4. 4. 2014 Extraliga žen (1) KOMENTÁŘŮ

Museli jsme proti Chodovu začít hrát od podlahy, říká k obratu v sérii vítkovický kouč Jiří Velecký

 



Během minulých 2 sezon proti sobě tihle soupeři odehráli maraton 16 zápasů, nikdo se v českém florbale nepotkává poslední dobou častěji. Vítkovice a Chodov. V sobotu jejich hráčky čeká 17. díl vzájemného střetávání. Prakticky stejné týmy loni odehrály semifinále na 7 duelů, letos je vývoj také podobně těsný a vyrovnaný. Vítkovice nyní vedou v sérii 3:2. A vidíte, i v tomhle nechtěně věrném manželství se oba partneři dokážou stále ještě něčím překvapit.

To hlavní samozřejmě přichází z velících stanů obou táborů. I zkušené vojevůdce však dokáže druhá strana zaskočit. Třeba když se na střídačce Chodova objevil ve 2. a 5. utkání série (obou domácích) šéftrenér klubu Radim Cepek, který většinu sezony sledoval tým coby kouč mužské reprezentace zpovzdálí. „Celkem nás to překvapilo,“ říká vítkovický kouč Jiří Velecký. „Nicméně nedokážu posoudit, jaký to mělo na jejich hru vliv. Možná se změnily některé detaily, ale mám pocit, že Chodov hraje celou sezonu tak nějak konzistentně stejně,“ přemítá.

Zato Vítkovice se snaží iniciativně improvizovat. A tak naposledy při bránění chodovské rozehrávky jejich první pětka nestála v momentálně hojně prosazovaném systému 2-2-1, ale zaujala klasičtější rozestavení 2-1-2. Čili proti Anně Dvořákové i proti Kristýně Bachmaierové stála vždy jedna bránící hráčka.

Cílem bylo ztížit protivníkovi zakládání útoku a tím ochromit jeho úderný první útok. „Jednoznačně. Víme, že je hra Chodova postavená z velké části na kvalitních výkonech obránkyň, které mu, ať už jednodušeji, nebo složitěji tvoří hru. A my se to snažíme nějakým způsobem eliminovat. Podrobnější samozřejmě být nemůžu,“ usměje se Velecký.

Navíc před 4. zápasem, po jasné sobotní domácí prohře 1:4 společně s kolegy z trenérského tria poupravili sestavu. Denisa Ratajová už nehraje v obraně, ale v útoku a kapitánka Andrea Pastušková zase z elitní řady odcestovala do 3. pětky.

Centrum vítkovických florbalových operací: zleva Tomáš Martiník, Dušan Dudešek a Jiří Velecký.

Centrum vítkovických florbalových operací: zleva Tomáš Martiník, Dušan Dudešek a Jiří Velecký.

Změny vyšly: tým 2x vyhrál, otočil vývoj série z 1:2 na 3:2, navíc Ratajová v 5. zápase (4:2 pro Vítkovice) nastřílela polovinu branek vítězek. „Nějakým způsobem jsme si vyhodnotili první 3 zápasy. Ten 3. se nám doma opravdu hodně nepovedl a tohle byla reakce na vývoj série a na 3. zápas, který byl v něčem dost důležitý a, jak se říká lidově, posadil nás na zadek,“ přibližuje Velecký.

V něm tým z Jižního Města uspěl především silou, důrazem… „Museli jsme začít trošku jinak a od podlahy. Chodov hrál dobře, agresivně, my jsme hráli hodně špatně. Ale už jsme přidali 2 zápasy, napravili jsme to a věřím, že už jsme někde dál,“ doufá.

Jeho celek vede 3:2 na zápasy, bude hrát doma. Ideální situace… Navíc Pastušková a spol. si mohou vzít příklad ze včerejšího úspěchu vítkovických mužů, kteří doma svůj mečbol proti Mladé Boleslavi jasně proměnili.

Loni však měly pozdější vicemistryně Chodov také „na talíři“, do Ostravy přivezly náskok 3:1, ale nakonec z toho bylo drama na 7 duelů. „Asi hodně zafungovalo to, že jsme si už možná byli něčím jistí a Chodov neměl co ztratit, šel do toho zápasu s čistou hlavou a enormně se mu vyvedl,“ vzpomíná na loňskou prohru 0:3 Velecký.

Podle něj je letos situace jiná. „I proto, že teď jsme do play off šli ze 3. místa, Chodov jako mírný favorit. A je otázka, jestli to ještě pořád berou tak, že nemají v té sérii co ztratit. Ovšem je to mezi námi tak vyrovnané, že něco vyloženě předpovídat si netroufnu,“ konstatuje.

Zítra od 19.30 se na Dubině začne vyjasňovat…


Autor: Pavel Křiklan



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*