Robert Košir by měl pozvednout sparťanský útok. Foto: sparta-florbal.cz Robert Košir by měl pozvednout sparťanský útok. Foto: sparta-florbal.cz
3. 7. 2016 Superliga (0) KOMENTÁŘŮ

Rozdíl mezi slovinským a českým florbalem je obrovský, říká staronový Sparťan Košir

 



Zajímavé vyztužení superligového kádru hlásí pražská Sparta. Do klubu se vrací slovinský supertalent Robert Košir, který ve Vysočanech krátce působil už v loňském roce. 18letý mladík je po Milanu Bínovi z Vinohrad druhou letní posilou, která má pozvednout sparťanský útok.

Vysoký útočník sparťanský dres dobře zná, oblékal ho totiž už během krátké stáže na konci loňského roku. „Byl jsem v Praze asi měsíc a půl, odehrál jsem 8 zápasů za juniory a 1 i za A tým. Pak jsem se ale musel vrátit do Slovinska kvůli škole, dodělával jsem 4. ročník Technického gymnázia v Lublani,“ vzpomíná.

V Česku se tentokrát hodlá usídlit na delší čas. „Určitě bych chtěl v Praze vystudovat na Unicorn College,“ říká muž, který se bude při svých studiích věnovat IT. „A přemýšlet o tom, kdy se vrátím domů, je těžké. Ale jednou to asi přijde, protože tam přeci jen mám rodinu a přátele,“ přemítá.

Loni mladému střelci stačil i krátký čas, aby kouče Jaroslava Berku zaujal. Vždyť v G2 lize během 8 utkání nasbíral 16 bodů, ve svém rozlučkovém zápase vstřelil dva góly i silnému Chodovu s Danielem Mückem v bráně.

„Po zmíněných zápasech jsme se bavili s trenérem a říkal mi, že bych do budoucna mohl být pro Spartu zajímavou posilou. Ale všechno se dotáhlo až před dvěma měsíci, kdy mi Sparta zajistila školu, na které budu v příštích letech studovat,“ přibližuje. Bude tak mít šanci odehrát celou sezonu po boku svého vzoru, slavnějšího krajana Luky Časara.

„I když máme ve Slovinsku poměrně málo hráčů, vždycky se najde někdo, kdo vyčnívá. Když jsem byl mladší, měl jsem tu příležitost vidět v akci ,Super Časka‘, který hraje kvalitní soutěž v zahraničí a přitom má tak skvělou povahu. A už tehdy se stal mým idolem,“ vzdává Košir hold excentrickému kanonýrovi, s nímž si už zahrál i za seniorskou reprezentaci. V kvalifikaci na MS nastupoval v dobře hrajícím prvním útoku. Společně s dalším bývalým sparťanem Anže Burnikem nakonec postup na MS nevystříleli, florbalovou veřejnost ale zaujali.

Černovlasý kanonýr se v dresu Borovnice navzdory tříměsíční absenci zapříčiněné pobytem v ČR stal nejlepším střelcem slovinské ligy. Nyní ale bude muset přeřadit o několik rychlostních stupňů výše.

„Musím tvrdě trénovat, abych se dostal do formy. Na prvních pár trénincích jsem poznal, že nejsem připraven tak dobře, jak jsem si myslel. Rozdíl mezi slovinským a českým florbalem je obrovský, asi mnohem větší než třeba mezi českým a švédským,“ uvědomuje si doteď patrně největší hvězda slovinské ligy.

Také proto zatím talentovaný útočník nesní o dalších florbalových cílech a věnuje všechny své síly adaptaci ve Spartě. „O posunu na vyšší úroveň teď vůbec nepřemýšlím. Soustředím se teď jen na to, abych zvládl ten skok ze slovinského do českého florbalu,“ prohlašuje.

Jedním z důležitých úkolů při tom nepochybně bude i zvládnutí českého jazyka. „Myslím, že úplně marný už v češtině nejsem. Ale je to jenom můj dojem. Kdyby ses zeptal spoluhráčů, možná by řekli něco jiného,“ směje se. „Naštěstí čeština a slovinština mají některá slovíčka podobná. Takže teď se domluvím asi jako dítě, které zná pár sloves jako třeba ,jít‘, ,hrát‘ ,jíst‘ apod. A ty občas kombinuju se slovinštinou,“ popisuje Robert Košir.


Autor: Redakce Florbal.cz



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*