19. 9. 2013 1. liga (0) KOMENTÁŘŮ

1. liga vstupuje na scénu s pěticí nováčků a se změnou herního systému

 



Dva týdny po startu extraligy rozjíždí svůj kolotoč i druhá nejvyšší soutěž. Nová sezona 1. ligy nabídne upravenou podobu záchranářských bojů a také celkem 5 nováčků z 2. ligy.

Škatulata, hýbejte se!
Tak by se dala nazvat 1. liga mužů. Během posledních 5 let se totiž ve 12členné soutěži vystřídalo 28 týmů! Jen před tímto ročníkem se událo 5 změn.

Do extraligy zamířily týmy Kladna a Pardubic, naopak o ligu níž se propadly Havlíčkův Brod, MVIL Ostrava a Žďár nad Sázavou. Jelikož se Havířov sesunul z extraligy až do 2. ligy a sestupující Sparta zaujala mezi elitou místo po zaniklém Future, na prvoligovou scénu přichází hned 5 týmů z nižší soutěže.

Počet sestupujících zmírní baráž
Vzhledem k reorganizaci celostátních soutěží přichází 1. liga s jednou převratnou novinkou, a to jsou barážová utkání, navazující na play down. Stejně jako v minulých letech se budou hrát 2 kola, ovšem i poražení z 1. kola sehrají to druhé. Jistým sestupujícím bude pouze poražený tým z obou kol, naopak jistou záchranu bude mít vítěz, který vyhraje obě kola. Zbylé 2 týmy se pak utkají o prvoligovou příslušnost s celky ze 2. ligy.

Kdo hraje 1. ligu v sezoně 2013/2014?

1. FBK Rožnov pod Radhoštěm

Rožnov

Do soutěže proklouzl jen díky havířovskému Torpedu, které spadlo z extraligy až do 2. ligy a uvolnilo tak místo v soutěži. Na seznamu posil je zatím jen Petr Krhut, který přišel z druholigového Frýdku-Místku. Budou mít Sršni kvalitu na 1. ligu?

Tip Florbal.cz na umístění v základní části: 12. místo

FBC BRZDY CZ Česká Lípa

Česká Lípa

Česká Lípa vyhlásila ambice na postup mezi florbalovou smetánku. V minulé sezoně nabral tým zkušenosti, když se musel obejít bez svého zraněného vůdce Štěpána Slaného. Ten se dostává opět do své dřívější formy, společně s novým koučem Pazderou by měl tým z České Lípy obsazovat přední příčky tabulky.

Tip Florbal.cz na umístění v základní části: 2. místo

FBC Start98

start98

Start98 pomýšlí na play off, tým povede trenér s extraligovými zkušenostmi. Sestavu navíc posílili Eduard Piňos s Michaelem Marešem, kteří se nepohodli s konkurenčními Vinohrady.

Tip Florbal.cz na umístění v základní části: 7. místo

FBC Vikings Kopřivnice

Vikings Kopřivnice

Vikingové zaznamenali příchod zkušeného Daniela Rebroše, který se vrací z nedalekého Paskova. Jeden hráč však tým nedělá a Kopřivnice bude mít plné ruce práce, aby se vyhnula záchranářským bojům.

Tip Florbal.cz na umístění v základní části: 9. místo

FbK Svitavy

FbK Svitavy

Ve Svitavách se mluví o velké spolupráci s extraligovými Pardubicemi, tudíž ambice klubu jsou minimálně play off. Tým se po postupu nezměnil, pouze ho doplnila 4 jména: Ladislav Štancl, David Petráš, Jiří Nejedlý a Roman Vítek. Trenér Kocourek tak bude mít opravdu široký kádr, který se bude moct opřít o výborné fanoušky.

Tip Florbal.cz na umístění v základní části: 8. místo

FBŠ Hattrick Brno

Hattrick

Po pohádkové premiérové sezoně bojoval Hattrick v té minulé o play off až do posledního kola, což byl pro tým velký vykřičník. Pro tento ročník posílil klub gólman Jan Chrást, jenž by měl být strůjcem brněnských vítězství.

Tip Florbal.cz na umístění v základní části: 3. místo

Florbal Ústí

Ústí nad Labem

Jeden z nováčků, který to myslí s 1. ligou opravdu vážně. O patro výš postoupilo Ústí s pouze jednou prohrou za celou sezonu. Mezi posily počítá Petra Vondráčka, který se vrací z České Lípy, a Viléma Vopeláka, jenž si druhou nejvyšší soutěž vyzkoušel v Plzni.

Tip Florbal.cz na umístění v základní části: 5. místo

Paskov Saurians

Paskov

Po jarním propadáku odešly z týmu zkušenosti, které trenér Volek musel nahradit dravým mládím. Sice by se už nemělo stávat, že Paskov pojede na venkovní zápas v 7 lidech, avšak otázkou zůstává, jak se mladíci poperou s kvalitou 1. ligy.

Tip Florbal.cz na umístění v základní části: 11. místo

SK Bivoj Litvínov

Litvínov

Jádro Bivojů zůstává stále stejné. Kapitán Daniel Hulič s největší pravděpodobností opět dovede svůj tým v poklidu do play off, kde mohou černožlutí potrápit kohokoliv.

Tip Florbal.cz na umístění v základní části: 6. místo

Spartak Pelhřimov

Pelhřimov

V Pelhřimově hřmí na horší časy. Milan Bína má zlomenou ruku, navíc se spekuluje o jeho odchodu do Mladé Boleslavi, střelec Jirků ukončil aktivní kariéru. Kdo bude proměňovat nahrávky kapitána Martina Kose v této sezoně?

Tip Florbal.cz na umístění v základní části: 10. místo

TJ X3M Sokol Královské Vinohrady

Vinohrady

SKV dlouhodobě patří k favoritům na postup do extraligy. Možná chvíli potrvá, než si „sedne“ trenérská rošáda a hráčské změny v týmu. Vinohrady jsou však týmem pro play off. Dokáží letos projít přes zakleté semifinále?

Tip Florbal.cz na umístění v základní části: 4. místo

TJ Znojmo LAUFEN CZ

Znojmo

Tým kolem kapitána Petra Slámy nemůže pomýšlet na nic jiného než na postup do extraligy. Po roční extraligové zkušenosti se do Znojma vracejí Hanák se Žižkou, navíc vedení přivábilo Jana Suchého ze sestupujícího Havlíčkova Brodu. I přes ztrátu Štefana Furdana bude tým patřit k favoritům soutěže.

Tip Florbal.cz na umístění v základní části: 1. místo


Autor: admin



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*