7. 11. 2013 Extraliga žen (0) KOMENTÁŘŮ

Vysoké porážky nováčků? I takové zápasy mají smysl, říkají trenéři

 



Byl to tak trochu paradox. Ve 2 ostravských halách, vzdálených od sebe trasu tramvajové linky 1, se během minulého extraligového kola odehrály 2 zápasy s jasnými favority a očekávatelnými výsledky. Vítkovice deklasovaly Vinohrady 18:0, ostravské FBC pak podlehlo 1:10 Bohemians. Po utkání se trenéři vítězných týmů zamysleli nad přínosem takových utkání.

Základní otázkou vlastně je, co je pro jasné favority takových utkání to nejdůležitější. „Pro nás to představuje, aby holky utkání zvládly, to znamená, že by měly převahu, plnily by pokyny,“ říká kouč Bohemians Jan Kaňkovský. Jeho vítkovický protějšek má názor ryze pragmatický. „Je to extraliga, hraje se o body, takže body,“ usmívá se Jiří Velecký.

Rovněž je důležité udržet koncentraci. „Soustředíme se na sebe, extraliga je taková, že můžeme porazit každého, ale, s každým můžeme ztratit body, když soupeře podceníme a k utkání nepřistoupíme řádně, máme zažité některé věci, které chceme, aby hráčky plnily,“ poodkrývá Kaňkovský.

Právě se splněním taktických pokynů často následně souvisí, jak se favorit nadře. „Dvě třetiny se nám to dařilo, ve třetí to od nás bylo lehkovážnější, několikráte nám hráčky FBC utekly, ale skvělá Ester je vychytala, nevím, proč jsme ve třetí třetině utkání dohrávaly,“ lehce kritizuje trenér Bohemians.

Svého soupeře pochválili také ve Vítkovicích. „Soupeř nás překvapil svou třetí třetinou, do které šly i za stavu jaký byl aktivně a chtěli něco předvést, takže se pořád hrálo docela svižně. Takový přístup u nás moc obvyklý není a kvituji jej,“ oceňuje Jiří Velecký.

Oba trenéři se také vyjádřili k rozšířenému názoru, že taková utkání jsou pro obě strany zbytečně ztraceným časem. „Neřekl bych, že jsou to zbytečné zápasy, dostanou prostor mladé hráčky, nebo ty, které jsou na hraně kádru, můžeme utužit herní návyky, navíc si můžeme zvednou střelecké sebevědomí,“ odpověděl Jan Kaňkovský. „Každopádně více těžkých zápasů by významněji přispělo ke zvýšení kvality ligy i jednotlivých hráček,“ uzavírá kouč Bohemians.

Jeho kolega se k problému vyjádřil obšírněji. „Toto téma by se nemělo zobecňovat na rovnici, dostal příděl = zbytečný zápas,“ začal Jiří Velecký. „Když jsem začínal v extralize žen, měli jsem v roce 2008 tým, který hrál play down a než se dostal tam, kde je, schytali jsme taky řadu přídělů,“ dodává s tím, že on, když byl na druhé straně barikády, takové zápasy nehanil.

Velecký tým od play down vybudoval, možná právě proto také zazněla následující slova. Samozřejmě z pozice vítězného týmu to k tomuto pohledu svádí, ale osobně mám úctu k druhé straně a vím kolik věcí je třeba obětovat a kolik úsilí vynaložit, aby tým vůbec extraligu mohl hrát,“ respektuje každého ze svých 11 soupeřů.

Co je prý ale na zváženou je fakt, že extraligu hraje 12 týmů, což se Veleckému nelíbí. „Počtem potenciálních hráček jsme někde na úrovni Švýcarska, kde hraje nejvyšší soutěž jen 8 týmů, které jsou navíc doplněny nemalým množstvím cizinek,“ nachází argument.

Obecně jde prý ale o hlubší problém, který nezasahuje jen extraligu žen. „Je to otázka celkového přístupu unie ke směru zlepšování kvality našeho florbalu a jejího vyrábění Potěmkinových vesnic, budováním odshora. A nejde zdaleka jen o extraligu žen,“ podotýká Velecký.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*