Lenka Bartošová slaví s českolipskými florbalisty. Foto: Vít Černý Lenka Bartošová slaví s českolipskými florbalisty. Foto: Vít Černý
11. 5. 2017 Superliga (0) KOMENTÁŘŮ

Okamžiky českolipského štěstí a konec tabu: Nováčka dovedla do Superligy žena!

 



Před sezonou to byla výzva. Dostala nabídku vést tým ve druhé nejvyšší soutěži. Lenka Bartošová to vzala, i když tušila, jak náročné je českolipské publikum. O postupu se spíš snilo, než aby to byly reálné plány. Ale jediná žena na trenérské lavičce to zvládla. Česká Lípa si zahraje Superligu!

Ve Švédsku tenhle experiment před více než deseti lety zkusili. Národní tým svěřili ženě – Kristině Landgrenové, ale před světovým šampionátem 2006 to byl částečně i marketingový tah. Od té doby byste ženu na florbalové střídačce v mužských elitních soutěžích hledali marně. V Česku ale tohle tabu zmizí. Lenka Bartošová dovedla modrobílý klub do Superligy a důvěru dostala i pro následující sezonu.

Lenka Bartošová. Foto: Vít Černý

Lenka Bartošová. Foto: Vít Černý

Měla zkušenosti z národního týmu žen, zkusila si trénovat chlapy v nižší soutěži, ale nabídka od ambiciozního celku z florbalového srdce severu i jí samotnou možná překvapila. Ale mile. „Říct, že jsem se toho bála, by bylo špatné slovo. Měla jsem respekt a byla jsem zvědavá, jestli to zvládnu. Přeci jenom přechod z extraligy žen do první mužské ligy je velký. Zkušenosti jsem sice měla od mužů z Jablonce. Ale od toho pár let už uteklo,“ říká v rozhovoru pro florbal.cz.

Lenka Bartošová. Foto: Vít Černý

Lenka Bartošová. Foto: Vít Černý

Nastoupila misi, která musela bavit. Město florbalem žije, klub má podporu fanoušků. Ale také ho vede Štěpán Slaný, který je velmi silnou osobností a florbal v České Lípě řídí obrovskou energií. Proto se nabízela otázka, zda je vůbec takového srdcaře možné ukočírovat. „Ne, do koučingu mi nikdo nemluvil, a to ani Štěpán Slaný. Měla jsem dva asistenty, Ivana Ponomareva a Štepána Motejzíka, kteří mi hlavně pomáhali v závěru sezony. S nimi byla úžasná spolupráce a za to jim moc děkuji,“ vyvrací předsudky.

Štěpán Slaný slaví postup do superligy. Foto: Vít Černý

Štěpán Slaný slaví postup do superligy. Foto: Vít Černý

V základní části se českolipským florbalistům podařilo uhrát solidní třetí místo, v play off se pak ale ukázalo, že Znojmo má přece jen silnější tým a do Superligy v přímém souboji prošlo rovnou. Na Českou Lípu tedy čekala baráž a konfrontace s týmem, který hrál o level výš. „První liga má úroveň takovou, jakou má. Ano, mohla by být lepší, to potvrdím. Ale na druhou stranu si myslím, že to je nejvíc vyrovná liga, co v Čechách máme. Podobně vyrovnané ligy by měly být všechny. Pak by nám to pomohlo hlavně na mezinárodní úrovni,“ myslí si Lenka Bartošová.

Lenka Bartošová v kabině České Lípy. Foto: Vít Černý

Lenka Bartošová v kabině České Lípy. Foto: Vít Černý

Baráž s Kladnem vyšla ale náramně. Možná byli Severočeši v nevýhodě, ale konfrontace první ligy se Superligou nakonec jednoznačně dopadla v jejich prospěch. Tým byl dobře naladěný, připravený a hlavně velmi dobře posílil. „Kamil Bříška je hokejista, který hraje za Jablonec za Vlky. Florbal hraje převážně jako doplněk a spíš ten malý 3+1. Je to kluk, který je silný v osobních soubojích. Má výborný pohyb bez míčku. Radek Gwuźdź nám bohužel mohl pomoci kvůli zranění jen ve dvou zápasech. Ale i tak nám to pomohlo. Jeho zkušenosti ze Superligy byly vidět. Má přehled a my jsme měli klid, když měl míček na hokejce. A nakonec jsme ještě měli Milana Tichého, který od nás hostuje v Brně. Na něm za ten rok, který odehrál v Superlize, je také vidět herní pokrok. Všem třem děkujeme za pomoc,“ vypočítává trenérka, která pro všechny tři posily našla uplatnění, aniž by narušila chod kabiny. Důležité bylo, že všichni měli k Lípě vztah.

Fandové České Lípy přijeli do Kladna. Foto: Vít Černý

Fandové České Lípy přijeli do Kladna. Foto: Vít Černý

Právě ono specifické prostředí a semknutý klub se spoustou fanoušků byly obrovskou silou, která pomohla Českou Lípu posunout o level výš do elitní soutěže. „Ono to prostředí je v Lípě plus minus stejné jako v Liberci, kde to dobře znám. Ale co se mi na České Lípě líbí, tak jak se chová k fanouškům. To si myslím, že je opravdu skvělá práce. Fanoušci nám to pak vracejí skvělým fanděním,“ tvrdí Lenka Bartošová. Na rozhodující zápas vyrazily do Kladna skoro dvě stovky diváků. A i trenérka musela smeknout klobouk.

Štěstí českolipských fanoušků. Foto: Vít Černý

Štěstí českolipských fanoušků. Foto: Vít Černý

Jenže v dalších měsících mohou nastat i krizové momenty. O třídu výš v daleko nabitější konkurenci nebude její tým tolik vyhrávat. „Ano, i pro fanoušky to bude ‚těžká‘ sezona. Musejí si uvědomit, že jdeme do úplně něčeho jiného, než je první liga. Ale jak jsem říkala, Česká Lípa má úžasné fanoušky a věřím, že kdyby nastaly těžké chvíle, tak se na nás nevykašlou a naopak nás podpoří a budou při nás,“ přeje si.

Lenka Bartošová v objetí fanoušků. Foto: Vít Černý

Lenka Bartošová v objetí fanoušků. Foto: Vít Černý

Lenka Bartošová bude vůbec první trenérkou v historii české nejvyšší florbalové soutěže, a ač už si zkusila, jak to chodí u reprezentace, postup s Českou Lípou řadí nejvýš: „Je to po trenérské stránce určitě životní úspěch. Jsem ráda, že mi lidi, ale hlavně hráči v Lípě věří. Na novou sezonu se těším. Je to pro mě další výzva, která nebude vůbec lehká. Doufám, že kluky na novou a nelehkou sezonu dokážeme připravit. Nejen herně a fyzicky, ale hlavně především po psychické stránce. Kluky musíme připravit tak, aby si nechtěli Superligu jen zahrát. Je potřeba, aby se v ní chtěli herně zlepšovat a uspět v ní.“


Autor: Tomáš Rambousek



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*