13. 4. 2014 Extraliga žen (4) KOMENTÁŘŮ

Ke kadeřníkovi i k Jelínkovi pro dres. Jak se na finále chystali oba trenéři?

 



Dnes na sobě budou mít velkou zodpovědnost. Trenérka Herbadentu Markéta Šteglová i kouč Vítkovic Jiří Velecký se pro své týmy snaží udělat víc než jen udílet pokyny. A tak první z nich v duchu změn uvnitř svého týmu porušila poprvé zavedený rituál, druhý bude zase přímo na hřišti plnit prohranou sázku. Kdo nepřijde do hlediště o trochu dřív, o ten pohled přijde…

Velecký totiž se svými svěřenkyněmi absolvuje předzápasovou rozcvičku. A tak jej čeká běžecká abeceda, protažení i herní cvičení na rozehřátí. „Sázka je sázka,“ usmívá se. Aby se neschvátil… „Sice jsem na to netrénoval, ale to problém nebude,“ říká odlehčeně.

Svým svěřenkyním chtěl před semifinále s Chodovem dodat motivaci. A tak slíbil, že když postoupí do Superfinále, půjde s nimi warm up. A vlastně se na to ještě donedávna hráč vítkovického B-týmu docela těší. „Superfinále je v něčem show, takže něčím přispěju,“ směje se.

Je to od něj také účelový tah. Svým krokem chce rozptýlit nervozitu, která jeho hráčky loni v úvodu utkání ochromila. „Na hráčky je tlak okolí, touhle vtipnou aktivitou chceme odlehčit nervozitu před zápasem,“ vysvětluje Velecký.

Bere ji ovšem zodpovědně. „Půjčil jsem si od Jelena (zraněného vítkovického kapitána Jana Jelínka – pozn. aut.) rozcvičovací dres, abych barevně ladil,“ líčí. A mluví o tom, že by rád plnil i hlavní sázku: pěší túru trenérského tria po Beskydech. Přijde na ni, když Vítkovice vyhrají titul. „Doufám, že bychom ji nemuseli absolvovat hned, musíme se na to připravit, sladit termín. Holky by šly samozřejmě s námi,“ podotýká.

Tenhle pochod by Vítkovickým Markéta Šteglová se svým Herbadentem ráda ušetřila. I když… jestli sama neriskuje. „Během play off se nikdy nestříhám a letos jsem to poprvé udělala, tak uvidíme,“ hlásí.

A to jde přitom o tradici, která sahá do 90. let, do časů její hráčské kariéry a zlaté éry Střešovic. „Vždycky jsme s holkama říkaly, že když se chlapi neholí, my se nebudeme na play off stříhat. To bylo ještě v dobách, když jsem hrála v Tatranu, od té doby jsem to vždycky dodržela,“ vykládá.

Až do pátku… „Letos je sezona trochu jiná, u nás v klubu nastala spousta změn, tak jsem si řekla, že udělám tentokrát změnu,“ přibližuje. „Dřív navíc nebylo play off tak dlouhé, teď už je to horší. Už mi ty vlasy opravdu vadily, měla jsem je dlouhé a neforemné… Víceméně mě k tomu donutil kadeřník, náš sponzor,“ podotýká na adresu jednoho pražského vlasového studia.

Šteglové její rituál v play off téměř vždy vyšel. Jako hráčka slavila 5 titulů, Herbadentu pomohla jako trenérka k 7. Dnes se může radovat ze svého 13. extraligového zlata. Povedlo se jí číslo, které symbolizuje neštěstí, obelstít změnou rituálu?


Autor: Pavel Křiklan



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*