Alexander Galante Carlström. Foto: Per Wiklund Alexander Galante Carström vládne produktivitě play-off. FOTO: Per Wiklund.
31. 12. 2016 Zahraničí (2) KOMENTÁŘŮ

Světovému florbalu kralují Carlström a Wibron, mezi hvězdami je i Krupnová! Top 10 florbalistů a top 5 florbalistek světa za rok 2016

 



Nejlepším florbalistou planety za rok 2016 je podle redakce Florbal.cz stejně jako loni kanonýr Falunu Alexander Galante Carlström. Mezi ženami letos kralovala jeho krajanka Emelie Wibron z IKSU. Díky Elišce Krupnové má poprvé v historii český florbal zastoupení i mezi ženskou elitou, v mužském žebříčku podruhé za sebou nechybí Matěj Jendrišák.

Carlström díky svým skvělým výkonům ve švédské superlize obhájil první místo i přes ústup jeho Falunu z ligového trůnu. Na stupních vítězů ho doplnili nejlepší hráč MS v Rize Fin Peter Kotilainen a tahoun švédských mistrů ze Storvrety Alexander Rudd. O dvě místa na 5. pozici si oproti loňsku polepšil český útočník Matěj Jendrišák, švýcarští zástupci naopak v elitní desítce chybí.

Nejzářivější hvězdou ženského florbalu byla v končícím roce obránkyně IKSU Emelie Wibron. Až za ní skončila hvězda Mory Anna Wijk, na 3. místě je další Švédka Moa Tschöp, v současnosti působící v Täby. Hned za nimi se umístila česká střelkyně Eliška Krupnová, která letos svému Pixbu pomohla k mistrovskému titulu i k vítězství na Poháru Mistrů.

Nejlepší hráči světa 2016 podle Florbal.cz

1. Alexander Galante Carlström (IBF Falun, Švéd.)
Loni: 1. místo

Alexander Galante Carlström. Foto: Martin Flousek

Alexander Galante Carlström. Foto: Martin Flousek

Při pohledu na statistiky z posledních let se zdá, že tenhle chlapík přiletěl mezi florbalové mantinely z jiné planety. Švédský superkanonýr nastřílel v minulé sezoně SSL za 40 zápasů 63 gólů, v té probíhající už jich dal za 15 utkání neuvěřitelných 37. Ale jak už to tak někdy bývá, je Carlström alespoň letos hodně smutným florbalovým králem. Po třech letech skončila superligová hegemonie jeho Falunu, nezískal ani titul světového šampiona.

2. Peter Kotilainen (Happee Jyvaskyla, Fin.)
Loni: –

Finský střelec Peter Kotilainen. Foto: Flickr IFF

Peter Kotilainen. Foto: Flickr IFF

Už v 22 letech stabilně patří mezi nejlepší hráče finské Salibandyliigy. V dresu Happee, kde po jeho boku občas nastupují v prvním útoku jeho starší bratři Paul a Panu, předvádí své mimořádné umění od juniorského věku. I tak je bez nadsázky objevem letošní sezony! Na MS zvládl v 6 zápasech 16 kanadských bodů (6+10). Měl největší podíl na mistrovském titulu pro Finy a odnesl si i cenu pro nejužitečnějšího hráče turnaje.

3. Alexander Rudd (Storvreta IBK, Švéd.)
Loni: –

Alexander Rudd. Foto: Per Wiklund

Alexander Rudd. Foto: Per Wiklund

Kdyby se podobně jako na cyklistické Tour de France udělovala cena pro největšího florbalového bojovníka roku, Alexander Rudd by byl jasným vítězem. V play off švédské Superligy utrpěl vytáhlý centr nepříjemné zranění hrudníku, i přes bolest ale dotáhl Storvretu k semifinálovému postupu přes Falun a ve finále i k titulu – prvnímu od dob místního působení Miky Kohonena. O vrchol dvouletého cyklu v podobě MS pak přišel na poslední chvíli kvůli otřesu mozku.

4. Rasmus Enström (IBF Falun, Švéd.)
Loni: 2. místo

Rasmus Enström. Foto: Štěpán Černý

Rasmus Enström. Foto: Štěpán Černý

V letošním roce zůstal ve stínu svého florbalového dvojčete Carlströma, i tak ale neodmyslitelně patří mezi nejužší světovou špičku. Obě superhvězdy se nyní spolu s uzdraveným Jonasem Andrianssonem pokusí dostat Falun zpátky na trůn „florbalové NHL“.

5. Matěj Jendrišák (Linköping IBK, Švéd.)
Loni: 7. místo

Matěj Jendrišák, Linköping. Foto: Per Wiklund

Matěj Jendrišák. Foto: Per Wiklund

Odchovanec havířovského Torpeda je už nyní jednou z největších osobností v dějinách českého florbalu. Na hřišti těží ze své obrovské fyzické síly, a pokud jde o práci v brankovišti soupeře, na světě v současnosti není lepší hráč. Podceňovaný Linköping bral i díky němu podruhé za sebou ligové stříbro, na MS se navzdory neúspěchu české reprezentace dostal do All-Star Teamu.

6. Jani Kukkola (EraViikingit Helsinki, Fin.)
Loni: –

Jani Kukkola. Foto: flickr IFF

Jani Kukkola. Foto: Flickr IFF

Vyhlášený rychlík v Rize utvořil společně s Peterem Kotilainenem a Mikem Kailialou první útočnou formaci Finů, kteří nakonec dosáhli až na titul mistrů světa. Pro 30letého útočníka nástupců slavných SSV Helsinki to byla už třetí zlatá medaile z MS v kariéře.

7. Kim Nilsson (FBC Kalmarsund, Švéd.)
Loni: 5. místo

Kim Nilsson se trefil třikrát. FOTO: Flickr IFF

Kim Nilsson. Foto: Flickr IFF

Hraje za momentálně 5. tým jižní poloviny druhé nejvyšší švédské soutěže, přesto bez pochyby patří mezi světovou extratřídu. Kdekdo si ťukal na čelo, když se florbalový Ken objevil v nominaci Švédů na MS, v Rize ale patřil k nejlepším hráčům celého šampionátu. Možná v létě opět zamíří do některého z elitních týmu.

8. Tatu Väänänen (SV Wiler-Ersigen, Švýc.)
Loni: 4. místo

Kapitán Finů Tatu Väänänen přebírá pohár pro vítěze MS. Foto: Flickr IFF

Tatu Väänänen. Foto: Flickr IFF

Ve švýcarském Wileru už patří velezkušený obránce mezi inventář. Jako kapitán dovedl nevysoký muž Finy ke světovému zlatu a i ve svém pokročilém věku patří mezi nejlepší beky světa.

9. Martin Östholm (Pixbo Wallenstam IBK, Švéd.)
Loni: 3. místo

Martin Östholm Pixbo tentokrát nespasil. FOTO: Per Wiklund.

Martin Östholm. Foto: Per Wiklund

I když jeho Pixbo zažívá mírný ústup ze slávy, holohlavý hromotluk si drží výbornou výkonnost. Díky bohatým zkušenostem má výborný herní přehled a svou pověstnou dělovou ránou straší všechny gólmany soupeřů.

10. Thomas Holmgren (IBF Falun, Švéd.)
Loni: 9. místo

Matěj Jendrišák dotírá na Thomase Holmgrena. Foto: Martin Flousek, Flickr Český Florbal

Thomas Holmgren. Foto: Martin Flousek, Flickr Český florbal

Další tvrďák ze zadních řad je neodmyslitelnou součástí hvězdné první řady Falunu. Na hřišti je vidět nejen kvůli svému mohutnému plnovousu. Odvádí skvělou práci v defenzivě a stejně platný dovede být i při podpoře útoku.

Nejlepší hráčky světa 2016 podle Florbal.cz

1. Emelie Wibron (IKSU, Švédsko)
Loni: –

Emelie Wibron

Emelie Wibron

Královna je zpět. Wibron se vrátila zpět z Pixba do domovského IKSU a neskutečným způsobem pookřála. Opět je z ní pevná defenzivní zeď, která navíc sbírá jeden bod za druhým. Poté, co na nějaký čas dokonce vypadla z reprezentačního týmu žen, je nyní navíc opět jeho pevnou členkou.

2. Anna Wijk (KAIS Mora IF, Švédsko)
Loni: 1. místo

Anna Wijk. Foto: Martin Flousek

Anna Wijk. Foto: Martin Flousek

Florbalistka, která už vyhrála vše, co vyhrát mohla, pokračuje ve své stálé krasojízdě po švédských superligových hřištích. V dubnu sice nedotáhla Moru ke zlaté medaili, nadále ale patří mezi nejlepší florbalistky na světě.

3. Moa Tschöp (KAIS Mora IF / Täby FC IBK, Švédsko)
Loni: –

Moa Tschöp, foto: expressen.se

Moa Tschöp, foto: expressen.se

Další obránkyně v létě vyměnila Moru za Täby a celek, který už v minulosti profitoval z toho, že v nedávné době opustily švédskou nejvyšší soutěž nuceně dva týmy, v ní získal defenzivní diamant, který stojí za jeho vzestupem. Podobně jako Wibron, také Tschöp sbírá velké množství bodů.

4. Eliška Krupnová (Pixbo Wallenstam, Švédsko)
Loni: –

Eliška Krupnová prožila dost možná životní večer. Foto: Per Wiklund - perwiklund.se

Eliška Krupnová prožila dost možná životní rok. Foto: Per Wiklund – perwiklund.se

Nejlepší česká florbalistka pronikla také do světové TOP 5. O Elišce toho bylo napsáno již mnoho, svou pozici si univerzálka vydobyla také v Pixbu.

5. Nina Rantala (SC Classic, Finsko)
Loni: –

Kapitánka Classic Nina Rantala zaznamenala v jednom utkání hned 12 bodů. Foto: Esa Takalo

Kapitánka Classic Nina Rantala zaznamenala v jednom utkání hned 12 bodů. Foto: Esa Takalo

Jediná zástupkyně finské nejvyšší soutěže patří mezi opory národního týmu a Classicu, který ale v premiérovém Superfinále podlehl našlapanému celku NST. O Rantale se dá říci, že zraje jako dobré víno: čím je starší, tím jsou její výkony lepší.


Autor: Redakce



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*