Peter Kotilainen nasázel do sítě Dánska tři góly. Foto: Flickr IFF
9. 12. 2016 Mistrovství světa (2) KOMENTÁŘŮ

Dánská jízda končí. Suverénním Finům vystřílel semifinále mladík Kotilainen

 



Čeští florbalisté už znají svého semifinálového soupeře. Podle očekávání se jím stalo Finsko, jehož hráči v posledním čtvrtfinálovém duelu jasně přehráli výběr Dánska poměrem 7:0. Nejvýrazněji pomohl favoritovi k výhře debutant na mistrovství světa Peter Kotilainen, který má po čtvrtfinále na svém gólovém kontě o tři zásahy více.

Dánové se dostali do čtvrtfinále po skvělém obratu v předkole play off s domácími Lotyši. Seveřané v závěrečném dějství duelu srovnali ze stavu 2:5 třemi brankami, aby zkázu lotyšských nadějí následně dokonali v nájezdech.

Ve čtvrtfinále byli Dánové jasným outsiderem. Značně mladý tým působil vedle ostřílených Finů vzhledem k věkovému rozdílu leckdy komicky. Vždyť nejmladší hráč Dánska, teprve šestnáctiletý Mathias Toftegaard Glass, by mohl být bez nadsázky synem legendárního Miky Kohonena, který v květnu bude sfoukávat už čtyřicet svíček.

Nebylo proto překvapením, když se do vedení ve 4. minutě dostali Finové. Kapitán Taatu Väänänen dobře viděl Petera Kotilainena, který nabídnutou šanci využil. Střelec první branky navíc mohl o několik minut zařídit dvoubrankový odskok svého týmu, když z dobré, leč obtížné pozice mířil tentokrát vedle.

Dánové ale ukazovali, že ve čtvrtfinále nejsou pouze díky náhodě. Aktivní Mikkel Skov Nielsen několikrát zaměstnal Jarna Ihmeho svou jedovatou střelou tahem, ale ani jeho další snahy k vyrovnávacímu gólu nevedly.

Finové se prezentovali rozbíhanou rozehrávkou se spoustou příher, Dánům se ovšem i tak dařilo všechny jejich šance do poloviny utkání eliminovat.

Až ve 28. minutě využil chybu v dánské rozehrávce Eemeli Salin. Nejvyšší hráč na hřišti ukázal, že jeho ruce neumí pouze dělově střílet, ale dokážou vykouzlit i technickou parádu. Bez čtyř centimetrů dvoumetrový útočník poslal dánskému gólmanovi Mathiasi De Friesovi míček chytře mezi nohy a zvýšil náskok Finů na 2:0.

Gól Salina zbořil i poslední zbytek dánského odporu. O pár minut později se podruhé v duelu prosadil Kotilainen, který v 37. minutě dokonce dokonal hattrick.

Dvaadvacetiletý finský útočník, pro něhož je to první seniorské mistrovství světa, je díky osmi zásahům druhým nejlepším střelcem turnaje. O gól více má pouze polský střelec Mateusz Antoniak, proti němuž ale v turnaji stály obrany Singapuru, Austrálie či Thajska.

V poslední třetině se zápas už prakticky pouze dohrával. Hojná návštěva čítající tři a půl tisíce diváků na závěr viděla krásnou kombinaci finské formace, kterou zakončoval svým třetím zásahem na šampionátu Jami Manninen.

Už zítra se v Riga Areně odehrají obě semifinále. V tom druhém od 15.30 (16.30 místního času) nastoupí Finové proti české reprezentaci.

Výsledek čtvrtého čtvrtfinále mistrovství světa v Rize:

FINSKO – DÁNSKO 7:0 (1:0, 4:0, 2:0)

Branky: 4. Kotilainen (Väänänen), 28. Salin, 36. Kotilainen (Tiitu), 37. Kotilainen, 39. Kailiala (Pylsy), 47. Johansson (Salin), 58. Manninen (Savonen). Rozhodčí: Thomas Andersson, Rickard Wissman. Vyloučení: 1:1. Využití: 0:1. Diváci: 3 422.

Sestřih utkání:

Záznam utkání:

Galerie utkání:

  • Finové neměli s Dány problém. Foto: Flickr IFF
  • Miko Kailiala před dánskou brankou. Foto: Flickr IFF
  • Finská legenda Mika Kohonen čelí střele Eldholma. Foto: Flickr IFF

Autor: Redakce Florbal.cz



KOMENTÁŘE

  • Fanda napsal:

    Krásný článek plný neotřelých novinářských obratů. Jakub odvádí na florbal.cz úžasnou praci! A zítra proti finům. Máme největší šanci za posledních 20 let! Muzeme to dokázat.

  • Franta napsal:

    Jakub Švejkovský na hrad! Konečně člověk na správném místě a dokonce to zvládá bez chyb, tím se zde nemůže pyšnit každý.

Napsat komentář

*