Jakub Koráb se vrací do vrcholového florbalu. Foto: Pavel Růžička
13. 8. 2015 Czech Open (0) KOMENTÁŘŮ

Báječný návrat Korába! Vychytal Finy a splnil si svůj florbalový sen

 



Na konci června zasáhla Mladou Boleslav tvrdá rána. Talentovaný brankář Jakub Výtisk se rozhodl skončit s florbalem. Důvod? Ztráta motivace. Jeho odchod značně naboural koncepci klubu, který na něm do budoucna chtěl stavět. Boleslav naštěstí zachránil její bývalý hráč Jakub Koráb, který připlul, aby Davidu Rytychovi pomohl nést nelehký úděl prvního brankáře.

A hned první ostrá prověrka ukázala, že Boleslav je za vodou, alespoň co se brankářů týče. V prvním zápase na Czech Open si na Boleslav vyšlápnul finský tým Tapanilan Erä. Ale Koráb podržel.

 V utkání, ve kterém jeho tým vyhrál 3:1, působil velmi jistě. Boleslav sice parádně bránila, kontrolovala hru a do šancí Finy téměř nepouštěla. Přesně takové zápasy jsou však pro gólmany nejtěžší.

Jde hlavně o psychiku: v každém utkání si brankář musí vytvořit krunýř zdravého sebevědomí, ze kterého pak těží. To znamená, že čím víc střel na něj jde, tím snazší je pro něj dostat se do zápasu a vytvořit si sebedůvěru.

Na Korába šlo za celý zápas jen pár střel. Všechny ale byly nepříjemné. Všechny kousaly a zvlášť v závěru napínavého duelu se musel zkušený gólman činit. V několika ošemetných závarech před jeho brankou se ale správně zorientoval a pomohl týmu k cennému triumfu.

Po utkání proto svůj tým pochválil „Kluci výborně plnili, co se domluvilo. Hráli přesně to „véčko“, které jsme trénovali na několika soustředěních. Perfektní práce od nich. Já jsem měl maximálně tak šest zákroků. Z mého pohledu jsme soupeře relativně přejeli,“ hodnotí Koráb.

První zápas na Czech Open je vždy důležitý. Hodně napoví o formě a ambicích týmu na turnaji. Pro Boleslav to letos platilo dvojnásob. Na lavičce si totiž odbyl premiéru Jan Pazdera, svérázný a břitký kouč, který přišel z Vinohrad. Suverénní výkon Korába ho jistě musel potěšit.

A spokojenost je zatím oboustranná. „Zatím je brzo hodnotit, ale [Pazdera] je určitě jeden z nejlepších trenérů, se kterými jsem se setkal. Dost často obhajuje, co dělá. Nejenom, že chce, abychom dělali to, co řekne. Jde mu hlavně o to, abychom pochopili, proč to děláme,“ popisuje Pazderu a jeho osobitý styl trénování.

Brankářům prý dává volnou ruku. „Snaží se s námi hodně komunikovat, což je důležité. Do brankářské problematiky, respektive do tréninku brankářů, se ale moc nepouští. Dd toho jsme tam já s ‚Rypim‘, oba máme hodně zkušeností a vyjdeme si vstříc,“ tvrdí Koráb.

Příchod Pazdery a Korába však nedávno přebil přestup Jana Natova, bývalého hráče Future a Tatranu. Natov má pro klub být velkou posilou a podle Korába do týmu zapadl skvěle. „Z mého pohledu se Natov zapojuje dobře jak lidsky, tak herně. Je to jeden ze tří nejlepších hráčů v republice, takže ten nebude mít problém.“

Další pozitivní odpověď. Na Korábovi je i během pozápasového rozhovoru znát, jak moc si svůj návrat do Mladé Boleslavi užívá. „Je to splněný sen. Nečekal jsem, že ještě budu někdy chytat. Ale přišla nabídka, která přišla. A Boleslav je jednoznačně tým, za který chci hrát,“ říká ostřílený gólman.

Pokud bude během sezóny chytat stejně působivě jako v utkání proti Tapanilan Erä, budou mít Středočeši jednu z nejsilnějších brankářských dvojic v české extralize. A jak ukázala loňská sezóna a triumf Tatranu, vyrovnané duo gólmanů je klíčem k vytouženému titulu.


Autor: Jan Zikmund / CzechOpen.cz



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*