Denisa Billá nově vede historické kanadské bodování základní části. (Foto: Martin FLOUSEK / www.xflorbal.cz).
15. 12. 2018 Extraliga žen (5) KOMENTÁŘŮ

Tatran porazil Panthers, týmy na nižších příčkách nezabraly. Billá má rekord, Vítkovice vyhrály derby

 



Předposlední extraligové kolo v kalendářním roce 2018 poměrně jasně rozdalo karty ve druhé polovině: Liberci ani Židenicím se totiž nepovedlo zvítězit, naopak se zadařilo Tatranu proti Panthers. Chodov porazil vysoko Bohemians a o první místo bude nadále bojovat s Vítkovicemi, které zvládly derby. Rekord Ilony Novotné v počtu bodů nasbíraných v základní části překonala Denisa Billá.

Židenice začaly klíčovou partii s Olomoucí ukázkově, hned v první minutě šly do vedení zásluhou Dernerové a navíc přežily oslabení. Jenže v druhé polovině první části rozjela své představení Lucie Cholinská: nejprve sama srovnala a v 16. minutě její přihrávku v gól přetavila Mošťková.

Bývalá juniorská reprezentantka Cholinská skórovala rovněž již po deseti sekundách druhé třetiny a následně v polovině zápasu. Naději pro Židenice trefila v závěru druhé části Janečková, ale poslední slovo měla nakonec Mošťková. „V zápase jsme dokázaly otočit zprvu nepříznivý stav a poté už jsme si utkání dokázaly pohlídat a dovést až do vítězného konce,“ zhodnotila utkání trenérka Olomouce Alice Pavlíková.

Na straně Židenic vládlo zklamání. „Soupeř nekompromisně trestal naše chyby a my jsme se opět na každý gól neskutečně nadřeli,“ uvedl k prohře 2:5 Jiří Starý.

Důležitý zápas nezvládl ani Liberec. Bez vteřiny po deseti minutách prohrával 0:3 a jeho naděje na bodový zisk tím rapidně klesly. Přesto ale dokázal v rozmezí 19. – 22. minuty srovnat na 3:3. Za další tři minuty ale vrátila Jičínu vedení Bachmaierová, která se nakonec prosadila jako úplně poslední také sedm minut před koncem.

Hrající trenérka Jičína Gabriela Žůrková ocenila morálku svého týmu. „Zápas byl ve velmi vyrovnaném tempu. Po žalostné druhé třetině se nám podařilo ve třetí části hry vrátit do zápasu. Koncentrovaným výkonem jsme došly pro výhru,” hodnotila utkání.

Cenné dva body za vítězství si naopak připsal Tatran, který po nájezdech porazil Panthers. Panterkám se povedl vstup do utkání a dvakrát vedly, ale vůbec se jim nedařilo v prostřední části hry. V čase 23:08 nejprve srovnala Prontekerová, o 52 sekund později překlopila misky vah Vachušková a poté, co Tatran dvakrát ubránil oslabení, se prosadila take Zabavská.

Panthers se ve třetí třetině povedlo Zittové s Florianovou srovnat, další branka již nepadla, tudíž musely rozhodnout nájezdy, které pro svůj tým získala Zabavská. „Dnes byla ze začátku utkání na obou týmech znát 14ti denní pauza. Troufnu si ale tvrdit, že jsme byli po většinu utkání o něco lepším týmem. Projevilo se trochu, že máme mladý a ne ještě úplně zkušený tým + vynikající brankářka domácích,” uvedl k zápasu kouč Tatranu Pavel Skazko.

Tyto tři výsledky poměrně jasně ukázaly, jak na tom jsou nyní týmy ve spodní polovině tabulky. Jičín, Panthers a Olomouc nyní mají shodně 18 bodů, devátý Tatran na tuto trojici ztrácí tři body. Už dvanáct bodů na tyto týmy ztrácí šestibodová trojice Liberec – Židenice – Plzeň.

Jestliže o play off tedy s největší pravděpodobností bude nadále bojovat devět týmů, o vítězství v základní části si to rozdají dva – lonští superfinalisté – Chodov a Vítkovice.

Vítkovice totiž zvládly ostravské derby, když porazily Ostravu 6:3. Skóre na začátku velmi vlažného duelu otevřela Husková, na začátku druhé třetiny navýšila vedení Vítkovic kapitánka Ďuríková. Autorka druhé branky poté sehrála důležitou roli v závěru druhé třetiny, kdy rozhodčí nejprve uznali branku Ostravy na 2:1, jenže poté názor změnili a gól neuznali pro rozehru z nesprávné pozice.

Místo 2:1 to tak téměř vzápětí bylo 3:0, když se prosadila Krzywak. FBC se vrátilo do hry díky brance Kotzurové, poslední minuty byly velmi divoké díky opakované power play, ale nakonec utkání skončilo výhrou Vítkovic 6:3. „Dnes výborně vybojované vítězství, za které jsme moc rádi. V zápase jsme střídali sebevědomé momenty s těmi nejistými, znovu jsme nebyli ideálně produktivní. Dvě třetiny jsme velmi slušně pracovali v obraně, škoda těch zaváhání v konci zápasu,” řekl kouč Vítkovic Tomáš Martiník.

Chodov si pak poměrem 14:2 poradil s Bohemians. Hned tři jeho hráčky – Gabriela Tožičková, Kristína Belicová a Tereza Hanzlíková – si v zápase připsaly hattrick, nejpovedenější byla z pohledu favorita utkání druhá třetina, ve které nastřílel Bohemians sedm branek. „Byla znát herní pauza, dlouho jsme se do toho nemohli dostat a první polovinu zápasu jsme se tím protrápili, vůle byla, ale kvalita chyběla, pak přišlo mírné zlepšení, ale zkráceně dnes nic moc,” nebyl spokojen Lukáš Procházka.

Extraliga žen má novou historii nejproduktivnější hráčku základní části. Se ziskem 505 bodů je to nyní titul pro Denisu Billou, která definitivně překonala zápis Ilony Novotné v utkání Ivanti Tigers s Plzní, které její tým zvládl poměrem 11:2. „První zápas po delší herní pauze. Jsme rádi, že jsme ho zvládli a teď se musíme připravit na neděli,” věděla trenérka Ivanti Tigers Markéta Šteglová.

Přehled výsledků 13. kola Extraligy žen

FBS Olomouc – K1 Florbal Židenice 5:2
branky: 14. Lucie Cholinská, 16. Tereza Mošťková, 21. Lucie Cholinská, 31. Lucie Cholinská, 53. Tereza Mošťková – 1. Andrea Dernerová, 39. Natálie Janečková; rozhodčí: Martin Hudeček – Pavel Rochovanský; vyloučení: 0:1; využití: 0:0; diváků: 230; zásahy brankářů: Martina Franková 30 – Karolína Krištofová 17; po třetinách: 2:1, 2:1, 1:0;

FAT PIPE FLORBAL CHODOV – FbŠ Bohemians 14:2
branky: 3. Kristína Belicová, 8. Nikol Pekárková, 18. Tereza Hanzlíková, 20. Tereza Hanzlíková, 21. Magdaléna Plášková, 28. Tereza Hanzlíková, 28. Gabriela Tožičková, 32. Martina Řepková, 33. Kristína Belicová, 39. Kristína Belicová, 40. Gabriela Tožičková, 41. Gabriela Tožičková, 54. Nela Jiráková, 57. Johana Vrbová – 15. Adéla Bočanová, 26. Eliška Reischlová; rozhodčí: Tomáš Kostinek – Martin Reichelt; vyloučení: 2:2; využití: 1:0; diváků: 72; zásahy brankářů: Jana Christianová 12 – Jitka Omelková 14, Daniela Kreisingerová 5; po třetinách: 4:1, 7:1, 3:0;

KM automatik FBK Jičín – Crazy girls FBC Liberec 5:3
branky: 4. Zuzana Svobodová, 8. Lucie Paulovičová, 10. Kristýna Bachmaierová, 26. Kristýna Bachmaierová, 53. Kristýna Bachmaierová – 20. Gabriela Horáková, 21. Hana Koníčková, 23. Michaela Vejdělková; rozhodčí: Jan Knap – Martin Kněžík; vyloučení: 1:0; využití: 0:0; diváků: 78; zásahy brankářů: Veronika Samková 19 – Marcela Štěpánová 18; po třetinách: 3:1, 1:2, 1:0;

Panthers Praha – Tatran Střešovice 4:5pn
branky: 3. Ivana Miklíková, 17. Petra Šusterová, 47. Veronika Zittová, 47. Lucie Florianová – 12. Karolína Vachušková, 24. Markéta Prontekerová, 25. Karolína Vachušková, 35. Barbora Zabavská, N Barbora Zabavská; rozhodčí: Lukáš Grundler – Karel Kotyza; vyloučení: 1:2; využití: 0:0; diváků: 48; zásahy brankářů: Kristýna Horňáková 38 – Eliška Drbalová 43; po třetinách: 2:1, 0:3, 2:0, 0:0;

FBŠ SLAVIA Fat Pipe Plzeň – Ivanti Tigers Jižní Město 2:11
branky: 28. Helena Böhmová, 30. Andrea Košťálová – 3. Eliška Chudá, 11. Simona Pálková, 11. Vendula Beránková, 22. Dominika Kubišová, 23. Kateřina Kovaříková, 39. Denisa Billá, 40. Petra Šebestová, 50. Kateřina Pisárová, 53. Simona Pálková, 53. Eliška Chudá, 54. Lucie Řezáčová; rozhodčí: Jan Brejcha – Lukáš Husák; vyloučení: 1:0; využití: 0:0; diváků: 71; zásahy brankářů: Kateřina Fialová 32 – Lucie Špačková 16; po třetinách: 0:3, 2:4, 0:4;

1. SC TEMPISH Vítkovice – FBC ČPP Bystroň Group OSTRAVA 6:3
branky: 7. Barbora Husková, 22. Alžbeta Ďuríková, 41. Justyna Krzywak, 53. Eliška Planková, 56. Barbora Husková, 58. Šárka Boľová – 47. Denisa Kotzurová, 55. Nela Kapcová, 60. Denisa Kotzurová; rozhodčí: Pavel Hála – Vladimír Hála; vyloučení: 1:2; využití: 0:0; diváků: 120; zásahy brankářů: Nikola Příleská 17 – Veronika Tomšová 23; po třetinách: 1:0, 1:0, 4:3;


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • Ole napsal:

    No, byt zenou, tak jsem dost nastvany, ze o Curneym se tu mluvilo dlouho dopredu, pak byl s nim rozhovor a dlouho se to pripominalo. Pritom je to stejne vyznamny pocin. O Bille se napriklad clovek v clanku docte krome nadpisu pouze v poslednim odstavci souhrnu celeho kola. Neni tam ani pocet branek a asistenci a kolikata je v zebricku v techto ohledech. Tim chci rict, ze by melo byt jedno, kdo takoveho uspechu dosahl – jestli muz nebo zena. Melo by se s nim vsak zachazet stejne. Degraduje se tim zensky florbal jeste vic, nez doposud je.

  • roman napsal:

    Toz sem se byl podivat na tu vasi extraligu zen u nas v Prerove. Musim rict ze v prvni tretine jsem myslel ze je to nejaky okresni prebor. Hruza a des, brno melo vice sanci ale nepromenilo je. Od druhe tretiny se to trochu zlepsilo ale toto ma byt extraliga??? Brno melo herne na vrch ale goly padaly paradoxne do jeji branky. Vysledek je obrazem brankarek, ta z toho olomouce teda musim uznat chytala jak z partesu, myslim ze v brne maji daleko lepsi hracky, pusobily na mne ty jejich holky vice florbalove, to olomouc ma tusim Cholinskou, Mostkovou a v brance Frankovou , obranu nezna a zbytek je jen tak do poctu,to je vse a i pres to to stacilo na brno, Toz vazne extraliga???? Z meho pohledu celkovy dojem uroven snad 1. ligy ale hodne spodek tabulky, u nas se tomu rika holomajzna….vice uz na takovy zapas vazne ne,

    • soop napsal:

      Teda nevim, jak je tomu ted, ale prvni liga driv byvala dooost kvalitni soutez, tak ji neurazej. :)) Bohuzel to vidim podobne, nektere zapasy by prave i ta prvni liga predcila…

Napsat komentář

*