14. 3. 2014 Extraliga žen (2) KOMENTÁŘŮ

Rozbíhá se play down. O záchranu letos budou usilovat i hvězdy

 



Letošní boj o setrvání v extralize bude nepochybně sledovanější než ty předchozí. Vždyť se do „malého play off“ zapojí i hráčky, které byly roky zvyklé nastupovat v tom „velkém“. Zvlášť série FBC Ostrava a Královských Vinohrad bude přehlídkou osobností. Druhou dvojici tvoří Olomouc a Jihlava. Kdo vyhraje 3x, bude mít právo hrát nejvyšší soutěž i v příští sezoně.

Poražení budou mít šanci na opravu v baráži s neúspěšným finalistou 1. ligy (vítěz postupuje přímo), o nichž se teprve rozhodne (druhá nejvyšší soutěž totiž končí až příští týden) a s postupujícím z „malého finále“, čili z duelu druhých nejlépe umístěných týmů po základní části s právem hrát extraligu. V baráži se utká každý s každým, extraligu si vydobude jen vítěz, zbylé 3 týmy jdou do 1. ligy.

TEMPISH FBS Olomouc – FBŠ AL INVEST Jihlava
V sezoně: 6:3, 3:4sn (Oháňková 3+2 – Svobodová 2+1)
Kdy se hrají první 3 duely: zítra a neděle 17.00 (SH Čajkaréna), sobota 22. března 18.30 (SH SK Jihlava)

S play off o titul má z loňska zkušenost celý tým Olomouce. Prokousal se do čtvrtfinále, v němž vypadl s pozdějšími vicemistryněmi z Vítkovic 0:4 na zápasy. V této sezoně, zvlášť v její druhé části se svěřenkyním kouče Pavla Hausnera tolik nedařilo. V tomto kalendářním roce nevyhrály za 3 body, klíčové domácí duely se Židenicemi a Tatranem na přelomu ledna a února nezvládly. A v posledním kole základní části podlehly svým nynějším soupeřkám z Jihlavy 3:4 po nájezdech.

Nikola Marková (vpravo) odehrála za Olomouc jen první část sezony. Při výhře nad Jihlavou se podepsala pod polovinu ze 6 branek svého týmu.

Nikola Marková (vpravo) odehrála za Olomouc jen první část sezony. Při výhře nad Jihlavou se podepsala pod polovinu ze 6 branek svého týmu.

Nic moc výchozí situace… Kouč Pavel Hausner navíc na klubových stránkách podrobil svůj tým ostré kritice. Stěžoval si na to, že hráčky neplní pokyny, že na tréninky chodí v 6… Tohle napsal po prohře s Tatranem: „Jednoduše odraz otřesného přístupu hráček, který začal gradovat už před Vánoci a je to čím dál tím horší. Lepší přístup mají i hráčky ve 2. lize. Holky si to asi neuvědomují, ale samy sebe táhnou na naprosté dno. Až si to uvědomí, může už být pozdě na to něco zachraňovat. Přestávám si být jistý tím, zda to vůbec chtějí.“

Na straně Jihlavy je nejen rozpoložení soupeře, ale i historie. Náročným play down si prošla v obou svých dosavadních kompletních sezonách v extralize a vždy se zachránila. Předloni to bylo právě na úkor Olomouce, kterou zdolala 3:1 na zápasy. A před 2 týdny si dokázala, že soupeř je k poražení. „Ta výhra nám psychicky hrozně pomůže. Holky dřely na krev, věřím, že podáme takový výkon v průběhu celého zápasu a Olomouc v sérii přehrajeme. S takovou bojovností nemám obavy,“ uvedl pro klubové stránky kouč Petr Jindra.

FBC ČPP Bonusia Ostrava – TJ X3M Sokol Královské Vinohrady
V sezoně: 8:4, 3:5 (Némethová 3+1 – Petřeková 4+0)
Kdy se hrají první 3 duely: zítra 20.00 a neděle 13.00 (ČPP Aréna), sobota 22. března ??.?? (TJ Sokol Vinohrady)

David Moravec a Jakub Robenek vedou trénink FBC Ostrava

David Moravec a Jakub Robenek na tréninku FBC Ostrava

Tohle bude bedlivě pozorovaná série. Na jedné straně bude stát na lavičce FBC Ostrava coby konzultant hokejový olympijský vítěz z Nagana David Moravec, proti němu se budou bít 2 minulé kapitánky národního týmu Magdalena Kotíková a Zuzana Macurová. Obě byly dosud zvyklé během svých dlouhých kariér hrát o tituly, třeba Kotíková jich má doma 9, žádná jiná hráčka v extralize se nemůže pyšnit bohatší sbírkou. Teď však s Macurovou, s níž shodou okolností obě pocházejí z Ostravy, vstupují do neprobádaných končin, v nichž rozhoduje psychika.

V lepší pohodě končily základní část Vinohrady, jež v jejím posledním kole navíc zdolaly své nynější sokyně na jejich hřišti 5:3. Mladý tým FBC se snažil v pauze nabudit právě Moravec. „Holky potřebují naději, optimismus, podpořit sebevědomí. Čeká nás náročná série, chce to psychicky odolný tým,“ odtušil bývalý skvělý hokejový útočník v rozhovoru pro klubové stránky.

Oba vzájemné duely v sezoně vyhrál vždy hostující celek, což by mohlo být určité vodítko pro Vinohrady, které začínají 2 duely venku. Při nedávné výhře jim tam navíc chyběla Kotíková, která tým posílila právě s cílem pomoci klubu se záchranou. „Po minulém zápase v Ostravě víme, že to s ní bude boj,“ upozornil kouč Vinohrad Vilém Svoboda, který disponuje zřejmě nejzkušenějším kádrem.


Autor: Pavel Křiklan



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*