Denisa Ferenčíková svému týmu věří. Foto: Pavel Růžička - CzechOpen.cz
28. 9. 2016 Ženský florbal (1) KOMENTÁŘŮ

Jet do Švédska s tím, že nás Pixbo porazí, nemá smysl, říká kapitánka Ferenčíková

 



Ženy Vítkovic se na setkání florbalové smetánky vrací po dvou letech. V roce 2014 senzačně prošly až do finále, nyní je čeká nejprve souboj s ruskou Naukou a poté – dle papírových předpokladů – prakticky domácí celek Pixba, toho času úřadující švédské mistryně. Jak ale hlásí kapitánka Ferenčíková, tak Vítkovice rozhodně do Švédska nejedou s tím, že případné finále dají domácím zadarmo.

Po dvouleté pauze čeká Vítkovice účast na Champions Cupu. Ožívají už vzpomínky na rok 2014, kdy jste se dostali až do finále?
„Vzpomínky určitě ožívají, kdo by si nerad vzpomněl na to, jako se nám podařilo dostat se až do finále. Teď je ale situace úplně jiná: myslím si, že máme kvalitnější tým, jsme už trochu ‚obouchaní‘ tím, že jsme hráli Pohár mistrů, vyhráli jsme podruhé titul a myslím si, že ten tým má mnohem větší kvalitu. Tehdy jsme navíc na takový turnaj jeli poprvé, nevěděli jsme, do čeho jdeme. Teď si myslím, že už je to lepší. Na druhou stranu, systém je jiný a rozhoduje jeden zápas o tom, jestli budeme úspěšní nebo ne.“

Systém je sice jiný, ale z druhé strany pohledu, také v roce 2014 bylo prakticky jasné, že cesta do semifinále vede pouze přes výhru se Zugem. Dá se z toho vyjít, že to pak pro vás není nová situace?
„Nová situace to asi je. Hrajeme proti úplně jinému týmu než před dvěma lety, ale jak se na to podíváme z toho pohledu, že daný tým musíme porazit, abychom šli dál, tak tam tu shodu najdeme. Nauka má svou kvalitu, její hráčky nasbíraly zkušenosti, je to prakticky celá ruská reprezentace, takže to nebude lehký soupeř. Musíme se maximálně soustředit na první zápas.

V případném semifinále by vás čekalo Pixbo, prakticky domácí tým. Jak podstatné byly z tohoto pohledu právě zmíněné dva zápasy na Czech Open?
„ Těžko říci, tehdy bylo Pixbo po letní přípravě stejně tak jako my a ve finále jsme najednou měli všichni v nohách tři dny zápasů. Teď budeme mít za sebou jeden zápas, oni prakticky žádný a budou se stoprocentně soustředit. Taky za zády budou mít fanoušky a hlavně třeba hrací čas bude úplně jiný, bude se hrát 3 x 20 minut čistého času, zatímco na Czech Open se hraje na čas hrubý. Ukázali jsme si ale, že na ně máme, nepůjdeme do případného zápasu se strachem a budeme je chtít porazit. Nechci však předbíhat, teď je před námi nejprve ruská Nauka, zápas, který musíme zvládnout. Jak se to bude vyvíjet dál, to nechme až do Švédska.“

Trenér Pixba říkal, že ho Nauka nezajímá a připravuje se jenom na Vítkovice. Jakou dáváš šanci oběma týmům v tom případném semifinále?
„Nejprve bude důležité se do semifinále dostat, ale když se nám to podaří, tak věřím, že pokud uděláme, co máme, budeme mít šanci uspět. Víme však, že proti nám bude stát švédský mistr, vítěz nejkvalitnější ligy na světě, ale bez toho, abychom věřili v úspěch, by ani nemělo smysl do Švédska cestovat. “

S jakým výsledkem budeš na Champions Cupu z pohledu kapitánky Vítkovic spokojená?
„Spokojená? S Finále. Každý, kdo jede někde na nějaký turnaj, tak chce zvítězit, a ani u mě to není jiné. Vítkovice mají vždy ty nejvyšší cíle a uděláme maximum pro to, aby se nám to podařilo. Jak to dopadne, uvidíme až přímo v dějišti Champions Cupu.“


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*