Lucie Pilíková klepe na dveře ženské reprezentace. Foto: Repro YouTube
4. 4. 2015 Reprezentace žen (7) KOMENTÁŘŮ

Lucie Pilíková na prahu reprezentace. Diskutujme o věkových limitech, říká Janovský

 



Trenérský štáb reprezentace žen v minulých dnech zveřejnil předběžnou nominaci na dubnový podnik série Euro Floorball Tour ve Švýcarsku. Nad nominovanými ční jméno Lucie Pilíkové, juniorky Herbadentu, která již může nastoupit za reprezentaci žen, avšak paradoxně nemůže hrát nejvyšší českou ženskou soutěž. Kouč Miroslav Janovský říká, že by se měla otevřít diskuse o věkových limitech, minimálně v ženském florbale.

Reprezentační pozvánku dostala také v minulých týdnech skvěle hrající Lucie Veselá, svou švýcarskou místenku má jistou. Překvapením je ale nominace Lucie Pilíkové. „Dobře ji známe z našeho působení u juniorské reprezentace a o Lucčiných kvalitách nepochybujeme,“ říká Miroslav Janovský.

A ve své zevrubné argumentaci pokračuje. „Musíme si uvědomit, že to bude brzy sedmnáctiletá slečna, tedy bude ve věku, kdy v řadě jiných sportů sportovci reprezentují na mistrovstvích světa nebo olympijských hrách své země, ať to jsou plavkyně nebo tenistky,“ jmenuje český hlavní trenér.

Jako příklad z Česka poté uvádí Michaelu Hrubou, osmou výškařku pražského halového evropského šampionátu, která je o sedm měsíců starší než Lucie Pilíková.

A podobných příkladů je více, třeba lyžařka Mikaela Shiffrin získala v sedmnácti letech zlatou medaili ve slalomu na mistrovství světa. „Jaromír Jágr hrál v šestnácti nejvyšší československou soutěž, dva roky poté získal Stanley Cup,“ nachází Janovský příklad v asi nejslavnějším českém sportovci.

K mezinárodnímu utkání ale Lucie Pilíková nastoupit může. „Reprezentovat může v den svých patnáctých narozenin, což je podle mě správně,“ říká Janovský.

Dochází tak k paradoxu. „Za národní tým může hrát teoreticky rok a půl, na debut v extralize si musí ještě necelý půlrok počkat,“ ukazuje hlavní trenér reprezentace žen.

Nastavení předpisů v Česku ale bere jako realitu. „Osobně se současným dělením věkových kategorií nesouhlasím a mnohokrát jsem o tomto problému jednal a hovořil, bohužel bezúspěšně,“ pokrčí rameny.

Pilíková zatím může hrát nejvýše soutěž juniorek.  Foto: Herbadent Praha 11 SJM

Pilíková zatím může hrát nejvýše soutěž juniorek.
Foto: Otakar Prášek

Mimochodem, podobný postup zvolilo také Slovensko, které poslalo do kvalifikačních bojů o účast na světovém šampionátu Šárku Bol’ovou, další juniorku Herbadentu nebo Švýcarsko, které svého času několikrát nominovalo do ženské reprezentace Karin Güttinger, která tehdy působila v juniorském týmu Dietlikonu.

K podobnému kroku se nyní schyluje v Česku. „Důležité je si také uvědomit jednu věc: pokud by se Lucka do nominace na ženský turnaj série EFT dostala, tak se bavíme o postu někde ve čtvrtém útoku,“ říká hlavní trenér. „A i vzhledem ke svému věku by musela předvést velice kvalitní výkon, aby nás dokázala přesvědčit o tom, že si svou šanci v reprezentaci žen, právě na úkor zkušenějších hráček hrajících na tomto postu, zaslouží,“ dodává.

Jasno má také tom, co od Pilíkové případně očekává. „Pokud Lucii nominujeme, tak ji budeme chtít vidět proti třem nejlepším týmům, především pak jejich hráčkám a porovnat její výkony s ostatními našimi hráčkami na její post,“ plánuje trenér, který dovedl juniorky ke světovému bronzu.

Právě proto mladé naději věří. „Toho, že by měla mít nějaké extrémní problémy s hrou soupeře se nebojím, vždyť už před dvěma roky patřila v sérii utkání proti švédským celkům mezi naše nejlepší hráčky, což potvrdila i na loňském šampionátu juniorek,“ vypočítává.

Sám má ale ještě vyšší cílem. „Sekundárním efektem její nominace by mohlo být znovuotevření diskuse na téma dělení věkových kategorií, minimálně tedy v ženách,“ doufá Miroslav Janovský.

Spojence má také v zahraničí. „Společně se švýcarským kolegou Saschou Rhynerem se shodujeme v tom, že hlavním kritériem případné nominace má být výkonnost hráče, které součástí je samozřejmě mentální vyspělost, potřebná pro start v dané kategorii,“ prozradil český trenér.

Lucie Pilíková ale nebyla tím jediným, co český štáb řešil. Vydal se také na inspekční cestu do Švýcarska, kde viděl semifinálový duel mezi Hankou Lackovou a Kristýnou Horňákovou. „S oběma jsme se dohodli, že je chceme vidět v jejich domovských klubech a po utkání jsme měli velký prostor pro vzájemnou debatu ohledně následující reprezentační akce,“ nastínil Janovský.

To ale nebylo to jediné, co ve Švýcarsku Češi stihli. „Zároveň jsme měli prostor pro debatu s tamními trenéry o stavu ženského florbalu a organizaci tamních klubů,“ dodal na závěr.

Předběžná nominace hráček na Euro Floorball Tour ve Švýcarsku:
Brankářky: Kubíčková a Ranochová (obě Vítkovice) a Horňáková (Bern Burgdorf / Švýc.)

Hráčky do pole: Bachmaierová, Jarolímová, Paulovičová, Řepková, Urbánková a Vojáčková (všechny Chodov), Čapková, Z. Hubáčková, Krupnová, T. Pilíková a L. Pilíková (všechny Herbadent), Enenkelová, Halfarová, Ratajová a Sládečková (všechny Vítkovice), Koníčková, Leierová a Mlejnková (všechny Liberec), A. Bočanová a Veselá (obě Bohemians) a Lacková (Chur / Švýc.).

Z florbalistek uvedených kurzívou trenéři nominují jednu brankářku a tři hráčky do pole.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • iggy napsal:

    Trochu alibismus od trenera repre…kdo jiny by to mel natvrdo otevrit,nez prave on a vyvinout tlak na unii?tezko to budou kluby,se kterymi se ZM je ochoten bavit tak leda o vysi pokut,ktere jim udeli.

  • Sheldon napsal:

    Iggy mi to sebral z úst. Od člověka, který je v komisi repre, zároveň, jak je u nás zvykem, repre i trénuje je to hrozný zoufalství to svalovat jinam..

  • kala napsal:

    Pokud mám správné info, otázce se věnovala i Komise mládeže a metodiky, hlavni metodik odevzdal zprávu založenou na faktech a informacích od sportovních lékařů a psychologů pracujících ve sportovním prostředí. Stanovisko bylo negativní vůči návrhu Janovského a bývalých Repre trenérek. A nejen komise ZM ale i jiné se vyjádřily proti. Opravdu chceme, aby šikovné holky vyhořely dřív než jim bude dvacet?

  • Sheldon napsal:

    Ty holky vyhoří kvůli jejich chorobně ambiciózním trenérům, nikoliv kvůli předpisu. Ty holky (nejde jen o Pilíkovou) si dělají v souteži juniorek co chtějí, to je asi moc nemotivuje se zlepšovat.

  • Jirka napsal:

    znám spoustu dorostenek, který trénujou třeba i s extraligovými týmy a místo toho aby hrály třeba aspoň pár minut za zápas, nebo když by na to měly klidně i víc, tak se utápí jejich nadání v lize dorostenek, která nemá vůbec žádnou úroveň a nebo hrají ligu juniorskou, kde jsou zápasy na úrovni až v konečné fázi soutěže.

    • Jirka napsal:

      nicméně hráčka jako je lucinka pilíková na extraligu rozhodně má (vzhledem k tomu, jaké hráčky mohou hrát za některé týmy v nižších patrech tabulky), ale na reprezentaci žen nemá ani náhodou…

    • Tomáš Krásný napsal:

      No ale že by měly zápasy žen během sezony nějakou valnou úroveň se říci nedá. Ohledně nominace těchto hráček mám problém v tom, že vlastně nikdo neví, jak zvládnou konfrontaci s dospělým ženským florbalem na mezinárodní úrovni. V principu jsem také pro zrušení toho omezení, ale třeba NHL můžou hrát hokejisti starší pouze 18 let a určitě to má racionální důvod. Nicméně pokud má hráčka výkonnost a je mentálně připravená na dospělý florbal, tak ať ho hraje klidně už od 15, tak jako třeba Hudler nebo Olesz extraligu v hokeji

Napsat komentář

*