22. 2. 2014 Extraliga žen (0) KOMENTÁŘŮ

Bylo by smutné, kdybych stíhala v pohodě, hodnotí svou výpomoc Herbadentu Ilona Novotná

 



Závěr extraligy přinesl podnětnou konfrontaci. Tři největší postavy českého ženského florbalu uplynulých několika let se nakrátko vrátily do nejvyšší soutěže a postavily se v ní ne tak zkušeným, možná ani ne tak zručným, zato momentálně daleko trénovanějším soupeřkám. Po Magdaleně Kotíkové a Kláře Rozumové k výpomoci svolila také Ilona Novotná. A k páteční výhře Herbadentu nad Tatranem 11:0 přispěla 3 body (2+1).

Rozumová o pár dní dřív vtrhla zpět do extraligy ve velkém stylu – 2 trefami a 4 asistencemi proti Vinohradům. Novotná měla těžší soupeřky, přesto se dokázala prosadit. Body sbírat umí pořád, vždyť za 6 zápasů v prvoligové rezervě Herbadentu jich nastřádala 35! A to pravidelně netrénuje, jen si jde občas zahrát na menší hřiště.

Přesto nyní za mladšími a trénovanějšími nijak propastně nezaostávala. Podle svých slov se ale ideálně necítila. „Než si člověk zvykne na tempo a na větší hřiště… Ale od 2. třetiny jsem se nějak adaptovala a už to bylo lepší,“ shrnula. Však se také víc začala prosazovat, byla u gólových momentů a vše korunovala v závěrečné powerplay výstavní ranou z první po bleskové kombinaci, kterou zvýšila na 11:0.

Se svou dlouholetou florbalovou souputnicí Klárou Rozumovou nešla do zápasu jen tak „z voleje“, obě se před krátkým návratem do extraligy objevily na tréninku Herbadentu. Proti Tatranu nastoupily symbolicky v dresech svých následovnic v rolích tahounek týmu. Novotná běhala s číslem 27 Dominiky Šteglové, Rozumová se 14 Denisy Billé.

Ilona Novotná (zcela vlevo) na tréninku Herbadentu.

Ilona Novotná (zcela vlevo) na tréninku Herbadentu.

Ty jsou dlouhodobě zraněné, na zápasy chodí coby hlasatelka a zapisovatelka. K tomu z týmu odešly hrát jinam Lucie Košturiaková a Zuzana Macurová, v pátek chyběly Kristýna Jílková, Eliška Krupnová a Tereza Urbánková – a najednou byl Herbadent nejen bez celé své elitní první pětky, ale i bez drtivé většiny zkušených hráček. „I proto nám Mára zavolala. A také chtěla rozptýlit zátěž před play off na vícero lidí,“ vysvětluje důvod výpomoci Novotná.

S Rozumovou už takhle přitom jednou zaskakovaly. Rok a půl poté, co oficiálně ukončily kariéru na nejvyšší úrovni, je jejich klub povolal vzhledem k velké marodce do 1. utkání čtvrtfinále play off proti Děkance (nynějšímu Tatranu). Zápas v březnu 2011 skončil 11:0, Novotná dala 2 góly. Úplně totéž zopakovala při jiném záskoku včera, po dalších 3 letech…

Jako by porážela čas, i to, že netrénuje. Tak to ovšem není, soupeřky jí prý dávaly zabrat. „Bylo by smutné, kdybych stíhala v pohodě, když netrénuju, nehraju… Kdyby to byl zápas proti týmům z první čtyřky, bylo by to určitě horší,“ přemítala.

A dojde na něj v play off? „Ne, tohle byla výjimka. Velká!“ rozesměje se. Ani když sestavu Herbadentu rozklíží viróza, jako se to na jaře občas týmům může stát? „Nemyslím si, že bych šla znovu hrát. Kdyby byl stav nejvyšší nouze, tak možná, hypoteticky… Ale spíš ne,“ kroutila hlavou.


Autor: Pavel Křiklan



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*