Češi zvládli i druhé vystoupení na MS a v úterý je čeká silné Švédsko. Foto: Martin Flousek, Český florbal. Matěj Jendrišák slaví gól. Foto: Martin Flousek, Český florbal.
4. 12. 2016 Mistrovství světa (6) KOMENTÁŘŮ

První třetina proti Lotyšům rozhodla, Češi mají i druhou „povinnou“ výhru. Teď na Švédy!

 



Česká reprezentace vyhrála na mistrovství světa v Rize i druhý zápas proti domácímu Lotyšsku. Ke konečné výhře 9:3 nasměrovala český výběr především zdařilá a efektivní první třetina. V úterý čeká výběr trenéra Radima Cepka poslední klání základní skupiny proti obhájcům trofeje ze Švédska.

Češi nastoupili do utkání v prakticky totožné sestavě jako v prvním zápase proti Norům. Jediná změna nastala v brance, místo Lukáše Součka tentokrát nastoupil střešovický Tomáš Kafka. Gólmana, u nějž se jedná o deváté mistrovství světa, vystrašil už v první minutě hráč FK Lekrings Andris Rajeckis, který nastřelil tyčku.

Byli to ovšem Češi, kdo se ujal vedení jako první. Matěj Jendrišák v 5. minutě za domácí brankou udržel míček a poslal jej přímo na střed, odkud zavěsil nikým nehlídaný kapitán Čechů Jan Jelínek. Lotyši nicméně hned za minutu srovnali po rychlém brejku.

O třicet vteřin později ovšem znovu vedli Češi, další změnu skóre zařídil skvělým prosmýknutím se zpoza branky Jiří Curney. V 6. minutě už navíc na kostce v Riga aréně svítil stav 1:3 poté, co centr druhé české pětky Milan Tomašík natáhl z půlky k senzační bombě.

Do konce úvodního dějství vidělo domácí publikum ještě další tři zásahy v lotyšské síti. Tom Ondrušek předvedl chladnokrevné zakončení, když akci vedenou po levém mantinelu zakončil parádní šibenicí. V přesilovce se trefil ještě Matěj Jendrišák a vyhnal tak z branky Andise Blindse. První brankou na MS pak třetinu se skóre 6:1 pro hosty uzavřel debutant Daniel Šešulka.

Druhé dějství bylo na góly podstatně chudší. Až ve 35. minutě poslal backhandovou žabičku napříč brankovištěm Martin Koutný a jeho lob zatloukl do brány druhým gólem v duelu Tom Ondrušek.

Florbalisté pořádající země se nicméně stále nevzdávali a prezentovali se tvrdou hrou a nebezpečnými brejky. Ve 36. minutě proměnil jedno takové přečíslení ve svou druhou branku v klání útočník finského TPS Artis Raitums.

Do závěrečného dějství nahradil ve třetím obranném páru Daniela Šešulku mladoboleslavský Petr Kološ. Ve 45. minutě rozhodčí odpískali nájezd, když byl v samostatném úniku faulován Matěj Jendrišák. Sám centr Linköpingu šel na trestné střílení, Janis Salcevics jej ovšem vychytal a domácí hala propukla v nadšení, jako kdyby lotyšští florbalisté postoupili až do semifinále šampionátu.

Následnou početní výhodu nicméně záhy parádní dělovkou z vrcholu přesilovkové formace proměnil Patrik Suchánek. Lotyši ještě jednou snížili po obtížné ráně ze vzduchu backhandem, kterou vyslal Arturs Jursevskis.

Domácí zkoušeli posledních pět minut závěrečné třetiny hru bez gólmana. Čeští florbalisté měli na hokejkách řadu šancí, blízko ke skórování do prázdné klece se ocitli Tomáš Sladký, Patrik Dóža a Martin Tokoš, úspěšný byl nakonec pouze poslední jmenovaný. Češi tak domácí houževnaté Lotyše porazili výsledkem 9:3.

Česká reprezentace má zítra den volna. Po něm je na programu souboj se zřejmě nejsilnějším výběrem na tomto šampionátu, týmem Švédska.

Výsledek zápasu mistrovství světa v Rize:

LOTYŠSKO – ČESKO 3:9 (1:6, 1:1, 1:2)

Branky: 5. Raitums (J. Rajeckis), 36. Raitums (Kovaleskis), 49. Jurskevskis (A. Raitums) – 4. Jelínek (Jendrišák), 5. Curney (Jendrišák), 6. Tomašík (Suchánek), 14. Ondrušek (Sýkora), 16. Jendrišák (Sýkora), 17. Šešulka (Dóža), 35. Ondrušek (Koutný), 46. Suchánek (Ondrušek), 56. Tokoš (Suchánek). Rozhodčí: Thomas Andersson, Rickard Wissman. Vyloučení: 2:3. Využití: 0/2:2/3. Trestné střílení: 0/0:0/1. Diváci: 5 245.

Sestava Česka: Kafka – Němeček, Jelínek, Suchánek, Veltšmíd, Sýkora, Šešulka, Kološ (od 3. třetiny) – Šebek, Jendrišák, Curney – Sladký, Tomašík, Tokoš – Ondrušek, M. Koutný, Dóža – Matejčík, Beneš. Trenér: Radim Cepek.

Sestřih zápasu:

Záznam zápasu:

Galerie ze zápasu:

  • Martin Koutný a spol. oslavují gól do sítě Lotyšska. Foto: Flickr IFF
  • Lotyši v úvodu zápasu srovnali na 1:1, pak už je však Češi do hry nepustili. Foto: Flickr IFF
  • Tomáš Sladký v souboji s Lotyši. Foto: Flickr IFF
  • Patrik Dóža a Martin Koutný. Foto: Flickr IFF
  • Češi ukořistili proti Lotyšsku druhou výhru na MS. Foto: Flickr IFF

Autor: Redakce Florbal.cz



KOMENTÁŘE

  • Kámoš napsal:

    Zatím jsem zklamaný z výkonu 2. formace, má na víc… A zauvažoval bych o nasazení obrannější 3. řady (a teď nemyslím vystřídání Šešulky za Kološe, to je trochu jedno). Prostě místo Ondruška/Dóži (spíš Dóži, který se moc nevrací a tím mě štve, a nevynahradí to tím, že má hodně bodů) někoho víc do obrany.

  • Liška Bystrouška napsal:

    Mně se líbí, jak ten koncepční hráč Kološ má super icetime, že by kouč Cepek od nominace změnil koncepci? Nedokážu si jinak vysvětlit, proč Kološek nehraje třeba už od začátku :(((( eventuelně mě napadá, že se změní koncepce v průběhu zápasu. Možná to spíš 🙂

    • florbalfanda napsal:

      Viděl bych to jinak Kološ tam je na hovno a Cepek aby si kryl záda že ho vzal tak se ho tam snaží strčit aspon na třetinu . Já bych více využil Matejčíka, a hlavně bych se vysral na nějaké klubové vazby to je nesmysl .

      • Sparťan "12" napsal:

        No Kološ – myslím no comment – v lize už má problémy, aby stíhal, natož na mezinárodním fóru. A perspektiva v něm taky žádná není, takže je tam prostě na úkor někoho mladého perspektivního. Škoda.

        A co se týká klubových vazeb, není to špatná věc, ale musí tam ti kluci spolu v té chvíli hrát. Ne jako teď, že poskládá bývalou vítkovickou lajnu, která spolu v klubech dávno roky nehraje a jsou ze svých zahraničních klubů zvyklí už na jiné styly hry … v tom vidím problém. Naopak to že dá spolu třeba Dóžu a Koutného a dozadu k nim Sýkoru či jiné podobné složení, to vidím spíše pozitivně.

        Moc se mi jinak líbí hra Němečka – fakt to chytil za ten správný konec a hrozně naopak lituji toho, že doma nechal Pepu Rýpara, který vyletěl loni jako kometa a i letos si drží vysoký standard hry. To je právě perspektivní hráč, který tam měl být a úkor některých řekněme slušně vysloužilých hráčů.

  • kokainovej kral napsal:

    Tyčka v první minutě? To jsme asi koukali na jinej zapas.

Napsat komentář

*