31. 10. 2011 Superliga (1) KOMENTÁŘŮ

Erben už se nemůže chlubit, že porazil Tatran. Liberec slaví po 11 letech

 



Pod Ještědem o té chvíli snili přes 11 let. Porazit tak Tatran… Dlouhé čekání utnuli Severočeši v neděli večer, mistrovské Střešovice odjely domů s prázdnou a Liberec slavil po nadšeném výkonu vítězství 4:3. Připsal si přitom první tříbodovou výhru sezony.

Poslední vítězství Liberce nad Tatranem se datuje do doby, kdy se severočeský celek vrátil v roce 2000 po roční odmlce do ligy. Florbalovým rozhodčím, který řídil zmíněný duel, byl dnešní šéf fotbalové disciplinárky Jiří Golda a „Crazy Boys“ vedl s kapitánskou páskou zakladatel klubu Tomáš Erben.

Zní to jako dávnověk, přesto jedno jméno ze současné soupisky mezi aktéry památného duelu figuruje: na tehdejším senzačním triumfu měl dvougólový podíl i Lukáš Nesměrák, dnešní hlavní opora Liberce. Jenže na něj se tentokrát domácí spolehnout nemohli. „Už v Boleslavi jsem hrál nachlazený. Proti Chodovu jsme se s trenérem dohodli, že uvidíme, jak to půjde, i když jsem celý týden netrénoval. A byli jsme dohodnuti, že na Tatran nebudu. Vypadá to, že taktika nenasadit mě na Tatran vyšla,“ smál se tradiční kapitán Severočechů.

Zatímco Lukáš Nesměrák sledoval duel doma u online přenosu, jeho spoluhráči předvedli další z výjimečných výkonů. To, že umějí, si dokázali, když otáčeli zápas s Brnem, nebo na Chodově. „O to je to cennější. Vypadalo to, jako by to náš tým ještě víc semklo. Každý si asi uvědomoval, že kus toho Lukášova dílu zodpovědnosti musí vzít na sebe,“ řekl jeden ze zkušenějších hráčů Severočechů Matěj Klucho.

Liberecká radost

Pásku od Nesměráka provizorně převzal Petr Salát a role kapitána se ujal se ctí. Byl u všech 4 gólů v síti Tatranu. Jeden sám dal a na další tři nahrál, připravil i palebnou pozici pro Jana Krále před vítěznou brankou. „Bylo to na něm vidět a znát, i když mu taky nebylo úplně nejlíp,“ dodal Klucho a přiznal, že pocity po vítězství byly tentokrát jedinečné nejen díky tomu, že Liberec bral tříbodovou výhru poprvé v sezoně.

To, že Střešovice přijely na sever bez Johana von der Pahlena nebo Toma Ondruška, nikdo neřešil. „Tomu bych takovou váhu nepřikládal. Pořád platí, že co hráč, to je pro většinu našich kluků pojem. Byl to Tatran – s Kafkou, s Deutschem, s Fridrichem, s Richtrem, takže je to hrozně výjimečné. Pro mě a pro většinu z nás to bylo poprvé v historii. Teď už nám Tomáš Erben nemůže říkat, že on Střešovice porazil,“ smál se v nadsázce Klucho.

Liberec přitom nevyhrál nad Tatranem taktikou se zataženou obranou a hrou na brejky, týmy svedly vyrovnanou ofenzivní partii. A na tom, že padlo jen 7 gólů, měli velký podíl i brankáři – jak domácí dvojka Jan Urban, tak i velezkušený Tomáš Kafka. Proti Liberci už asi hezkou řádku let neměl na kontě 26 zákroků.

Jan Urban

„Vybrali jsme si slabší zápas. Musím našemu nadšeně hrajícímu soupeři pogratulovat,“ řekl kouč Tatranu Jan Zahalka. „Asi by bylo lepší, kdybych byl zdravý,“ posteskl si nachlazený Johan von der Pahlen.

Liberec nečekaným vítězstvím ještě více zamotal boje o osmičku pro play off. Mezi týmy na 4. a 11. místě je po 8 odehraných kolech rozdíl jen 5 bodů.

Foto: Ladislav Káňa


Autor: admin



KOMENTÁŘE

  • jarouš napsal:

    Ten nadpis je úplně mimo. Trvalo mi hodnou chvíli, než jsem pochopil, jak to asi bylo myšleno. „Erben už se nemůže chlubit, že porazil Tatran…“ To vypadá, jako by to tehdejší vítězství Liberce tím včerejším zaniklo.

Napsat komentář

*