Malgorzata Kulczycka v sestavě Polek z vlastního rozhodnutí chybí. Foto: Piotr Matusewicz Malgorzata Kulczycka v sestavě Polek z vlastního rozhodnutí chybí. Foto: Piotr Matusewicz
13. 12. 2019 Mistrovství světa žen (0) KOMENTÁŘŮ

Bez největší legendy, ale odhodlané. Polky zbrojí na Češky, mají švédského kouče i řadu legionářek

 



Počtvrté v řadě se české florbalistky utkají o postup do semifinále světového šampionátu žen s Polskem. Polky do utkání půjdou bez své největší hvězdy Malgorzaty Kulczycke. Přesto mají v kádru poměrně početnou legionářskou legii.

Polky se zahraničních výzev nikdy nebály, proto také ve Švýcarsku mají několik legionářek. Kapitánka Plechan působí už dlouho v Dánsku, brankářská jednička Bernacka a obránkyně Kozanecka s Pawlowskou ve Švédsku, další obránkyně Noga se měla v létě stát spoluhráčkou Natálie Martinákové s Hanou Koníčkovou v Koltenu-Dietlikonu, ale nakonec zůstala v Zugu. Dvojice Dominika Buczek – Zuzanna Krzywak pak působí ve Vítkovicích.

Sám trenér Christer Bertilsson k tomu před časem pro Florbal.cz řekl následující: „To je zajímavá otázka a myslím si, že je to tím, že máme hodně ambiciózní holky v týmu. Když mají možnost jít hrát do zahraničí, tak jdou. Vidí, že tam mohou udělat nejen hráčskou kariéru,“ řekl před posledním vzájemným měřením sil v únoru, kdy se česká a polská reprezentace utkaly na kvalifikačním turnaji o postup na světový šampionát v Gdaňsku.

Zápas tehdy před výbornou polskou kulisou skončil výhrou 5:2 a dost možná byl posledním utkáním největší polské hvězdy Malgorzaty Kulczycke (za svobodna Pazio, pozn. aut.) v národním týmu. Od té doby se totiž hráčka IKSU v reprezentaci neobjevila a ani ve Švýcarsku není. „Jedná se o rozhodnutí hráčky, které respektujeme,“ odpoví Bertilsson na přímý dotaz.

On sám bere své působení u Polek tak trochu jako poslání. „S polským florbalem jsem byl v kontaktu už několik let, takže když přišla možnost holky trénovat, tak jsem neváhal. Jsem nadšený z toho, že jim mohu pomáhat a něco předat,“ usmívá se kouč, který se během působení u polské reprezentace naučil plynně polsky.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*