Michal Jedlička. Foto: Štěpán Tomš, www.fotoms.cz Michal Jedlička. Foto: Štěpán Tomš, www.fotoms.cz
25. 10. 2014 Superliga (3) KOMENTÁŘŮ

Červená karta, Jedlička ven! A Boleslav pak jen bránila vítězství

 



Tři týmy jsou stále bez ztráty bodu a naplňují role favoritů. Tatran si pojistil v Liberci vítězství už v 1. třetině, Vítkovice zase smetly Spartu v té poslední. Mladá Boleslav měla práce nejvíc a paradoxně jí moc nepomohla ani červená karta pro trenéra Bohemians Michala Jedličku!

Kdo si myslel, že po televizním utkání s Chodovem to bude mít Mladá Boleslav proti Bohemians o poznání jednodušší, ten se zmýlil. Týmu Billy Boys se po zraněních Tadeáše Chrousta a Petra Kološe v podstatě rozpadla hra dvou formací a „klokani“, kteří představili zbrusu nové dresy, toho náležitě využili.

Domácí tým se zahříval hodně dlouho a efektivní Bohemians dokázali dát v prvním dějství hned tři góly. Pohodu hostí dokumentovalo i krásně provedené trestné střílení Kisugiteho, který nedal svému bývalému spoluhráčovi Davidu Rytychovi žádnou šanci.
Billy Boys se naplno rozjeli až po gólu Rožnovjáka a v průběhu druhé třetiny dokázali otočit na 6:3. Pak ale přišel důležitý moment. Trenéra hostů Michala Jedličku vykázali rozhodčí červenou kartou a tím v podstatě ustal brankostroj Boleslavi. Zahalkovi svěřenci totiž nedokázali Cimbálka ve dvouminutové přesilovce 5 na 3 překonat ani, úspěšný byl až Gwuźdź v následném pokračování 5 na 4.

Jiří Curney. Foto: Štěpán Tomš, www.fotoms.cz

Jiří Curney. Foto: Štěpán Tomš, www.fotoms.cz

Domácí ale v podstatě díky tomuto úseku vypadli z tempa a pak už se jen bránili. Čihák a Šimek snížili na 7:6 a pak už jen publikum trnulo při následné přesilovce hostů. Rytych bránu uhájil a poslední slovo nakonec patřilo Jiřímu Curneymu. Ten při powerplay dokonal svůj hattrick a čtyři sekundy před koncem ještě pečetil výsledek 9:6.

Dvě třetiny hrála Sparta na Dubině nadějný zápas, třikrát se jí podařilo vyrovnat náskok domácích Vítkovic a držela naději na body. Před koncem druhé třetiny dokonce mohla znamenat Mandelbaumova trefa gól do šatny.

Vyrovnání těsně před druhou sirénou ale nakoplo spíše domácí tým, který stejně jako v předchozích zápasech v posledním dějství dominoval.
Poslední třetina, to je letošní největší zbraň Vítkovic. Jednoznačně to dokumentují výsledky: Otrokovice 2:1, Vinohrady 4:1, Liberec 3:0, Chodov 4:1 a Sparta nyní dokonce 7:1!

Sparťané přitom nehráli úplně špatně, hodně se tlačil před Součkovu branku, domácí tým však dokonale využíval každé příležitosti a skóroval převážně z rychlých protiútoků. Pražany navíc zradila vlastní přesilovka, při které se mohli za stavu 5:3 znovu dostat na kontakt. Jenže domácí ji ubránili a následně trestali dalšími pěti góly.

Vítkovice tak zůstávají společně s Tatranem a Mladou Boleslaví stoprocentní, Sparta započítala druhou prohru v sezoně, výsledek 4:10 je však pro ni až příliš krutý.

Až příliš velký respekt měl Liberec ze střešovického Tatranu a tak už po první třetině bylo zřejmé, že Pražané odvezou domů plný počet bodů. Nepovedená první část znamenala šest gólů ve Vaníčkově síti a v podstatě rozhodnuté utkání. Vidět byl především Milan Fridrich, který nejdřív svou typickou střelou otevřel skóre zápasu a domácí obranu pak vymíchal i ve vlastním oslabení.

Ke cti sloužil domácím fakt, že zápas nevypustili a i dál se snažili hrát s Tatranem otevřeně. I proto padaly góly a nebylo jich málo. Už po půlhodině hry Fridrich zkompletoval hattrick a vyhnal z brány Vaníčka. Pak se konečně začali trefovat i domácí. Svému trenérovi se odvděčil za vyslání na hřiště junior Vojtěch Rondoš, který korigoval stav na 5:9. Tatran ale v posledních minutách znovu zapnul a nakonec nasázel domácím plný tucet gólů.

Vojtěch Rondoš dal svůj první extraligový gól. Foto: facebook FBC Liberec

Vojtěch Rondoš dal svůj první extraligový gól. Foto: facebook FBC Liberec

Otrokovice věděly, že vhodnější soupeř než ostravské FBC nemůže být. Na kom jiném by se měly chytnout, než na týmu, který v nové sezoně také ještě nebodoval. Jenže ostravské FBC přijelo na Štěrkoviště dobře připravené a navíc se sebevědomím, které mu dodalo pohárové vítězství v Rožnově.

Panteři navíc svému soupeři situaci velmi ulehčili a Petr Krzyžanek ze své pozice hned v první nabídnuté přesilovce skóroval. A protože domácí celek i dál pykal, měl problém dostat se zpátky do zápasu.

Klíčovým momentem byl možná začátek druhé třetiny, kdy domácí tým za stavu 0:2 pohrdl 50sekundovou přesilovkou 5 na 3. Naopak z další početní výhody Ostrava skórovala a brzy odskočila na rozdíl čtyř gólů.

V poslední třetině šlo už jen o skóre. Domácí fanoušky sice zahřály u srdce hezké góly Martina Nagyho, body však ani tentokrát Panteři nezískali. I díky čtyřem gólům v přesilovkách vyhrálo FBC v Otrokovicích 8:3.

Vinohradští Sokolové svým fanouškům při neděli moc radosti neudělali. Brno přijelo s cílem vyhrát a odvezlo si zaslouženě plný počet bodů. Filipa Kejíka od prvního čistého konta sezony dělily jen dvě minuty. Buldoci se po vítězství 7:2 posunuli na pátou příčku tabulky.

Hosté se přitom na svůj náskok ani moc nenadřeli. Obě situace, které vedly v první třetině ke gólům, začaly u levých obránců Brna. Jalového střelu Mrkos neudržel a Ondráček na dlouhou ruku dorazil míček do brány. Druhý gól pak zařídil skrytou střelou Petr Kadlec.

Vinohrady měly na začátku druhé třetiny jedinečnou příležitost snížit, namísto využití přesilovky ale inkasovali, když jim v oslabení unikl Juhaňák a vykoupal si všechny včetně brankáře. Tým SKV složily laciné branky a až do konce zápasu zůstal v útlumu.

Poslední třetina začala za stavu 0:6 a brněnští trenéři tak mohli poslat do hry všechny hráče ze střídačky. Dlouho to vypadalo, že si Filip Kejík připíše čisté konto a bude prvním gólmanem s tímto primátem. Jenže 127 sekund před koncem zaváhal v rozehrávce Juhaňák a Ondřej Stuchlík jeho chybu trestal. Vzápětí se domácí dočkali i druhé branky, Buldoci totiž netradičně chtěli zkusit power-play a nakonec dostali druhý gól do prázdné brány.

Utrápené vítězství si do tabulky připsal Chodov. I když na Jižním Městě měli domácí favorité velkou převahu, nedokázali jí patřičně zužitkovat hlavně zásluhou skvěle chytajícího Zdeňka Tvrdého v bráně Pardubic. To hosté z minima vytěžili maximum, po nenápadných střelách Krigovského a Brychty šli do šaten s náskokem dvou gólů.

Chodov nejprve snížil střelou Sýkory ze středu a vyrovnal až pár minut před polovinou zápasu. Skvělou nahrávku přes šířku hřiště dostal Ondrušek a Tvrdý byl na jeho bombu přes veškerou snahu krátký. Když se v 37. trefil Mikeš, vypadalo to že předloňský vícemistr definitivně přebral otěže zápasu. Slabou chvilku si ale vybrala obrana domácích i gólman Zich, mezi jehož nohy procedil míček Krajcigr.

Definitivně tak rozhodlo až závěrečné dějství. Šance Pražana se ještě neujala, po ní už však svou střeleckou formu ukázal Ondrušek. Poté co ve své jediné šanci v zápase neuspěl Zozulák, ztvrdil vítězství svého týmu prvním gólem v chodovském dresu Tomáš Vávra. Při závěrečné power-play už Chodov výsledek kontroloval a mohl dokonce zvýšit, Ondrušek ani Vávra ale prázdnou bránu z poloviny hřiště netrefili.

Karel Brychta v utkání na Chodově. Foto: Štěpán Černý

Karel Brychta v utkání na Chodově. Foto: Štěpán Černý

SOBOTNÍ VÝSLEDKY:

LIBEREC – TATRAN 5:12
VÍTKOVICE – SPARTA 10:4
OTROKOVICE – OSTRAVA 3:8
MLADÁ BOLESLAV – BOHEMIANS 9:6

NEDĚLNÍ VÝSLEDKY:

CHODOV – PARDUBICE 5:3
VINOHRADY – BRNO 2:7


Autor: Tomáš Rambousek



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*