Lukáš Černý (úplně vlevo) na hřišti svou postavou vyčnívá. Lukáš Černý (úplně vpravo) na hřišti svou postavou vyčnívá.
3. 7. 2015 Superliga (3) KOMENTÁŘŮ

Aspoň bude mít Litvínov hned zápis do historie, směje se dlouhán Lukáš Černý

 



Nováček z Litvínova bude v letošní sezoně jednoznačně největším outsiderem extraligy. Přesto si ale asi Bivoj hned v prvním zápase připíše jeden historický primát. Obránce Lukáš Černý se stane pravděpodobně nejvyšším hráčem v poli, který kdy nastoupil v české nejvyšší florbalové soutěži.

V minulé sezoně 1. ligy zaznamenal slušných 26 kanadských bodů za 13 gólů a stejný počet přihrávek, na hřišti však Černý vyčnívá zejména díky svým 202 centimetrům. Vyšší je z extraligových hráčů pouze chodovský Jan Barák, ten však jak známo nastupuje na postu brankáře.

„Je to zajímavé. Aspoň bude Litvínov hned mít první zápis do historie extraligy,“ říká pobaveně Černý. „Myslím si, že i naše obrana bude mít největší výškový průměr v lize,“ dodává. V defenzivních řadách společně s ním nastupují i další velmi urostlí borci jako například Václav Khek, Jiří Pecháček nebo Petr Chládek.

Budoucí rekordman se florbalu naučil v jiném severočeském městě. „Začínal jsem na základní škole v Mostě. Tam byli florbalové kroužky pod vedením Vadima Všetuly, jenž momentálně trénuje nás,“ vzpomíná na začátky pod současným asistentem Daniela Huliče.

Parta kolem velezkušeného hrajícího trenéra se v 1. lize prezentovala především tvrdou hrou, po přestupu z Mostu tak dvoumetrový bek do kádru dobře zapadl. „Moje postava se hodí k fyzické hře, sám se snažím tak hrát,“ přiznává Černý. „Ale s hokejkou snad taky něco umím,“ usmívá se.

Nyní si se svou 103 cm dlouhou florbalovou holí zahraje proti nejlepším českým hráčům. I když Bivoje hned na úvod čeká křest ohněm, 22letý dlouhán už se nemůže dočkat. „Nejvíce se těším na zápas s Mladou Boleslaví, kterou máme hned v 1. kole venku,“ vyhlíží duel s loňským vicemistrem.

„A hlavně se těším na souboje s Jaromírem Eklem, který je také vysoký,“ připomíná vytáhlého útočníka mladé Boleslavi. Je ale možné, že při svém extraligovém debutu si proti němu nezahraje. O Eklovy služby má prý velký zájem pražská Sparta.

Hlavním cílem Severočechů bude nepochybně záchrana v nejvyšší soutěži. K nelehkému úkolu mají pomoci i posily se zkušenostmi z velkého florbalu. Z Chodova se domů vrací střelec Vladimír Běhavý, mluví se také o přestupu bývalého gólmana juniorské reprezentace Václava Zavadila z Tatranu.

Vybraní florbaloví dlouháni

Jan Barák (B, Chodov) – 204 cm
Lukáš Černý (O, Litvínov) – 202 cm
Jaromír Ekl (Ú, Ml. Boleslav/Sparta) – 199 cm
Václav Komačka (O, Ostrava) – 195 cm
Tomáš Kafka (B, Tatran) – 192 cm


Autor: Redakce Florbal.cz



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*