17. 4. 2014 Extraliga žen (2) KOMENTÁŘŮ

„Obojživelník“ Martiník napodobil titulem manželku. Užívám si to vnitřně, říká vítkovický matador

 



Zařadil se po bok svých předchůdců Daniela Folty a Daniela Grečmala, kteří dokázali ve vítkovických barvách získat titul jako hráči i jako trenéři ženského týmu. Tenhle „obojživelnický“ kousek se několikrát povedl i Radimu Cepkovi s Tatranem. Teď má unikátní double také Tomáš Martiník.

V roce 1997 rozhodl svým vítězným gólem vůbec první play off českého florbalu. Vítkovice tehdy vyhrály v Praze nad Tatranem 2:0 a slavily obhajobu titulu. Po 17 letech se situace opakuje: Vítkovice vítězí zápas o zlato v hlavním městě bez inkasované branky… „Že to bylo 5:0 je už možná jedno, ale zní to krásně. S nulou…“ rozplýval se jeden z trenérů vítkovických žen.

Který tak přispěl do bohaté rodinné sbírky. Vždyť do kádru předešlých šampionek z roku 2000 patřila i jeho žena Iva. Martiník je však větším sběratelem. „Chlapské tituly mám 3, teď mám první ženský. A je to jiné. Je to po nějakých 18, 20 letech, co se pohybuji i v ženském florbale. Je to taková radost,“ usmál se při pohledu na své slavící šampionky.

Před klíčovým zápasem se je snažil uklidnit, oprostit od vnějších vlivů okolí. „Řekl jsem jim, aby řešily jen samy sebe, ne soupeře. Aby se nezabývaly tím, co bylo, ale tím, že chtějí prostě vyhrát,“ uvedl. Zatímco hráčky skočily po hlavě do oslav, on titul vstřebává klidněji. „Já už jsem na takovéhle slavení starší, užívám si to vnitřně. Nejsem člověk emocionální, nebo viditelných emocí. Ale až mě najdete někde brečet, bude to od toho,“ svěřil se.

Zatímco jeho svěřenkyně mají play off úspěšně za sebou, Martiníka by teprve s veterány Vítkovic mohlo čekat. Jenže na republikové finále zřejmě bývalý reprezentant nepojede, po dlouhých letech nemá v sezoně odehraný ani zápas. „Spíš si myslím, že play off bude beze mne. Mám pocit, že kluků je i dost, takže asi ani nebudou chtít,“ přemýšlel s úsměvem. No, jestli se tím zbytečně nezříkají osobnosti, která přitahuje tituly…


Autor: Tomáš Rambousek



KOMENTÁŘE

  • kerim napsal:

    To je celý Tomáš. Skromně zapomněl na to, že veteránské tituly už taky má, s A i B týmem Vítkovic. Ten první „jistil“ právě Tomáš gólem do prázdné branky při power play soupeře 🙂

Napsat komentář

*