Šárka Bol'ová v dresu Herbadentu proti Olomouci ve čtvrtfinále první ligy juniorek. Foto: Daniel Krob
6. 5. 2015 Ženský florbal (5) KOMENTÁŘŮ

Mladé Slovenky míří růst do Čech. Bude jich přibývat, myslí si Aleš Poukar

 



Lucia Košturiaková, Denisa Ferenčíková nebo Alexandra Ferencová patří už dlouho k itineráři české nejvyšší soutěže žen. Právě skončený finálový turnaj 1. ligy juniorek ale poukázal na nový trend: už nejen Slovenky, které skončí střední školu odchází do Čech, ale už také tamní talentované juniorky míří za hranice. A klepou na dveře ženského národního týmu! Aleš Poukar, jeden z průkopníků tohoto trendu věří, že takových hráček bude přibývat.

K největším slovenským talentům patří Šárka Bol’ová, která hájí barvy Herbadentu, Lenka Cupráková roste v FBC Ostrava, na letošním Gothia Cupu už mu dokonce dělala kapitánku a konečně Lívia Gregorová začala také v Ostravě, aby posléze přešla do Vítkovic.

A nepatří k průměru, naopak, vždyť Gregorová s Bol’ovou už například byly v širší nominaci pro kvalifikaci o mistrovství světa žen v Nitře, druhá jmenovaná si na turnaji dokonce zahrála, když nahradila Petru Tardíkovou.

Nebudu lhát, vůbec jsem to nečekala, ani jsem netušila, že bych si mohla zahrát,“ přiznala slovenská útočnice. „Nejprve jsem byla zmatená a vystrašená, ale baby byly super a hned mi pomohly, moc jsme si to v Nitře užily a dostala jsem možnost si uvědomit, proč mě florbal tak baví,“ usmívá se Bol’ová.

Také ona zmíněný trend vnímá. „Myslím si, že jednou z hlavních příčin je úroveň slovenské extraligy, která měla v právě skončené sezoně jen sedm účastníků, dále si myslím, že slovenské hráčky, které působí v Česku patří k těm nejlepším a nikdy jsem neslyšela, že by si na něco stěžovaly,“ popisuje. „České kluby nám umí vytvořit mnohem lepší podmínky a postarat se o nás, ač jsme ještě mladé,“ pochvaluje si péči, kterou má v Herbadentu.

Jedním z hlavních průkopníků byl Aleš Poukar, který se stará o ženskou složku FBC Ostrava. „Narodil jsem se jako Čechoslovák, studoval jsem v Žilině, proto jsem bral jako samozřejmost pomáhat nejen českému, ale také slovenskému florbalu,“ říká.

Poukar, známý také tím, že pro české a slovenské děti pořádá a pořádal turnaje ve Švýcarsku a jezdí na slovenské turnaje, pak těží z toho, že většinu slovenských juniorek zná osobně. „Mám radost, pokud pak hráčka dosáhne úspěchů a pokud se chce prosadit v zemi TOP 4, je Česko tou nejjednodušší volbou, ať kvůli příbuznosti jazyků, nebo také kvůli tomu, že zde má, v uvozovkách, spojence,“ popisuje Aleš Poukar.

Hráčka Herbadentu už dokonce debutovala ve slovenské reprezentaci žen. Foto: Flickr IFF

Hráčka Herbadentu už dokonce debutovala ve slovenské reprezentaci žen. Foto: Flickr IFF

Samozřejmě, že takový přestup je pro klub náročnější. „Posledním případem je Lenka Cupráková, té jsme zajistili školu a bydlení. Taková hráčka se pak, ještě než nastoupí na vysokou školu, sžije s prostředím, díky nutriční poradkyni získá správné stravovací návyky, regeneruje pod dohledem kondičního trenéra a její případné zdravotní problémy řeší masér dříve, než přerostou ve větší,“ popisuje, co všechno taková hráčka po přesunu do Česka zažije.

A že nezahálí, to potvrzuje také Šárka Bol’ová. „Chodím na francouzské bilingvní gymnázium a věřte mi, že povinností mám až nad hlavu,“ směje se. Jenže, takový přístup nese své ovoce. „Kariéra hráčky je pak delší a kvalitnější soutěž ji umožní se také prosadit v reprezentaci,“ upozorňuje Poukar.

Příkladem může být právě Bol’ová, která už ochutnala ženský mezinárodní florbal a v utkání proti Itálii skórovala. „Pocit to byl nezapomenutelný, vždy mám z gólu velkou radost,“ vzpomněla si slovenská útočnice. „Protože jich mnoho nedávám,“ dodala sarkasticky.

Cíle má přesto vysoké. „Chtěla bych to dotáhnout co nejdále a hrát tak, abych byla především sama se sebou spokojená,“ přeje si. „Už odmalička byla, je a bude mým snem olympiáda,“ zasní se.

K tomu, aby se takový přestup povedl je ale zapotřebí ještě jednoho důležitého faktoru – rodičů. „Je potřeba, aby vám věřili a hráčka s nimi měla co nejčastější kontakt, byť třeba jen po telefonu,“ přidává důležitý poznatek šéf ženské složky FBC Ostrava

V budoucnu se prý takových přestupů, dočkáme ještě častěji. „Bude jich přibývat, stejně tak, jako přestupů našich hráček do Švýcarska, Finska nebo Švédska,“ je přesvědčen Aleš Poukar. „Důležité ale je, aby se alespoň část těchto hráček vrátila, ještě před ukončením kariéry, do své země a předala tam mezinárodní zkušenosti,“ uzavírá ostravský manažer.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • steve napsal:

    Pohádky Aleše…před spaním dobré.

  • rekl napsal:

    přesně tak…

  • jardajagr napsal:

    pan poukar si dela srandu……

  • JII napsal:

    Hlavně když už se zmiňuje o slovenkách co pomáhaj českým týmům, neměl by se zmiňovat jen o Ostravě, měl by se podívat i jinám. Třeba Patakyiová v Hradci atd

    • Karolina napsal:

      Jenomze Patakyova v hradci je s tim rozdilem, ze jeji rodice se prestehovali do cech a nebyl problem tam zacit hrat florbal, naopak tyto tri vyse zminene slecny odesly do cech bez rodicu jenom kvuli florbalu a takove jsou jenom tri, navyse se zminovali o hrackach ktere se ucastnily na mistrovstvi cr juniorek…

Napsat komentář

*