21. 11. 2012 Extraliga žen (1) KOMENTÁŘŮ

Hrát jednou týdně? Úroveň extraligy šla nahoru, shodují se její aktérky

 



V létě tahle změna vyvolala rozsáhlou diskusi. Většinou se v ní objevovaly nesouhlasné reakce, hráčky viděly v systému jednoho zápasu každý týden, místo dosavadního modelu dva duely ob víkend, jenom zlo. Po pár měsících ovšem novinku vnímají smířlivěji.

Třeba jako Lenka Kubíčková, gólmanka nového extraligového lídra z Vítkovic. „Zvykla jsem si, už s tím nemám až takový problém. Mám sice méně volného času, ale dá se to. Vidím v tom víc kladů než dřív. Člověk se připraví jen na toho jednoho soupeře a má klid,“ říká s úsměvem.

Florbalistky také získaly vědomí, že všechny síly mohou investovat do jediného zápasu. „Myslím, že tenhle systém je lepší v tom, že hráčka může podat stoprocentní výkon a nemusí se šetřit na druhý den,“ míní kapitánka Českých Budějovic Michaela Nováková.

Pro hráčky extraligového nováčka, které byly z 1. ligy zvyklé na turnaj jednou za zhruba 3 týdny, přitom trojnásob zvýšená frekvence není takovým skokem, jak by se mohlo zdát. „Nezměnilo se takřka nic. Víkendy máme pořád plné. I předtím jsme je měly, jelikož jsme chodily hrát za áčko, za béčko, některé za juniorky…“ přibližuje Nováková.

Tahounka Bohemians Eliška Křížová už stejný rytmus zažila při svém působení ve švýcarském Zugu, kam odešla na sezonu 2010/11. „Pro mě byl největší rozdíl v tom, že jsem byla odpočatější, mohla jsem se celý týden připravovat jen na jednoho soupeře. Ale na druhé straně to pro mě neznamenalo to, že oželím výjezdy na chatu, srazy s kamarády, nebo cokoliv jiného,“ porovnává.

Ve Švýcarsku měla totiž kromě florbalu už jen práci přes týden. „Takže jsem v podstatě tím, že byl zápas každý víkend, o nic nepřišla,“ podotýká. Což při stejném systému v Česku cítí jinak. „Pro mě je model, kdy se hraje jednou za 2 týdny, výhodnější v tom, že mám celý volný víkend, můžu se věnovat svým jiným koníčkům, jako je tancování, když máme o víkendu soutěže,“ konstatuje.

Což vadí i Kubíčkové. „Je to zabitý každý víkend, to znamená, že když si to člověk chce užít nějak jinak, má smůlu,“ namítá. Volno dřív hráčky v extralize vítaly také z důvodu, že si od florbalu mohly orazit. „Takhle je celý týden florbalový. Ze začátku sezony jsem si ani odpočinout nepotřebovala, ale myslím, že to přijde, sezona není úplně krátká,“ přemýšlí gólmanka.

Po Vánocích se podle oslovených nový hrací systém projeví ještě víc. „Úroveň zápasů se zatím nijak výrazně nezměnila, to se ukáže až od druhé půlky ligy,“ míní trenérka Liberce Lenka Bartošová.

Sama nespatřuje ani rozdíl v tom, že se s týmem může připravovat na konkrétního soupeře místo dosavadních dvou. A zrychlený sled zápasů v tomhle ohledu považuje při těžkých duelech spíš za nevýhodu. „Když se ženy na něco připravují, potřebují víc času. Na těžké soupeře je týden málo,“ tvrdí.

Podle hráček šla nejvyšší soutěž nahoru v mnoha směrech. „Obecně se liga zvedla, vyrovnala a možná k tomu taky přispěl ten nový systém. Každopádně tahle sezona mi přijde zatím hodně dobrá,“ pochvaluje si Kubíčková.

A Křížová vnímá i okolní atmosféru zápasů. „Už kvůli fanouškům je pro florbal určitě lepší hrát jeden zápas za víkend. Přeci jen přijít se dívat v sobotu i v neděli vyžaduje větší časový nárok. Myslím, že i na návštěvnosti je to znát, v součtu chodí víc lidí,“ říká.


Autor: Pavel Křiklan



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*