31. 3. 2013 Extraliga žen (6) KOMENTÁŘŮ

Herbadent po 7 letech v play off prohrál. Od Bohemians dostal desítku!

 



Padla další dlouhotrvající bariéra. Herbadent poprvé po 7 letech poznal, jaké to je prohrát v play off. Po sobotním úspěchu v semifinále nad Bohemians 7:3 podlehl v nedělní odvetě stejným rozdílem: 6:10. A stav série je vyrovnaný na 1:1.

Mnohé hráčky Herbadentu to zažily poprvé v kariéře. Odejít s porážkou z utkání play off, s tím má většina extraligy zkušenost. Ne tak valná část kádru českých šampionek. Ani klub samotný tohle ve své kronice, kterou sám datuje až od odchodu zpod křídel Tatranu, nenajde.

Naposledy tým kolem Dominiky Šteglové našel ve vyřazovacích bojích přemožitelky na jaře 2006. Což byla poslední sezona pod hlavičkou Tatranu, načež se ženský tým postavil na vlastní nohy a začala éra Děkanky, Tigers a Herbadentu, která klubu přinesla už 6 titulů v řadě.

Anebo také 47 po sobě jdoucích výher v play off, během nichž se jen jedinkrát úspěch vládkyň domácího florbalu zrodil v prodloužení (loni ve 4. zápase semifinále v Liberci 6:5p) a také jen jednou skončil zápas vítězstvím o jediný gól (nad Bohemians ve 3. utkání předloňského finále 3:2).

Zelenobílý tým tuhle dlouhou éru orámoval sám. Byly to právě „klokanky“, kdo na jaře 2006 zdolal v rozhodujícím semifinále tehdejší Tatran, připravily jej o boj o titul a nevědomky zažehly plamen vítězství, který uhasily až dnes na Jižním Městě. A jako by se historie opakovala, tehdy i dnes se o to postarala 4 góly nepolapitelná Eliška Křížová!

Kapitánka FbŠ dnes svůj báječný výkon vyšperkovala ještě v poslední minutě gólovou přihrávkou na Adélu Bočanovou. Tahle řada, do níž patří ještě Iveta Hyršlová, posbírala při triumfu celkem 14 bodů! Vymazala tak nevalný dojem z prvního zápasu, který Herbadent sebral po výsledku 7:3. A v němž brzy vedl 2:0.

Tentokrát se iniciativy chopil zelenobílý tým. „Důležitou roli sehrála vyloženě 1. třetina, která z naší strany byla hodně povedená. Začaly jsme si hodně věřit, do každého souboje jsme šly naplno, věděly jsme, že to jde a jak je vidět, zafungovalo to,“ komentovala Hyršlová úvod zápasu, v němž její tým uchvátil vedení 3:0.

Herbadent dotahoval, přiblížil se na 2:3 a na 6:8, ale Bohemians vždy rychle dokázali odpovědět. Poprvé za 20 vteřin, ve druhém případě za 34. Což se jim obvykle proti jejich městskému rivalovi nedaří. „Ale dneska jsme zápas poctivě odmakaly zezadu. Fotbalovou terminologií bych řekla, že jsme šly štěstíčku naproti,“ usmívala se Hyršlová.

Obhájkyně titulu navíc neměly den, prostě na soupeře nestačily. „Určitě jsme prospaly začátek, dostaly jsme první 3 góly a pak už se to s námi vezlo,“ tušila útočnice Tereza Urbánková.

A když vyjmenovávala všechno to, co jejímu týmu v zápase nešlo, byl to dlouhý výčet. „Prohrály jsme hrozně moc soubojů. Nezdvojovaly jsme, což jsme měly, propadaly jsme, nechytaly jsme jejich křížné přihrávky, což se nám vždycky dařilo bránit dobře,“ vykládala.

Nespustit z očí! Zuzana Jelínková stopuje elitní střelkyni Herbadentu Terezu Urbánkovou.

Nespustit z očí! Zuzana Jelínková stopuje elitní střelkyni Herbadentu Terezu Urbánkovou.

V nadsázce by se dalo říct, že na tenhle moment, na tenhle zápas čekaly celé generace hráček v zelenobílém. Celkem 11 utkání trvalo FbŠ, než se v play off mohlo radovat z vytouženého skalpu svého konkurenta. Z toho 10 duelů se odehrálo v přímých bitvách o titul a Herbadent po nich celkem 4x slavil titul.

Už se mluvilo o komplexu, o psychické bariéře. Hyršlová to tak ale necítí. „Věřím tomu každý zápas, že nad nimi můžeme vyhrát. Nejsou neporazitelné, ale nesmíme se položit po tom, co nám dají nějaké hloupé góly. Většinou to pak nejsme schopné obrátit,“ zdůraznila.

Nezanedbatelnou roli sehrálo i to, že se jejím soupeřkám v neděli vyhnulo střelecké štěstí, několikrát minuly míček před prázdnou brankou. „Většinu gólů teď střílíme spíš z přesilovek. Je sice fajn, že je proměňujeme, ale ve hře 5 na 5 nám všechno odskakuje, netrefujeme prázdné branky, to je ten problém,“ přitakala Urbánková.

Její tým odnesl uspokojení z první semifinálové výhry víc než bolestivě. „Všechny bychom se měly zamyslet nad tím, co chceme dokazovat. Je to play off… Je fajn, že padá tolik gólů, že je to aspoň atraktivní pro diváky, ale takový tým, jakým jsme my, by si to určitě neměl dovolit,“ spustila alarm.

Nepodlehne pocitu dobře odvedené práce i druhý tábor? Zvlášť poté, co dosáhl něčeho, o co se snažil dlouhá léta? Hyršlová tuhle domněnku vyvrací. „Pro nás je každý zápas s Herbadentem taková motivace, že ačkoliv jsme dnes vyhrály 10:6, příště je to zase od nuly a znovu budeme chtít vyhrát. A víme, že to zase bude těžké, protože pořád je to TEN Herbadent, náš největší soupeř,“ vyložila opora Bohemians.

Každopádně jedno je už po prvním víkendu semifinále jasné: jednostrannou záležitostí jako v minulých letech tentokrát bitva o Prahu nebude.


Autor: Pavel Křiklan



KOMENTÁŘE

  • grhm napsal:

    asi celkem slušnej oddíl ti Bohemians… 🙂

    • zelena-bila napsal:

      Strasne dulezita vyhra..Holky uz vi,ze to jde a jak na to..Doufam,ze budou pokracovat;-)

  • Venca napsal:

    Nejlepší na tomto zápasu byly ty keci té babky u video-online. Slušný Ultras Hertbadentu. :-).

  • Pruhy napsal:

    Jedeme baby, když vyřadíte Herbadent, budete mistryně i bez zlata!

  • *H. napsal:

    Go Herbadent, go!

  • Matěj napsal:

    V sobotu Herbadent vyhrál, ale to jenom proto, že měl štěstí a rozhodčí na své straně. V neděli se to trochu obrátilo a Bohemka snad konečně pochopila, že na ně mají. Jasnou ukázkou bylo dvouminutové power-play na konci sobotního zápasu, kdy jim prakticky nepůjčily míček.
    Věřím, že v dalších zápasech i rozhodčí konečně najdou pro oba týmy stejný metr a přestanou přehlížet nekonečné simulování opor nároďáku.
    Zajděte se podívat na některý ze semifinalových zápasů a zkuste odhadnout, jaký je asi váhový rozdíl mezi oběma týmy. Až budete mít odhad hotový, tak si představte, jak taková čtyřicetikilová atletka z Bohemky dokáže jednou rukou vyzdvihnout masivní útočnici Herbadentu do vzduchu a praštit s ní o zem. Pokud si to představit nedovedete, tak si nechte poradit od rozhodčího, který nemá problém vše sledovat ze dvou metrů a dát za to dvě minuty.

    Holky, kašlete na rozhodčí, kašlete na pověst Herbadentu, kašlete na opory nároďáku. Pošlete je kam patří a ukažte všem, že ženský florbal není Herbadent.

Napsat komentář

*