13. 4. 2014 Extraliga žen (1) KOMENTÁŘŮ

KRÁL JE MRTEV, AŤ ŽIJE RYTÍŘ! Vítkovice ukončily vládu Herbadentu a mají po 14 letech titul!

 



Impérium padlo! Herbadent po tučných 7 letech, kdy pokaždé slavil titul, tentokrát odcházel z finále s prázdnou. Vítkovice jej po vynikajícím výkonu zadupaly do tarkettu libeňské O2 areny a po jednoznačné výhře 5:0 ukončily jeho dlouhé kralování nejvyšší soutěži. Samy se před 6413 diváky (rekord na ženském florbalovém zápase v Česku) radovaly po 14 letech čekání z druhého mistrovského primátu pro svůj klub.

Před nástupem hráček se halou rozezněla Beethovenova symfonie Osudová. A jak se později ukázalo, velmi symbolicky. Herbadent ale v úvodu ukázal, že konec jedné dlouhé éry nechce připustit. V prvních minutách Ostravanky k ničemu nepustil, jenže se gólově neprosadil.

Rytířky se tak oklepaly a Paloncyové moc nechybělo, aby v 8. minutě překonala Horňákovou. Rovněž se ukázal nový ráz hry: Vítkovice byly dlouho u míčku, kdežto Herbadent hrozil, přes svá nebezpečná tykadla z rychlých kontrů. Skóre otevřela minutu před sirénou Šponiarová, když zachytila rozehrávku Nordin a její střela od mantinelu skončila přesně v levém horním rohu branky Horňákové.

Michaela Šponiarová slaví svou parádní trefu, která byla nakonec vítězná.

Michaela Šponiarová slaví svou parádní trefu, která byla nakonec vítězná.

První polovina prostřední části nabídla festival neproměněných tutovek a skóre se nezměnilo. Po komerční pauze a krátké poradě, která utkání předělila, převzal otěže Herbadent. Aktivitou vynikala především Jarolímová, ale měl problém umístit míček tak, aby ohrozil branku.

A tak udeřilo na druhé straně: po průsmyku Šupákové podél mantinelu Krupnová nepokryla Pastuškovou, které nedělalo problém zvýšit na 2:0 pro Vítkovice.

Hned ve 42. minutě navíc Klapitová přidala 3. branku Ostravanek a situace se stala pro Herbadent kritickou. V čase 44:00 mohla z trestného střílení zvýšit vítkovická expertka této disciplíny, Kamila Paloncyová, ale Horňáková její rychlý nájezd zneškodnila.

Zbytek utkání se nesl ve snaze Herbadentu dostat se do tlaku, ovšem tak jako celé utkání mu vázla finální přihrávka. Vítkovice naopak hrozily do otevřené obrany. Úřadujícím šampionkám nepomohlo, že se před 3. částí vrátily k obvyklé sestavě, nevstřelily ani branku a po 7 titulech v řadě musí svůj trůn minimálně na rok opustit. Tečkou za utkání a slovenskou show byla branka Ferenčíkové v přesilové hře, kterou následovala Sládečková ranou do prázdné branky.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*