Gabriela Tožičková (č. 17) byla s dvěma góly jednou z hlavní postav duelu. Foto: Facebook Florbal Chodov. Gabriela Tožičková (č. 17) byla s dvěma góly jednou z hlavní postav duelu. Foto: Facebook Florbal Chodov.
3. 3. 2017 Extraliga žen (2) KOMENTÁŘŮ

Pokud chceme do finále, musíme překonat všechny překážky, prohlašuje odhodlaně Gabriela Tožičková

 



Ačkoliv v polovině zápasu prohrávaly o dva góly, dokázaly florbalistky Chodova nakonec v ostře sledovaném derby porazit rivalky z Herbadentu 6:4 a urvat pro sebe 2. místo po základní části. Střelkyně vítězného gólu Gabriela Tožičková už nyní vyhlíží boje v play off.

Chodov nastoupil do derby o Jižní Město značně oslaben. Týmu dlouhodobě chybí Jana Vojáčková a Eliška Vrátná, v minulém utkání se zranila Magdalena Klímová, pouze z tribuny letos sledují zápasy Kristýna Bachmaierová s Lucií Paulovičovou, které přerušily aktivní kariéru. Po vleklém zranění se do týmu vrací Daniela Frantíková, zdravotní problémy měly i Magdalena Žižková nebo Nela Jiráková.

Herbadent možná i proto dlouho tahal za delší konec. Skóre rychle otevřela krásným baseballovým úderem Barbora Sádková, na chodovské vyrovnaní pak „Tigers“ zareagovali na začátku druhého dějství slepenými brankami Slovenky Romany Janegové a Dominiky Steinbachové.

„Lvice“ však dvě vteřiny před druhou přestávkou šťastně srovnaly a nakonec velkého rivala udolaly. „Určitě je to pro nás cenné vítězství, nejenom z toho hlediska, že nám chybí důležité hráčky. Dokázali jsme si, že se s námi může pořád počítat. Máme v týmu celkem velký potenciál, akorát je potřeba ho dobře demonstrovat v zápasech,“ uvědomuje si opora Chodova Gabriela Tožičková.

Mladá reprezentantka přitom nezačala utkání úplně nejšťastněji. Hned na začátku se tvrdě srazila s Lucíou Košturiakovou. „Rána to byla velká, ale to se ve florbale stává často. Byl to celkem nešťastný střet. Srazily jsme se hlavami. Já dostala ránu do temena a ona bohužel do obličeje. Když jsem zjišťovala, jestli je v pořádku, řekla mi, že jo a v ruce mi ukázala kus svého zubu. Takže ten střet byl určitě horší pro ni než pro mě“, popisuje na první pohled hrozivý moment.

O několik minut později ji přitom trefila další ze soupeřek při došvihu střely čepelí do hlavy. Rozhodčí tento zásah nepostřehli a vysloužili si tak hněv chodovského fanklubu. Navzdory těmto peripetiím ale Tožičková podala v zápase vynikající výkon.

Gabriela Tožičková po střetu s Lucíou Košturiakovou. Foto: ArtoFoto CZ

Gabriela Tožičková po střetu s Lucíou Košturiakovou. Foto: ArtoFoto CZ

Za stavu 3:3 nejdřív využila výborného clonění Jany Lackové a vymetla šibenici soupeřovy branky, po šťastném a rychlém vyrovnání Herbadentu pak přidala svůj druhý zásah dokonce v oslabení. Hra ve čtyřech se svěřenkyním Michaely Marešové mimořádně dařila, ubránit zvládly hned čtyřikrát a navíc v ní dvakrát skórovaly – Tožičkovou napodobila v poslední minutě pojišťovacím gólem Magdalena Plášková.

„Říkali jsme si, na co si v přesilovkách Herbadentu dát pozor a jak zahrát některé situace. Spíše jsme se ale soustředili na správné provedení našeho oslabení, což nám myslím přineslo ovoce v podobě těch dvou vstřelených gólů a dalších odbráněných přesilovek. Základ je odbránit celé oslabení a když ještě dáme navíc gól, tak je to pak pro nás bonus za dobře odvedenou práci,“ popisuje střelkyně vítězné trefy.

Chodovské dívky zvládly zápas zlomit v závěru přesto, že ho i kvůli zmíněným absencím odehrály celý na dvě pětky. „Popravdě mě to celkem překvapilo. Pak jsem si řekla, že jestli se vývoj nějak uklidní v náš prospěch, tak to trenéři dají na tři ‚lajny‘. Jenže to bylo vyhrocené celý zápas a trenéři to chtěli nechat v tempu, takže proto si myslím, že jsme celý zápas hráli na dvě,“ zamýšlí se Tožičková. „Ale fungoval celý tým. Několik hráček zaskakovalo a zbytek holek, co nehrál, nám neskutečně fandil a podporoval. A tohle všechno nám napomohlo k tomu, aby nám po celý zápas nedošly síly, ač se leckdo třeba obával, že dojdou,“ oceňuje týmovou soudržnost.

Mnozí florbaloví příznivci před zápasem tvrdili, že oba týmy z pražského Jižního Města hrají vlastně jen o termíny pořádání pro semifinále. Zároveň se však objevily spekulace, že v případě volby mezi pražskými týmy vyzvou třetího po základní části v boji o finále sebevědomé Vítkovice, místo logické volby pro čtvrté Bohemians. Nedělní výhrou se tak Chodov vyhnul i tomuto nebezpečí.

„Ale nebezpečí je asi trochu silné slovo. Vnímáme všechny soupeře jako silné, protože play off je úplně jiná soutěž. Každý se nějak připravuje a ne vždy musí platit papírová role favorita,“ upoznorňuje univerzální hráčka. „Šli jsme do zápasu s Herbadentem jako do souboje o druhé místo, ale víc jak na umístění v tabulce nám záleželo na dobře odehraném a zvládnutém zápase. Těšili jsme se po dlouhé době na kvalitnější utkání. Takže ano, jsme rádi, že jsme zápas zvládli, tudíž z toho plyne i druhé místo, ale nijak jsme s tím nekalkulovali. Pokud chceme do finále, musíme překonat všechny překážky, které se naskytnou,“ říká odhodlaně.

Při výběru soupeřů nakonec nebyl k mání žádný pražský tým – Vinohrady, Panterky a nakonec i Elite zůstaly mimo nejlepší osmičku. Chodov by však prý překvapivě o pohodovou cestu metrem do Riegerových sadů, do Radlic nebo na Děkanku ani nestál.

„Prvním cílem bylo vybrat si soupeře tak, abychom vyjeli z Prahy. Máme s tím zkušenosti z předešlých let a osvědčilo se nám to v rámci nějakého teambuildingu, stmelení týmu a podobně. Bydlíme spolu, jíme spolu, trávíme spolu volný čas a hrajeme spolu zápasy. V play off je důležité, aby všichni táhli za jeden provaz, proto jsme se rozhodovali takto,“ vysvětluje na první pohled překvapivý přístup. „První volbou byl pro nás Jičín. Není tam zas až tak dlouhá cesta a herně byl pro nás Jičín sympatický. Bohužel si ho vzaly Vítkovice, tak jsme si vybrali Liberec, který pro nás byl druhou volbou. S Brnem jsme odehráli spoustu čtvrtfinálových utkání, tak jsme se rozhodli pro nějakou změnu. Rozhodovali jsme se tedy mezi Libercem a Ostravou a zvolili jsme soupeře blíže Praze,“ dodává.

Cílem chodovských lvic je samozřejmě potřetí za sebou se probít do Superfinále. O případném soupeři ale zatím držitelka titulu z roku 2015 spekulovat nechce. „Přála bych si, aby v Superfinále byli opravdu dva nejlepší. Budeme se snažit, abychom jedním z těch nejlepších byli my. Ale pokud ne, tak to bude oprávněné. Neodvážím se tu říct, kdo je nejlepší a kdo nejhorší. Jsou tu nějaké ty papírové předpoklady, ale budu se opakovat – v play off se s tím prostě počítat moc nemůže. Chci, aby se o titul Mistra republiky utkali ti nejlepší, a jestli to nebudeme my, tak mě to bude mrzet, ale budu prostě vědět, že to tak má být a že je na čem pracovat. My se o to určitě popereme a uvidíme,“ prohlašuje Gabriela Tožičková.


Autor: Redakce Florbal.cz



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*