Daniel Johnsson. Foto: Per Wiklund Daniel Johnsson. Foto: Per Wiklund
18. 3. 2015 Švédsko (0) KOMENTÁŘŮ

Drama v autobuse: Magic Johnsson bojoval o život, tým se semknul a ničí Pixbo

 



Určitě jste si ho všimli. Když přiletělo ze Švédska nějaké video s parádním „zorro“ gólem, měl ho většinou na svědomí Daniel Johnsson. Tahoun Helsingborgu dokonce nakoukl i do reprezentace, jenže teď zatím vůbec netuší, jak to s jeho další florbalovou kariérou bude dál. Přišel o ledvinu…

Skoro nikdo si toho nevšiml. Probíhala poslední třetina duelu předposledního kola základní části mezi Storvretou a Helsigborgem. Hosté se pokoušeli otočit zápas, prohrávali ve Fyrishovu už 0:3, ale stáhli na 2:3. V jednom ze soubojů pak domácí zadáci skřípli mezi svými těly nebezpečného Johnssona. Ubránili ho, faul to snad ani nebyl a Helsingborg nakonec prohrál 2:4 a čekalo ho 1200 kilometrů cesty domů autobusem.

A právě v bude už Daniel Johnsson začal cítit, že něco není v pořádku. Na benzínkách si vždycky zašel na záchod a viděl, jak se mu moč pomalu barví do červena. „Nejdřív to nevypadalo tak špatně, ale podruhé už jsem viděl krev ve své moči,“ vyprávěl pro server Innebandymagazinet. „Pak jsem začal omdlívat, zvonilo mi v uších, dostal jsem závratě,“ dodal.

Cesta z Uppsaly do Helsingborgu. Google maps

Cesta z Uppsaly do Helsingborgu. Google maps

Naštěstí se svěřil trenérovi. „Byli jsme vystrašení. Krátce před Odeshögem na mě zavolal a řekl, že se necítí vůbec dobře,“ potvrdil kouč Magnus Anderberg. Autobus Helsingborgu zastavil na nejbližším odpočívadle a z fakultní nemocnice z Linköpingu vyrazila sanitka s modrými majáčky. Ještě v neděli v noci se „Magic-Daniel“ podrobil operaci. Lékaři zjistili, že mu praskla ledvina, museli mu jí odebrat.

SESTŘIH ZORRO GÓLŮ DANIELA JOHNSSONA

„Bylo to moudré rozhodnutí. Daniel byl těžce zraněný a bylo štěstí, že jsme to vyřešili takhle rychle. Jak vyšlo najevo, zamezilo to dalším komplikacím,“ komentoval situaci fyzioterapeut týmu Mattias Svensson, který byl také na palubě autobusu.

Helsingborg se dostal do play off i bez své největší opory a do čtvrtfinále si ho vybralo Pixbo. „Je to velká škoda, Daniel byl pro náš tým neuvěřitelně důležitý hráč. Ale teď to není o sportu, má to lidský rozměr, trpíme společně s ním,“ odpovídal Magnus Anderberg na otázku, jak hodně bude šikovný forvard ve zbytku sezony chybět.

KLASIKA DANIELA „MAGIC“ JOHNSSONA – ZORRO GÓL Z TRESTŇÁKU (1:36)

Po třech odehraných zápasech play off se ale zdá, že těžké zranění Johnssona tým ještě víc stmelilo. Helsingborg si na favorizované Pixbo vyšlápl a po třech zápasech vede 2:1, dvakrát vyhrál nad svým rivalem v prodloužení.

Daniel Johnsson se mezitím dostává z nejhoršího. Po 14 dnech ho propustili z nemocnice. „V první chvíli jsem si říkal, že chci být co nejdřív zase zdravý, ale je jasné, že to tak jednoduše nepůjde. Hned jak jsem vstal z postele, tak jsem to pochopil,“ vyprávěl po návratu domů do Helsingborgu.

Daniel Johnsson. Foto: Per Wiklund

Daniel Johnsson. Foto: Per Wiklund



„Četl jsem nějaké reflexe lidí, kteří prodělali to samé, co já. Vím, že tohle se nedá uspíšit a musím být hodně opatrný, jinak se může opět spustit krvácení. Takže půjde v první řadě o bezpečnost. Mám sice dost sebevědomí, ale fakt nechci řídit invalidní vozík,“
dodal.

Florbal zatím sledoval jen na dálku, ale už se těší, až se přijde podívat na zápas. Možná už ve čtvrtek, Helsingborg totiž doma hostí Pixbo ve čtvrtém čtvrtfinále. „Samozřejmě, že chci vidět každý zápas. Hned první play off jsem sledoval na svém počítači. Tak uvidíme, jestli bude síla. Když to půjde, budu tam,“ slibuje.

Daniel Johnsson. Foto: Per Wiklund

Daniel Johnsson. Foto: Per Wiklund

Bude fandit týmu, za který už možná nikdy nenastoupí. Letos mu totiž končí smlouva a několik velmi dobrých nabídek prý už má na stole. Ve Švédsku se mluví o zájmu Warbergu i Linköpingu, kde hraje Matěj Jendrišák. Ale možná by bylo nejlepší zůstat v Helsingborgu. „Víte, o tom teď vůbec nechci a nemohu mluvit. V první řadě se musím dostat z postele,“ říká Daniel „Magic“ Johnsson.

Foto: Per Wiklund, www.perwiklund.se


Autor: Tomáš Rambousek



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*