27. 3. 2014 Extraliga žen (3) KOMENTÁŘŮ

Když to s FbŠ zvládneme a budeme v Superfinále, nechtěla bych u toho chybět, říká Klára Rozumová

 



Nejdřív společně s Ilonou Novotnou zkusila zápasy proti slabším soupeřům na konci základní části. Pak čtvrtfinále s Tatranem. A dál se Klára Rozumová objevila i v semifinále proti Bohemians. Nevěděla, zda bude těch po 5 letech, co je z velkého florbalu pryč, stačit. Nakonec dala v neděli zlomový gól 2. zápasu, v němž Herbadent vyrovnal stav série na 1:1.

Obávaná střelkyně už nasbírala v 7 zápasech 20 bodů. I když se prý pořád teprve rozkoukává. „Seznamuju se se systémem. Taky je tady spousta nových holek. Hodně těch, které hrály se mnou, nemůžou nastoupit kvůli zranění, nebo šly někam jinam,“ shrnuje.

Rozsah výpomoci veleúspěšné dvojice Novotná, Rozumová, která jinak působí v béčku Herbadentu, byla dlouho nejasná. Rozumová zprvu mluvila o 2 zápasech základní části, Novotná svou účast v play off, natož v jeho semifinále, předem odmítala. Teď jsou obě v sérii proti Bohemians pevnou součástí sestavy obhájkyň titulu. „Do poslední chvíle jsme nevěděly, jestli jsme schopné hrát. Zkusily jsme to na konci základní části, potom během čtvrtfinále s Tatranem…“ ohlíží se Rozumová.

Start proti papírově snadnějšímu Tatranu v play off byl jejich přáním. „Chtěly jsme hrát, ne kvůli tomu, abychom týmu pomohly, ale abychom se rozkoukaly a poznaly, jestli to fyzicky zvládneme. I teď proti FbŠ jsme říkaly, že zkusíme první zápas, druhý, uvidíme, jestli budeme stíhat a nebudeme víc kazit, šlo jenom o nás,“ popisuje.

A především si přeje, aby od nich okolí nemělo přehnaná očekávání. „Nevnímáme to jako nějaký zázračný comeback, jdeme z ničeho, netrénovaly jsme na to, máme úplně jiné zájmy…“ vysvětluje.

Což se nemění. Rozumová je na manažerském postu ve švýcarské firmě IPS, která se zabývá informačními technologiemi. A jen tak lusknutím prstu nemůže najednou trénovat 3x týdně. „Zastávám pozici, na které si prostě nemůžu dovolit nepracovat a dělat si volno. Na trénink ne pokaždé můžu, pak musím víc pracovat jiný den, abych to stihla na florbal, je to teď pro mě časově těžší,“ říká.

S trenérkami je v kontaktu. „Máme domluvené, kdy přijdeme a pokoušíme se to plnit,“ vykládá. „No, snažím se přijít aspoň jednou týdně. Abych se trochu seznámila s florbalkou a s balónkem,“ usmívá se.¨

Klára Rozumová v souboji s Bognou Zielenkiewicz.

Klára Rozumová v souboji s Bognou Zielenkiewicz.

Zato se semifinálovým soupeřem z Děkanky se prý podle svých slov ani moc seznamovat nemusí, může se spolehnout na to, co platilo dřív. „Myslím, že FbŠ umí zabrat, ale taky umí zápas úplně pokazit, to se nemění,“ míní. A vzpomíná na bitvy, které proti zelenobílým kdysi sváděla. Mimochodem, za 83 zápasů v extralize prohrála jen 2 – na jaře 2007 a na jaře 2014, vždy s Bohemians.

Přesto zůstává většina duelů, v nichž je porazila. „Vím, že jsme předtím docela dominovaly, byla jen otázka, kdy ty góly dáme a kolik jich dáme. To se týká i FbŠ. I když si myslím, že si na nás věřily vždycky, někdy to skóre bylo úplně někde jinde, někdy to možná bylo i těsné. Myslím, že když budeme dávat šance, které máme, výsledek může být opět podobně vysoký,“ prorokuje.

Bude u toho vůbec? Nerozmyslí se po prvním víkendu? „Celý týden před tím jsem bojovala s nachlazením, takže to pro mě bylo o to těžší. Nevěděla jsem, jestli neodpadnu hned v 1. třetině. V sobotu to nebylo úplně optimální, přece jen si musím ještě zvyknout na hru, v neděli to už bylo lepší. Myslím, že budeme bojovat až do konce. Tedy, když zdraví bude sloužit,“ dodává.

K florbalu se kdysi dostala až v 28 letech a za pár sezon, které v něm strávila na vrcholu, toho stihla hodně. Vytvořila střelecké rekordy extraligy, má 3 tituly, zahrála si na mistrovství světa… Teď může bleskovou kariéru zopakovat znovu. Pokud s Herbadentem zvládne semifinálovou překážku, zahraje si po pár týdnech v extralize Superfinále.

Přitom je jednou z mála v týmu, která zkušenost z největšího duelu českého florbalu v zaplněné O2 areně nemá. „Pro mě nebylo impulzem vrátit se zpátky kvůli Superfinále. Už jsem si s florbalem prožila své a jsem i ve věku, kdy spíš vyhledávám spíš klid než takovýhle adrenalin,“ přibližuje.

Ovšem je tu ještě druhá stránka věci. „Pořád to v sobě mám, ta hra mě baví, a pokud můžu nějakým způsobem pomoct, budu u toho. Tedy rozhodně podle aktuální situace. Když to však zvládneme s FbŠ a budeme v Superfinále, nechtěla bych u toho chybět. Nevím, v jaké pozici, ale určitě tam budu kdyžtak aspoň jako divák,“ vtipkuje.


Autor: Pavel Křiklan



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*