Sascha Rhyner na lavičce českého národního týmu proti Švýcarsku. Foto: Martin Flousek - Český Florbal
15. 11. 2018 Reprezentace žen (2) KOMENTÁŘŮ

Až budeme mít medaili, tak můžeme slavit, do té doby musíme pracovat a pokračovat v nastolené cestě, hlásí Sascha Rhyner

 



Angažmá švýcarského kouče Saschi Rhynera se u české ženské reprezentace zatím vyvíjí velmi dobře. Na posledním turnaji EuroFloorball Tour se národní tým prezentoval dobrým výsledkem proti Švédsku a vůbec poprvé v historii porazil podruhé za sebou Švýcarky. Hlavní trenér ale v rozhovoru zůstává nohama na zemi, dobře ví, že pomyslní zajíci se budou počítat až za rok.

Sascho, dobrý výsledek proti Švédsku, prohra s Finskem a vítězství nad Švýcarskem. Jak jste obecně spokojen s listopadovým turnajem EuroFloorball Tour?
“Vedlo se nám dobře. Od začátku tohoto roku se snažíme trochu změnit náš herní styl a tato transformace take zabere trochu času. Samozřejmě je ale take důležité udělat nějaké výsledky. Vaše sebevědomí stoupá, pokud se vám podaří udělat dobré výsledky. Odehráli jsme dobré utkání se Švédskem. Nebo minimálně čtyřicet minut, protože poslední třetina nebyla tak dobrá. Dobře to vypadalo také proti Švýcarsku, především ve druhé a třetí třetině. Zápas proti Finsku nebyl úspěšný, ale víme o tom a všechno jsme probrali. Stále máme možnosti ke zlepšení.”

Český tým vstoupil špatně do utkání se Švédskem, ale dokázal se do něj vrátit. Jak se to týmu povedlo?
“Máme dobré hráčky, které začaly hrát. Možná to opravdu není tak složité jako toto vysvětlení. Samozřejmě, že pokud tým vede o tři branky a Švédsko skutečně vedlo 3:0 během prvních šesti minut, tak se tomuto týmu nepovede udržet takovou intenzitu, jakou by třeba chtěl. Je ale pravdou, že po první přestávce jsme se švédskou hrou dokázali vyrovnávat lépe. Švédsko muselo bojovat, protože se nám dařilo být na míčku častěji než obvykle. Vždy je snadnější hrát na míčku než bez něj, pokud je soupeřem Švédsko, tak musíte hrát na míčku.”   

Jak moc je pozitivní, že tým zápas nevzdal a hrál dál?
“V tomto momentu celého cyklu to není tak moc o výsledcích, ale o výkonech. Tudíž se příliš nezajímáme o to, jaký výsledek svítí na tabuli v průběhu utkání. Snažíme se rozvinout naší hru a poučit se z chyb, abychom z nich mohli růst.”

Nakonec ale Amanda Delgado Johnasson vstřelila gól půl minuty před koncem. Jak těžký výsledek to nakonec je?

“Představte si to! V minulých zápasech jsme nebyli tak blízko k tomu, abychom bodovali se Švédskem, pokud nebudeme počítat zápas na Akademickém šampionátu v Polsku, kde Švédsko mělo  opravdu slabý tým. Je to druhý nejlepší výsledek v historii českého ženského národního týmu. Ale pokud dostanete branku 30 sekund před koncem, tak jste naštvaní, ať je soupeřem kdokoliv.”

Zápas s Finskem nebyl tak dobrý. Co se stalo?
„Hodně jsme o tom mluvili v rámci realizačního týmu a také s hráčkami. Nebyli jsme připraveni mentálně. Ale udělali jsme z toho závěry a můžeme to napravit.”

V Pardubicích jste říkal, že musíte přiznat, že jeden z důvodů výhry nad Švýcarskem je absence Corin Rüttimann. Z tohoto pohledu – když uvážíme, jak skvělou hráčkou Corin je – je tato výhra vice uspokojující?
“Mohl bych teď začít mluvit o tom, že za Švýcarsko nastoupila jeho třetí brankářka nebo že některé hráčky byly absolutně z formy… Ale jak bylo řečeno, každá výhra pomáhá k tomu, aby tým měl sebevědomí a z tohoto pohledu je hodně důležitá. Poprvé se nám navíc podařilo porazit Švýcarsko dvakrát v řadě, to je vice důležitý fakt. Ale jsme si vědomi toho, že do prosince 2019 můžeme Švýcarsko porazit v každém jednom přátelském utkání a nakonec s ním prohrát souboj o medaili, což by následně znamenalo, že naše výprava nebyla úspěšná. To je také fakt.”

Druhé vítězství v řadě nad Švýcarskem, dobrý výsledek se Švédskem. Je možné říct, že se jako čtvrtý tým na světě přibližujeme TOP týmům anebo je ještě brzo na oslavy?
“Oslavy jsou ještě velmi daleko. Jen se podívejme na statistiky: na světových šampionátech jsme zatím získali jednu jedinou medaili. Ostatní týmy, o kterých se bavíme, mají osm a vice medailí. Tudíž pokud se nám podaří získat druhou medaili pro český ženský národní tým, tak opravdu slavme. Do té doby budeme pracovat a pokračovat v cestě, kterou jdeme. Neslavíme jen proto, že se možná blížíme našim rivalům.”  

V realizačním týmu byla také Brigitta Wegmann, se kterou jste spolupracoval už u švýcarských juniorek. Je novou full time členkou realizačního týmu?
“Vzali jsme ji do realizačního týmu na pozici kouče z tribuny. Nebude se ale do světového šampionátu účastnit všech akcí.”

Zastavme se také u české nejvyšší soutěže, která je skoro v polovině základní části. Jaké jsou Vaše obecné závěry?
“Mou prací není dělat závěry. Kluby dobře pracují se svými hráčkami, což národnímu týmu umožňuje vybírat dobré hráčky. Viděl jsem několik zajímavých zápasů a doufám, že to tak bude pokračovat.”

Je v plánu nějaká akce národního týmu ještě kvalifikací na světový šampionát v lednu?
“Ne. Příští akcí národního týmu bude kvalifikační turnaj v Polsku.”


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*