív než Dóža

 



Že se v letošní sezoně extraligy budou prosazovat junioři se očekávalo. Jedním z nejužitečnějších mladíků je ale trochu překvapivě Matěj Pruner. 16letý útočník Sparty vstřelil v neděli svůj premiérový gól v extralize a zařadil se mezi nejmladší střelce historie.

Bohemians v zápase se Spartou prohrávali 2:6 a při powerplay se pokoušeli o snížení, když Pruner zachytil ledabylou přihrávku Vojtěcha Bagina. I když se forvard Klokanů snažil svoji chybu napravit a zastoupit gólmana, mladý útočník Sparty se nerozpakoval a poslal přes něj míček do prázdné brány. Zařadil se tím mezi nejmladší střelce extraligové historie.

„Jsem rád, že jsem vstřelil gól takhle brzy. Ale měl jsem to dost lehké“ říká skromně jedna z velkých nadějí českého florbalu. Místo zavezení míčku do rohu a poklidného dohrání zápasu daleko od vlastní branky zvolil poměrně riskantní střelu. Touha po prvním extraligovém gólu za tím ale nebyla. „V té chvíli jsem si to neuvědomoval. Spíš než o zavezení do rohu jsem přemýšlel o tom, že ještě nahraju Týnovi,“ zmiňuje Pruner svého spoluhráče Kryštofa Hartmana, který si o tři minuty dříve rovněž připsal zásah do odkryté branky.

Za řešení situace ho chválí i sparťanský trenér Jaroslav Berka. „Před sebou měl zakleknutého hráče, ale za sebou stav 6:2 pro nás. Je dobře, že bránu trefil a připsal si první extraligovou branku,“ říká šéf sparťanské střídačky. Premiérový gól si Pruner připsal v 16 letech a 10 měsících.

V tomto ohledu tak překonal mnohé výrazné osobnosti českého florbalu – svůj první gól stihl o chlup dříve než Patrik Dóža nebo Marek Deutsch. Za vlastním idolem ale zaostal. „Můj florbalový vzor je Milan Tomašík,“ přiznává mladík. Exvítkovický centr vstřelil premiérovou branku v seniorské extralize už v 15 letech!

Soutěžní řád platný v současnosti ale takto mladému hráči neumožňuje v extralize nastoupit. Prunerův počin je tak opravdu výjimečný. Trenér Sparty ale varuje, že jeho svěřenec nesmí usnout na vavřínech. „Matějovou předností je určitá herní vyzrálost a cit pro hru,“ vypočítává. „Ale musí na sobě dále pracovat, zejména na individuálních činnostech jednotlivce,“ upozorňuje.

Berka pochází z Havířova, kde byl svědkem herního vývoje dvou bývalých juniorských hvězd a v současnosti elitních českých útočníků – Vojtěcha Skalíka a Matěje Jendrišáka. „Vojta měl vždy neskutečně šikovné ruce a když vešel na hřiště, makal na 100 %. To Mates je naprosto odlišný typ hráče, to kde teď je, má vypracované,“ porovnává dva slavné havířovské odchovance. Jedním dechem ale dodává: „Kvalita hráče v 16-17 letech nerozhoduje vůbec o ničem. Je potřeba na sobě dlouhodobě pracovat.“

Skalík ani Jendrišák v mateřském Havířově moc dlouho nevydrželi. Po Prunerově skvělém vstupu do sezony se samozřejmě nabízí otázka, zda i jeho brzy nepřetáhne silnější a ambicióznější klub. Sparta je ale v udržování svých klíčových hráčů dlouhodobě úspěšná a Pruner to pravděpodobně potvrdí.

„Ve Spartě bych chtěl vydržet co nejdéle. Všechno jde nahoru, zlepšujeme se a zatím tomu odpovídají i výsledky,“ říká. Odchodu svého zázračného chlapce se nebojí ani Berka. „Když na sobě bude Matěj opravdu usilovně pracovat, Sparta mu může začít být malá tak za 5-7 let. A pokud opravdu bude, budeme za to všichni velmi rádi, jelikož to bude znamenat, že jsme vychovali hráče mezinárodní úrovně,“ vysvětluje.

Matěj Pruner si proti Milanu Tomašíkovi zahrál na předsezónním turnaji Scandic Cup. Pokud bude nadále výkonostně růst, může se během pár let potkat se svým vzorem jako spoluhráč – v národním týmu. „Můj sen je zahrát si za reprezentaci,“ prohlašuje. V té juniorské už Pruner, pokud mu vydrží forma, bude na následujícím MS patřit mezi opory.

Věk při vstřelení premiérové extraligové branky (vybrané osobnosti českého florbalu)
Milan Tomašík – 15 let a 6 měsíců
Vojtěch Skalík – 16 let a 4 měsíce
Matěj Jendrišák – 16 let a 5 měsíců
Matěj Pruner – 16 let a 10 měsíců
Marek Deutsch – 16 let a 11 měsíců
Patrik Dóža – 17 let a 8 dní


Autor: Redakce Florbal.cz



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*