Bratři Gartnerovi (čísla 4 a 7). Foto: Martin Flousek, Český florbal.
8. 12. 2016 Mistrovství světa (0) KOMENTÁŘŮ

Odchovanci SSK Future v dresu Austrálie! Seznamte se s českými dvojčaty Gartnerovými

 



Je už zvykem, že Austrálie na florbalovém mistrovství světa neoslňuje ani tolik předváděnou hrou, jako spíše vysokými výsledky či zajímavými jmény. Na minulém světovém šampionátu vedl s kapitánskou páskou „protinožce“ ústecký rodák Petr Pražan a gólům ve stejném týmu zabraňoval brankář původem ze Žďáru nad Sázavou Vladimír Plocek. Letos na australskou soupisku zařadil slavný trenér Petteri Nykky kromě zmíněného gólmana Plocka i další dva Čechy – osmnáctiletá dvojčata Tomáše a Daniela Gartnerovi, kteří florbalově vyrůstali v pražském týmu SSK Future.

Pozorní fanoušci si mohli všimnout, že na mistrovství světa není Daniel Šebek jediným odchovancem kdysi věhlasného pražského celku SSK Future. Ve stejné florbalové líhni vyrostli i dva českému publiku ne tak dobře známí hráči Tomáš a Daniel Gartnerovi.

„Z Prahy jsme odjeli ve třinácti letech kvůli tátově práci. Chtěl v Austrálii rozšířit firmu,“ vysvětlují dvojčata. A zároveň dodávají: „Od malička máme australské občanství. Když jsme do Austrálie přijeli, nejdříve jsme netušili, že tam reprezentace vůbec existuje. Jakmile jsme se ale o tamějším národním týmu dozvěděli, snažili jsme se do něj hned dostat.“

Tomáš Gartner už na turnaji vstřelil jednu branku a na dvě nahrál. FOTO: Martin Flousek, Český florbal.

Tomáš Gartner už na turnaji vstřelil jednu branku a na dvě nahrál. FOTO: Martin Flousek, Český florbal.

Stát se reprezentanty Austrálie se oběma před několika lety skutečně podařilo. Bratři za sebou už mají v dresu protinožců juniorský šampionát do 19 let (divize B) a kvalifikaci na právě probíhající mistrovství světa.

„Doma“ v Austrálii Tomáš a Daniel bydlí v Sydney, kde hrají za tým místních Bondi Raptors. V mužstvu se potkávají i se zmíněným Petrem Pražanem. „Čechů je tam dost, za náš tým jich hraje celkem šest,“ doplňují bratři.

V Austrálii už zároveň chodí na vysokou školu, finance bratři studují na Macquarie University.

„Když jsme odjížděli, nenapadlo nás, že bychom se do Čech už nevrátili. Pak jsme v Austrálii zůstávali delší a delší dobu, až jsme se tam usadili natrvalo.“ Dvojčata ale nezapomínají ani na svou rodnou zemi: „V Čechách jsme měli florbal a kamarády. Milovali jsme to tam.“

Centr první australské formace dal na šampionátu zatím jeden gól. FOTO: Martin Flousek, Český florbal.

Centr první australské formace Daniel Gartner dal na šampionátu zatím jeden gól. FOTO: Martin Flousek, Český florbal.

V dresu jednoho z kdysi nejlepších týmů republiky SSK Future se bratři Gartnerovi potkávali i s hráči, kteří na posledním juniorském šampionátu za Česko vyválčili bronz. Ti v současnosti pravidelně hrají nejvyšší Tipsport superligu anebo první ligu: „Když jsme byli v mladších žácích, už jsme hráli o kategorii výš. Tam jsme se potkali třeba s Patrikem Kielerem, Alešem Höfferem, Ondřejem Vašíčkem anebo s bratry Zavadilovými.“

Bratři si rovněž pamatují i na Daniela Šebka, třetího odchovance zmíněného pražského celku na turnaji: „Když jsme začínali v elévech, tak Dan hrál v mužích Futuru svou poslední sezonu. Samozřejmě to byl nejlepší hráč, všichni nám říkali, ať se díváme na jeho styl hry.“

"Já na bráchu..." FOTO: Flickr IFF.

„Já na bráchu…“ FOTO: Flickr IFF.

Na probíhajícím mistrovství světa v Rize nastupují Gartnerovi oba shodně na centru – krátkovlasý Daniel uprostřed první australské lajny, Tomáš řídí druhou formaci. Dvojčata už se na šampionátu dokázala prosadit i bodově.

Tomáš je díky gólu a dvěma asistencím druhý v bodování australského týmu. Daniel zaznamenal jednu trefu, na niž mu nepřihrál nikdo jiný než jeho bratr.

Austrálii se ale na světovém šampionátu celkově příliš nedaří. Výběr, který vede slavný finský trenér Petteri Nykky, na turnaji ze čtyř utkání tři prohrál a pouze v duelu s Polskem remizoval. Zítra čeká tým dvojčat Gartnerových poslední utkání šampionátu, se Singapurem se Austrálie utká o 15. místo.


Autor: Redakce Florbal.cz



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*