23. 3. 2013 Extraliga žen (0) KOMENTÁŘŮ

Na startu boje o záchranu je favoritem Jihlava, Děkanka jde hájit extraligu s nadhledem

 



Jihlava a Děkanka, proti nim dva nováčci, kteří by se v nejvyšší soutěži po premiérové sezoně rádi zabydleli na delší čas než jen na jeden rok. Play down extraligy, v němž jsou k výhře v sérii zapotřebí 3 vítězství, začíná. Dvojice tvoří podle umístění po základní části Jihlava s Českými Budějovicemi a Děkanka se Šumperkem.

Kdo sérii ovládne, zachrání se, poražení mají šanci na opravu v baráži s neúspěšným finalistou 1. ligy (Královské Vinohrady – Bulldogs Brno, hraje se na 2 výhry, vítěz jde do rovnou extraligy) a s postupujícím z „malého finále“, čili z duelu druhých nejlépe umístěných týmů po základní části s právem hrát extraligu (Lipník nad Bečvou – Jičín, opět na 2 výhry). V baráži se utká každý s každým, extraligu si vydobude jen vítěz, zbylé 3 týmy jdou do 1. ligy.

Do play down vstupuje jako velký favorit Jihlava. V základní části nasbírala stejně bodů jako dohromady Děkanka a Šumperk, které skončily na příčkách za ní. Do posledního kola bojovala o play off, to jí nakonec zůstalo vzdálené o 3 body. Se svým soupeřem však nemá stoprocentní bilanci. V Českých Budějovicích vyhrála 4:3, ovšem předtím je doma na podzim nedokázala porazit v 60 minutách a nováček získal po výsledku 4:5 po nájezdech svůj historicky první bod v nejvyšší soutěži.

Jihočešky jako by stupňovaly svou formu: 5 bodů ze 6, které za celou sezonu shromáždily, nasbíraly v závěrečných 4 kolech. Navíc FBŠ by mělo před domácími zápasy varovat, že veškeré body Jihočešky ukořistily na hřištích soupeřů. „Budějovice jsou hodně důrazné v předbrankovém prostoru. To si musíme pohlídat. Uvidíme, zda-li nasadí do hry lajnu pozemních hokejistek, která dokáže být velmi nebezpečná,“ řekla Jihlavským listům tahounka jihlavské ofenzivy Martina Svobodová.

Její tým loni v play down poslal do baráže Olomouc (3:1 na zápasy), zkušenost s bojem o extraligový život má z minulé sezoně i Děkanka, která si poradila s Trutnovem (3:0). Nyní bude mít v Šumperku podle všeho těžšího soka. Doma mu podlehla 4:5, v odvetě na jeho hřišti mu to samé vrátila (4:3).

Co na tom, že se nejlepší kluby chystají na bitvu o titul. Tohle malé play off nemá pro jeho účastníky o nic menší grády. „Na play-down se hrozně těším, protože konečně budeme mít reálně o co hrát. Bude to stát za to,“ řekla klubovému webu obránkyně Děkanky Markéta Hrycejová.

[youtube]http://youtu.be/6w4qt8ecNbs[/youtube]

I její tým chytil v závěru základní části dech: v posledním kole dokonce zdolal doma Olomouc 3:2 po nájezdech. „Vzchopily jsme se a chceme dát všem najevo, že nejsme žádná ořezávátka, kterým ostatní jen přijedou naložit,“ doplnila Hana Sedmíková. Celý tým pak natočil odlehčené video – pozvánku na play down i svérázný pohled hráček na jejich trenéry.

Šumperk po nadějném začátku, kdy byl ve hře o play off, uvadl a ve druhé polovině základní části získal jen jediný bod.

To vše je teď už minulost, to nejdůležitější čtveřici klubů teprve čeká v příštích dnech.

Program play down:
Sobota:
16.00 Tatran team Děkanka – FbC COQUÍ Asper Šumperk (SH TJ Tatran Střešovice)
18.30 FBŠ AL INVEST Jihlava – FBC United České Budějovice (SH SK Jihlava)

Neděle:
10.00 FBŠ AL INVEST Jihlava – FBC United České Budějovice (SH SK Jihlava)
15.00 Tatran team Děkanka – FbC COQUÍ Asper Šumperk (SH TJ Tatran Střešovice)

Sobota 30. března
15.00 FBC United České Budějovice – FBŠ AL INVEST Jihlava (SH Strakonice)
17.30 FbC COQUÍ Asper Šumperk – Tatran team Děkanka (SH Gymnázium Šumperk)

Neděle 31. března (případné 4. zápasy)
11.00 FBC United České Budějovice – FBŠ AL INVEST Jihlava (SH Strakonice)
15.00 FbC COQUÍ Asper Šumperk – Tatran team Děkanka (SH Gymnázium Šumperk)

Program finále 1. ligy:
Sobota 6. dubna:
TJ Sokol Královské Vinohrady – itelligence Bulldogs Brno (TJ Sokol Vinohrady)

Sobota 13. dubna:
itelligence Bulldogs Brno – TJ Sokol Královské Vinohrady (HMS Bohunice Brno – Campus)

Neděle 14. dubna:
itelligence Bulldogs Brno – TJ Sokol Královské Vinohrady (HMS Bohunice Brno – Campus)

Malé finále 1. ligy:
Sobota 6. dubna:
FBC Lipník – FBK Jičín (SH Cement Hranice)

Sobota 13. dubna:
FBK Jičín – FBC Lipník (Sportovní areál Jičín)

Neděle 14. dubna:
FBK Jičín – FBC Lipník (Sportovní areál Jičín)


Autor: Pavel Křiklan



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*