Mika Kohonen. Foto: Isac Gavik, innebandymagazinet.se Mika Kohonen. Foto: Isac Gavik, innebandymagazinet.se
18. 1. 2017 Švédsko (2) KOMENTÁŘŮ

Mika to dokázal, má 1000 bodů! Florbalovému králi by ale slušel i zlatý konec

 



Nebyl to žádný fantastický pas před prázdnou bránu. Vlastně to byl vlastenec. A dokonce ani to prostředí nebylo zas tak důstojné, duel Warbergu s Helsingborgem se hrál „jen“ v té menší hale. Ale ve finále je to vlastně úplně jedno. Mika Kohonen to dokázal. Jako první hráč v historii švédské Superligy dosáhl 1000 kanadských bodů…

Není pochyb o tom, že muž s číslem 29 je největší osobností florbalové historie. Za mlada elegán s obrovským elánem, dnes už veterán s bandáží na pravém koleni. Co mu zůstalo, neuvěřitelný cit pro hru, přehled a láska k florbalu.

Mika Kohonen ještě v dobách Balrogu. Foto: innebandy.se

Mika Kohonen ještě v dobách Balrogu. Foto: innebandy.se

Florbal mu může být vděčný, dal tomuto sportu vše, co měl. Během dlouhých let se stal symbolem sportu s děrovaným míčkem. Nenásilně, s grácií. Bez záludností, agresivity, ale se sebevědomím. Vlastně jako svého času Wayne Gretzky v hokejové NHL. Jsou si podobní. Skromné hvězdy, žijící legendy. Géniové, kteří se dokázali prosadit, ač se hra za jejich působení tolik změnila.

Nejdříve válel v Balrogu, v sezoně 2000/01 dokázal jako nováček dát 39 gólů a přidat 68 nahrávek. 107 bodů dodnes nikdo nepřekonal! Po krachu klubu z Botkyrky přišla éra ve Storvretě. S ní tři mistrovské tituly. A tam vypadalo na hodně hořký konec, to když mu Storvreta vzkázala, že o něj po bídné sezoně už nestojí.

Mika Kohonen a Klas Pettersson. Foto: innebandymagazinet

Mika Kohonen a Klas Pettersson. Foto: innebandymagazinet

Kohonen se přitom vrátil zpět po období, kdy ho trápily deprese, kdy zemřel jeden z jeho největších přátel. Jenže klub z Uppsaly řešil výsledky, měnil tým a pro Kohonena, který toho v hale Fyrishov tolik odvedl, nezbylo místo.

Přesto se Mikova pohádka píše dál.

Po nepříliš povedené sezoně ve Finsku kývl na nabídku Miky Ahonena a Helsingborgu. A ožil. Na mistrovství světa toho sice moc neodehrál, ale v klíčových momentech byl na pravém místě. Právě on zařídil rozhodující nájezd finálového duelu a třetí zlato pro Finy. Pár týdnů poté zkompletoval tisícovku, o které se tak dlouho mluvilo.

„Kluci si ze mě dlouhou dobu utahovali, kdy už to konečně dovrším, a i já věřil, že to přijde dříve. Bylo příjemné vidět, že to po střele Dana Johnssona skončilo v bráně,“ ulevil si skromný dlouhán v rozhovoru pro Innebandymagazinet. Za pár let budou jen skalní vědět, že míček do sítě nasměroval kapitán Warbergu Filip Stenmark.

Mika Kohonen. Foto: innebandymagazinet

Mika Kohonen. Foto: innebandymagazinet

Zatímco přijímal gratulace, jeho parťák Juha Kivilehto spěchal do branky pro balónek, který jednou bude cenným artefaktem. A po slovech hlasatele, který potvrdil Kohonenovu asistenci, už tleskala i celá hala ve Warbergu, ač byl Kohonen protivníkem.

„Jsem nesmírně hrdý, že jsem toho milníku dosáhl. Asi nebude moc hráčů, kterým se to podaří. A jsem i nesmírně hrdý na to, že vůbec tuhle ligu mohu hrát, že mohu být její součástí. Je zábavné být u něčeho, co se bude zapisovat do dějin sportu a co v budoucnosti budou řešit další florbalisté. Znamená to pro mě hodně, neboť florbal je pro můj život opravdu velmi důležitý. Ale cesta ještě není u konce,“ sdělil Mika Kohonen po utkáni.

Mika Kohonen, Helsingborg. Foto: Per Wiklund

Mika Kohonen, Helsingborg. Foto: Per Wiklund

Chtěl zcela jistě naznačit, že právě probíhající sezona je pro něj nesmírně důležitá. Jako by jeho kroky shora kontroloval florbalový Bůh. Po titulu mistra světa přišlo zlomení tisícovky. A při pohledu na tabulku švédské Superligy je zřejmé, že Helsingborg má i smělé cíle, co se konce sezony týče.

„Bylo by úžasné zkompletovat tenhle rok vítězstvím. Když jsem před sezonou řekl novinářům, že Finsko vyhraje mistrovství světa a Helsingborg ligu, lidé se smáli. Bude neuvěřitelně vzrušující sledovat závěr sezony. Kdoví, jak to dopadne. Ale věřte, že náš tým je opravdu hodně hladový a má srdce,“ dodal Mika Kohonen.

Mika Kohonen. Foto: facebook FC Helsingborg

Mika Kohonen. Foto: facebook FC Helsingborg

A i kdyby se útok na titul Helsingborgu nepodařil, florbalový král už může klidně se ctí skončit…

Mika Kohonen a jeho sezony

Mika Kohonen a jeho sezony


Autor: Tomáš Rambousek



KOMENTÁŘE

  • Jirka Bareš napsal:

    Těch asistencí, to svědčí o jeho genialitě, ten by udělal střelce i ze mě 🙂 Akorát jsem myslel, že se primárně počítá pouze základní část a play-off se bere spíše zvlášť, jako v NHL, nicméně i tak je to samozřejmě fenomenální výkon a doufám, že ho ještě uvidíme v Praze na MS.

  • Kámoš napsal:

    Je to frajer….

Napsat komentář

*