1. 11. 2012 Extraliga žen (4) KOMENTÁŘŮ

ELITE vyměnilo trenéra: Jana Kratochvíla vystřídal Karel Vancl

 



Nečekanou změnou prochází pražské ELITE. Jeho dosavadní hlavní trenér Jan Kratochvíl si totiž na začátku své 4. sezony v klubu rozmyslel své další působení v této roli, v pátek vedení zaskočil svou rezignací a v pondělním pohárovém zápase proti Českým Budějovicím už tým vedla nová dvojice Karel Vancl, Jaroslav Jelínek.

Kratochvíl chtěl odlehčit sobě i hráčkám. „Cítil jsem, že potřebuji udělat změnu a týmu to prospěje. Pracovní vytížení a nedostatek času mi zkrátka vzaly psychickou pohodu, kterou tým nutně potřeboval,“ říká kouč, jenž tým třikrát po sobě dovedl k 6. týmu v základní části. V minulých dvou sezonách to stačilo na play off, kde ve čtvrtfinále ztroskotal na Bohemians resp. na Herbadentu. Loni i předloni se tým probojoval do semifinále poháru.

Momentálně mu patří 7. místo. „Myslím si, že můj krok byl logickým a nejlepším řešením  pro tým v době, kdy bylo po nepříznivých výsledcích potřeba najít nový impuls,“ míní Kratochvíl.

Formu svého dalšího působení ve žlutočerném celku zvažuje. „Moje rezignace byla pro vedení překvapivým počinem. Zájem ze strany klubu cítím, čehož si velmi vážím. Konkrétně jsme zatím o mé roli nediskutovali,“ podotýká.

Po 4 letech každodenní práce pro tým si nyní chce především odpočinout a nabrat síly. Ale nějakou představu o své florbalové budoucnosti přece jen má. „V létě se mi podařilo získat do týmu zajímavé tváře ze zahraničí, takže mě úvahy vedou třeba k roli sportovního manažera. Hovořím anglicky, finsky, německy, slovensky a teď už trochu švédsky, tak bych toho rád využil,“ plánuje. V úvahu připadá řada dalších pozic, možné také je, že klub opustí úplně.

O víkendu se dostal do úzkostlivé situace: dva dny poté, co oznámil svou rezignaci, ještě vedl tým proti Bohemians. „Zápas s FbŠ jsem odkoučoval sám a taky se tak celý zápas cítil,“ líčí Kratochvíl. „Nebylo to jednoduché, 4 florbalové roky za hlavu nehodíš. To ví každý trenér, který se s florbalem ‚oženil‘,“ konstatuje.

Efekt nástupu svých pokračovatelů si pochvaluje. „Jsem moc rád,  že jejich příchod přinesl to, co nám chybělo – góly a herní pohodu. Holky to moc potřebovaly a držím jim i trenérům palce,“ vzkazuje a doufá, že impuls tým nakopne natolik, že ve svém třetím duelu po reprezentační pauze potrápí i Herbadent.

ELITE se tak vrací na začátek. Na střídačku totiž instalovalo svého vůbec prvního kouče: Karla Vancla. Odborníka, který vedl v mužské extralize Tatran i Mladou Boleslav, má za sebou léta praxe na FTVS a působil i v roli regionálního metodika ČFbU. S nově přihlášeným týmem vyhrál před lety 2. ligu a protože následně v létě do extraligy neměl zájem postoupit nikdo jiný, klub přeskočil soutěž a šel rovnou do té nejvyšší.

Vancl se mohl k týmu vrátit už na začátku minulé sezony, i s ním jednalo vedení, když Kratochvíl nechtěl trénovat sám. Nakonec přišel momentálně pardubický útočník Jaromír Lisa, ale vydržel jen sezonu. „Míra měl se mnou trénovat i letos, ale okolnosti mu to znemožnily. Nechtěl jsem být zase sám, dva měsíce jsem to kousal a teď jsem se rozhodl takto,“ vysvětluje svůj náhlý odchod Kratochvíl.

Lisa totiž přehodnotil svůj konec kariéry, vrátil se na hřiště, proto šéf klubu Stanislav Richter hledal náhradu především za něj. Poslední vývoj jej ovšem zaskočil. „Byla to pro mě novinka, protože jsme byli s Honzou domluveni na tom, že povede tým celou sezonu. Jeho rozhodnutí však respektuji a doufám, že i nadále bude u týmu působit,“ věří Richter.

Karla Vancla oslovil ze dvou důvodů. Jednak jej považuje za jednoho z nejlepších trenérů v Česku, tím druhým pak je fakt, že už ELITE trénoval v prvním roce jeho založení. „A měl vynikající výsledky,“ vzpomíná Richter.

A nyní hledá k Vanclovi druhého trenéra. „V úvahu připadá několik jmen. A to z vlastních zdrojů Karel Mrkos, který momentálně trénuje B tým žen a muže, nebo Tomáš Velechovský, jenž vede juniorky a dorostenky, anebo pak Jarda Jelínek, který se už po boku Karla Vancla zúčastnil pohárového zápasu proti Českým Budějovicím,“ jmenuje možnosti Richter s tím, že konečné slovo ohledně výběru nechá na Vanclovi.


Autor: Pavel Křiklan



KOMENTÁŘE

  • Konečně napsal:

    Toto trvalo… ELITE je určitě spokojené se třemi šestými místy v řadě a zlepšujícím se herním projevem, jen to štěstíčko chybělo… ale uvidíme jak si povede nové koště, až po výsledcích se může řikat, že byla chyba v trenérovi…

  • Womáč napsal:

    Držíme palce, snad se Honza chytne nových stébel jako tým Elite 😉

  • Antonio Samaranč napsal:

    snad Jarda neztratí někde na zápase bačkoru

  • Jana napsal:

    Kvalitu Jana Kratochvíla v ELITE nikdy dostatečně neocenili. Měl to tam zabalit už dávno.

Napsat komentář

*