Chodov s Vítkovicemi vedou ve svých semifinálových sériích. Foto: Vlaďka Zoubková - florbalvitkovice.cz
11. 2. 2016 Extraliga žen (4) KOMENTÁŘŮ

Kdo s koho. Pět příběhů bitvy o první místo mezi Vítkovicemi a Chodovem

 



S trochou nadsázky se dá říci, že základní část nejvyšší ženské soutěže se v pátek dočká svého „Superfinále“, jak jinak totiž pojmenovat bitvu mezi Vítkovicemi a Chodovem. Dva ze tří elitních týmů extraligy si to na domovské palubovce Chodova rozdají – s největší pravděpodobností – o vítězství v základní části. Pojďte se s námi podívat na pět příběhů, které tato bitva přináší.

1. Bude se počítat?

Situace v tabulce je zřejmá: tři elitní týmy dosud ztrácely body pouze ve vzájemných utkáních, dá se předpokládat, že ani v následujících třech kolech po tom pátečním už body neztratí.

Vítkovice mají aktuálně 51 bodů, Chodov s Herbadentem 48. Posledním vzájemným utkáním, které zbývá odehrát, je právě souboj Vítkovic s Chodovem.

Z pohledu Vítkovic je situace jasná – pokud v pátek odvezou alespoň bod, tak zůstanou první. V případě výhry Chodova a předpokládaných čtyřech výhrách Herbadentu by došlo k bodové rovnosti a rozhodovala by minitabulka všech tří týmů. Aktuálně vypadá takto:

Vítkovice

15:7 (+8)

6 bodů

Herbadent

12:16 (-4)

6 bodů

Chodov

10:14 (-4)

3 body

Je tedy jasné, že Chodov musí vyhrát za tři body a minimálně o šest branek. Proč? Minitabulka by vzápětí vypadala takto: (simulujeme výhru Chodova 6:0)

Vítkovice

15:13 (+2)

6 bodů

Herbadent

12:16 (-4)

6 bodů

Chodov

16:14 (+2)

6 bodů

Pro řešení musíme vstoupit do soutěžního řádu:

Rozhodne až sportovní řád?

Rozhodne až sportovní řád?

Z bodu A) vyplývají tři jednotlivé podmínky, jak určit vzájemné pořadí družstev:
1. Dle počtu bodů ze vzájemných utkání
V tomto případě nelze – všechny týmy mají 6 bodů
2. Dle brankového rozdílu
Toto kritérium nám určí, že Herbadent skončí třetí, jako jediný má skóre záporné.
3. Dle počtu vstřelených branek ve vzájemných utkáních
Máme rozhodnuto: Chodov má branek 16 (obecně X + 1 k Vítkovicím), Vítkovice 15 (obecně X). Chodov bude první a Vítkovice druhé.

Pokud Vítkovice prohrají o méně než šest branek, budou první. Jejich souboj s Herbadentem při případných čtyřech výhrách rozhodnou vzájemná utkání.

2. 1. místo => vyhnutí se třetímu z elitního tria v případném semifinále

Motivace k tomu být po základní části první je zřejmá: při předpokládaném semifinále, kdy do něj postoupí všechny tři elitní týmy, se jako první můžete tomu třetímu vyhnout. Je to ale dvojsečné: sice se vyhnete silnému soupeři, ale na druhou stranu zaznívají hlasy, že je dobré jít do O2 vyztužen bojem. Na které straně jsou hráčky obou týmů?

Anet Jarolímová: „Jednoznačně na stranu bitvy se silným soupeřem, protože tyto zápasy a série dávají každé hráčce z našeho týmu nové zkušenosti a jestli má být náš tým úspěšný, tak stejně musí porazit každého.“

Denisa Ferenčíková: „Osobně na to mám dvojí pohled. Na jednu stranu je dobré zahrát si těžké zápasy v semifinále, z druhé strany – proč si nezjednodušit cestu do Superfinále přes snadnějšího soupeře. Ano, odehrát těžké a vypjaté semifinále dá tomu týmu asi více, hlavně mladším hráčkám a důkladněji ten tým připraví. Ale jít přes snadnějšího soupeře může mít v konečném důsledku vliv na to, zda se tým do Superfinále vůbec dostane.“

3. Souboj nejlepší obrany s druhým nejlepším útokem

Ofenzivní síla Chodova je obrovská, dát velký počet branek pro něj není problém, má doslova ofenzivní komando. Celkem už v sezoně nastřílel 154 branek. Na druhé straně bude stát nejlepší obrana soupeře, která inkasovala jen čtyřiatřicetkrát. Paradoxně, druhý v této statistice je Chodov, jeho soupeři oslavili gól osmatřicetkrát.

Anet Jarolímová: „Popravdě, tento fakt vůbec nevnímám, tyto statistiky nesleduji. To, že jsme úderné komando, je hezké slyšet, ale vše se ukáže až právě v těch těžších utkáních a věřím, že se na střelecké vlně udržíme.“

Denisa Ferenčíková: „Z této stránky jsem se na to vůbec nedívala, ale je obecně známo, že Chodov dává hodně gólů a víme, že má v týmu mnoho osobností, které dokáží ať už vstřelit gól nebo připravit gólové situace. Co se týče naší defenzívy, jsem ráda, že se nám v této sezoně daří dostávat celkem malý počet gólů, ačkoliv to vždy může být ještě lepší. Těžko hledat nějakou největší přednost, asi je to jenom o dobrých brankářkách, které máme, a o obětavosti a precizní obraně jednotlivých hráček.“

4. Chodov má skvělá oslabení, Vítkovice v přesilovkách nezáří

Klíčem k utkání mohou být nerovnovážné stavy hráček na hřišti a statistiky zde hovoří jasnou řečí: Chodov ubrání 90% oslabení, Vítkovice naopak dají branku pouze ve tří přesilovkách z deseti.

Anet Jarolímová: „Oslabením se úplně dopodrobna nezabýváme, ale každá hráčka, která jde v této situaci na hřiště, ví, co má dělat.“

Denisa Ferenčíková: „Ano, je pravda, že nám v této sezoně přesilová hra pokulhává, ale myslím si, že to bude tím, že této aktivitě nevěnujeme moc času a zaměřujeme se spíše na hru pět proti pěti, ve které vidím naši největší sílu. Myslím si však, že rozhodující část sezony teprve přijde a věřím, že tam už bude naše úspěšnost o dost vyšší.“

5. Opravdový test pro Laumu Visnevskou

Přijít jako náhrada klubové legendy, to nikdy není snadný úkol. Lotyšská brankářka Lauma Visnevska ale výzvu přijala, bleskově vyměnila Moru za Ostravu a od ledna tak střeží branku Vítkovic místo Lenky Kubíčkové, která odešla za životním angažmá opačným směrem.

Poprvé stála v brance proti Herbadentu a jednalo se tak o křest ohněm. S trochou nadsázky se dá ale říci, že prožila spíše „křest gólem“, vždyť to, že z hole Dominiky Steinbachové inkasuje v čase 0:02 nejrychlejší gól v historii české nejvyšší soutěže, by nevymyslel možná ani ten nejlepší filmový scénárista.

Lauma Visnevska se zhostila těžkého úkolu: ve Vítkovicích má nahradit Lenku Kubíčkovou. Foto: Vlaďka Zoubková - florbalvitkovice.cz

Lauma Visnevska se zhostila těžkého úkolu: ve Vítkovicích má nahradit Lenku Kubíčkovou. Foto: Vlaďka Zoubková – florbalvitkovice.cz

Vítkovice nakonec prohrály 2:3 a ani rozhodující vlastní branku Lankinen Visnevske nelze vyčítat. Možná to bude v pátek právě ona, kdo bude klíčovým jazýčkem na vahách. Sebevědomá Lotyška má velkou šanci ukázat, že dokáže být opravdovou nástupkyní Kubíčkové.

Lauma Visnevska: „Obecně si myslím, že to bude testem pro každou jednu hráčku a společně budeme otestovány jako tým. Pokud každá z nás předvedeme to nejlepší, co v nás je, tak nemám obavu o to, že to pro nás bude dobrý zápas. Jsme pod tlakem, což je dobře. Vím, čeho jsem schopna a jsem připravena udělat všechno pro to, aby Vítkovice v pátek Chodov porazily.“


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • Jirka Bareš napsal:

    Skoro celá sezona extra nůďo, snížit počet účastníků, hrát třikrát každý s každým aby těchto zápasů bylo víc, zrušit superfinále – aby těchto zápasů bylo víc. Věta „Situace v tabulce je zřejmá: tři elitní týmy dosud ztrácely body pouze ve vzájemných utkáních“ hovoří za vše.

  • Taky názor napsal:

    Souhlas. Je škoda, že takové články musí vycházet tak brzo.

  • Mařena napsal:

    Zajímavé, že ve Švajcu mají 10 týmů a hledají cestu jak rozšířit (hovoří se o 14 – 18 týmech), protože jim to nikdo nechce hrát a vše se koncentruje do jednoho dvou týmů.

Napsat komentář

*