Janu Vávrovou už v reprezentačním dresu neuvidíme. Foto: xflorbal.cz, Martin Flousek. Janu Vávrovou už v reprezentačním dresu neuvidíme. Foto: xflorbal.cz, Martin Flousek.
28. 1. 2016 Reprezentace žen (9) KOMENTÁŘŮ

Jana Vojáčková končí reprezentační kariéru! Budou ji následovat spoluhráčky?

 



Národní tým žen přichází o jednu z nejstabilnějších opor posledních let. Do začínajícího dvouletého cyklu už se nezapojí útočnice Chodova Jana Vojáčková. Je navíc možné, že nebude jediná a podobně se rozhodnou i některé další hráčky.

Už po nešťastném zápase o bronz na Mistrovství světa v Tampere se spekulovalo o tom, že některé starší členky kádru v národním týmu dále pokračovat nebudou. Vojáčková se nyní stala první ženou, která svůj konec potvrdila.

„U mě to pravda je. Do příštího reprezentačního cyklu už nenastoupím, další dva roky už by pro mě byly moc,“ potvrzuje útočnice úřadujících vítězek ligy i Poháru. Nad tím, zda po sezoně ukončí kariéru definitivně, ale ještě nepřemýšlí. „Je možné, že po této sezoně skončím s kariérou. Ale to hodlám řešit až v dubnu,“ vysvětluje.

29letá útočnice začínala v pražských Bohemians, největší úspěchy ale zaznamenala ve svém současném působišti na Jižním Městě. Po loňském premiérovém titulu minulý týden vybojovala se spoluhráčkami i vítězství v Poháru České pojišťovny.

V reprezentaci debutovala v roce 2010 a její nepostradatelnou součástí byla déle než 5 let. V 66 mezistátních zápasech zaznamenala 26 bodů za 14 gólů a 12 asistencí. Jejím největším úspěchem je bronz z MS 2011 ve Švýcarsku.

Snad jen finále světového šampionátu Vojáčkové (a bohužel zatím i celému českému ženskému florbalu) ve sbírce úspěchů chybí. Asi nejblíže byla právě minulý rok ve Finsku, kde našim hráčkám chyběly k prodloužení semifinálového duelu 3 vteřiny. Ani vidina podobného úspěchu ji ale nepřiměla bojovat o nominaci na další MS, jež se bude konat na Slovensku.

„Hrát finále mistrovství bych sice asi chtěla, ale je to jen sen, který je strašně málo pravděpodobný,“ přiznává. „Jsem spokojená s bronzem, který mi visí doma. A možná ještě víc jsem ráda za to, že jsem si mohla zahrát domácí Mistrovství světa, protože to byl jeden velký neuvěřitelný zážitek,“ vzpomíná na turnaj v roce 2013, na němž přišly Češky o medaili až v prodloužení duelu o bronz.

Další opora současného Chodova Eliška Vrátná se loni vrátila na MS po šesti letech. Vojáčková, která v civilu pracuje jako učitelka na ZŠ Donovalská nedaleko haly na Jižním Městě, ale na nic podobného nepomýšlí.

„Já nechci nic předbíhat ani zakřiknout, ale doufám, že za dva roky už budu mít jiné starosti než florbal,“ usmívá se útočnice, jejímž životním partnerem je sedminásobný mistr ČR Tomáš Vávra v současnosti rovněž působící na Chodově.

Florbalistka nastupující s charakteristickým číslem 24 ale dost pravděpodobně nebude jedinou výraznou osobností, o niž český národní tým přijde. Následovat ji možná budou další zkušené spoluhráčky z klubu – Anet Jarolímová a zmíněná Eliška Vrátná. Ani jedna ale zatím nechce svůj případný konec v reprezentaci komentovat.

„K budoucnosti v reprezentaci se vyjádřím po sezoně,“ říká s úsměvem Jarolímová, která už nyní působí jako hrající asistentka Michaely Marešové a s Vojáčkovou vede chodovské juniorky. „Tohle téma budu řešit až po sezoně. Teď se blíží play off a já řeším pouze ligu a klubovou úroveň, která má teď přednost,“ vysvětluje svůj postoj Vrátná, s níž Vojáčková působila už v Bohemians.

Konec Jany Vojáčkové ale určitě přidělal starosti trenéru Miroslavu Janovskému. Ten bude muset ve druhém funkčním období obměnit svůj pečlivě budovaný kádr pravděpodobně o dost více, než předpokládal.


Autor: Redakce Florbal.cz



KOMENTÁŘE

  • Dita Ondrejková napsal:

    Předně, Janice velké DÍKY. Hráčka jejího typu a hlavně charakteru bude v reprezentačním dresu hodně chybět.

    A autor opět nepřekvapil. Dominiku, prosím tě…já tam byla, nám žádné 3 vteřiny do finále nescházely. Nám scházely 3 vteřiny do prodloužení, kde BY SE MOHLO STÁT COKOLI. Pro dobro těch holek, které musely projít obrovským smutkem a zklamáním, piš věci tak, jak byly a jsou. Zas tak dávno to nebylo.

    • antiondrejková napsal:

      No jo,naše paní novinářka zase kritizuje práci druhých. Být na vašem místě, držím hubu a krok, protože vaše články z MS mě nutily zvracet. Gramatickými a stylistickými chybami začínaje…….nejde mi o to,že autora někdo opraví,ale jde o to,že útočí a kritizuje zrovna tato dokonalá paní NOVINÁŘKA

      • Vlaďka napsal:

        Podle mě jen uvádí fakta na pravou míru a dává do své práce srdíčko. Ať už se nějaká chyba objeví nebo ne.. Mně se chce zase zvracet z lidí,co dělají úplný houby,jen mají plnou pusu.

      • Marcel Pudich napsal:

        A paní Ondrejková se alepoň podepíše svým jménem… Mně je špatně z lidí blijících své pseudonázory pod anonymem. Celou diskusi na jakékoliv téma tady bych povolil pouze pod svým jménem. Na druhou stranu mne nic nenutí to tady číst 🙂

  • Fanda napsal:

    Dominik Hrubý je luzr, nič nevi,

  • Michel napsal:

    Ano, jak píše Dita.

    Naše reprezentace měla tři vteřiny do prodloužení a ne do finále.

    Prosím pana Hrubého, aby buď přestal psát články a nebo si konečně začal uvědomovat a kontrolovat co píše.

  • A. napsal:

    Trošku mi tu chybí zmínka o Tímee Patakyové 🙁

  • i/y napsal:

    Mně spíš vadí, že „v roce 2013 přišly Češky o medaily“. I když je bronz docela tvrdá slitina, asi bych napsal spíš měkké „i“…

  • Brandon Maxwell napsal:

    Že by konečně dostala šanci přehlížená Ivana Miklíková? Nechme se překvapit..

Napsat komentář

*