18. 4. 2014 Extraliga žen (3) KOMENTÁŘŮ

Jarolímová zbortila rekordy play off, Kubíčková vychytala první nulu ve finále po 5 letech

 



Stejně jako loni v případě Jany Vojáčkové ani letos nevyhrála bodování play off hráčka z vítězného celku. Vítkovice rozložily síly na celý tým a nejlepší z nich byla Denisa Ferenčíková až na 5. místě. To Herbadent spoléhal na útok Anet Jarolímové, který se kompletní vešel do elitní čtyřky pořadí a jeho tahounka zbortila letité rekordy play off.

Předně – překonala ten nejcennější, v bodování. Na vymazání maxima své opětovné spoluhráčky Ilony Novotné (26 bodů v dresu Tatranu z roku 2004) z čela historických statistik jí přitom stačilo jen 8 zápasů. Zdání, že toho letos celkově odehrála víc než kdysi Novotná, je mylné. Obě totiž naskočily do 10 duelů.

Jarolímová vykročila do bitvy o titul ve velkém stylu a jejích 7 gólových asistencí v úvodním díle čtvrtfinálové série proti Tatranu je taktéž rekordem play off. Stejně jako celkových 17 přihrávek. Dosud nejvíc (13) zvládla v roce 2003 liberecká opora Dana Bursová (nyní Nesměráková). Novotné alespoň vydržel střelecký primát (17 zásahů v play off 2004).

Význam Jarolímové pro Herbadent byl nebývalý. Třebaže její tým v play off nasázel 73 gólů (průměr 7,3 branky na zápas), drobná útočnice se podílela na skoro každé druhé trefě svého celku!

Ve finále ale vyšla naprázdno, proti stála Lenka Kubíčková. Ta vyřazovací boje skončila se stejnou úspěšností zákroků jako loni (87,5% jí tentokrát stačilo na 1. místo), letos však svou bilanci vyšperkovala čistým kontem v Superfinále. Je nejen první v Česku, komu se to v dosavadních 6 duelech jediného boje o zlato podařilo, ojedinělost jejího kousku pak dokládá fakt, že ve finále extraligy se to přihodilo po 5 letech.

V roce 2009 udržela čisté konto Hana Váňová (nyní Šmeráková) ve 2. zápase finálové série Děkanka – Chodov (4:0). Statistikové jí tehdy napočítali 15 zákroků, na Kubíčkovou šlo nyní o jednu střelu méně. V mužské extralize se naposledy povedlo neinkasovat ve finále před 12 lety Tomáši Kafkovi v rozhodujícím 4. zápase proti Havířovu (3:0).

Statistiky play off
Kanadské bodování
1. Jarolímová (Herbadent) 10 zápasů 31 bodů (14 gólů+17 asistencí)
2. Urbánková (Herbadent) 10 18 (14+4)
3. Klímová (Herbadent) 10 16 (8+8)
4. T. Pilíková (Herbadent) 10 15 (10+5)
5. Ferenčíková (Vítkovice) 11 14 (11+3)

Góly
1. Jarolímová (Herbadent) 14
Urbánková (Herbadent) 14
3. Paulovičová (Chodov) 11 (10 zápasů)

Asistence
1. Jarolímová (Herbadent) 17
2. Beránková (Chodov) 9
3. Klímová (Herbadent) 8

Gólmanky – průměr branek na zápas
1. Horňáková (Herbadent) 2,83
2. Kubíčková (Vítkovice) 3,18
3. Provázková (Chodov) 3,35

Úspěšnost zásahů (%)
1. Kubíčková (Vítkovice) 87,50
2. Horňáková (Herbadent) 87,36
3. Provázková (Chodov) 86,06


Autor: Pavel Křiklan



KOMENTÁŘE

  • theshorty napsal:

    Další článek oslavující pseudotop hráčku. Je sice super, že je schopná dát rekordní počet branek proti slabým týmům ve čtvrtfinále nebo proti Tatranským elévům, ale všichni jsme viděli, jak to dopadne, když tým složený z podobných pseudotop hráčů narazí v superfinále na kvalitní tým (myšleno jak v mužské, tak i v ženské kategorii).
    Je pouze smutné, když se naprostá většina florbalových komentátorů snaží těmto lidem přisuzovat kvality, které zcela zřejmě nemají.
    Jinak samozřejmě gratulace slečně Jarolímové k individuálnímu úspěchu, který je v týmovém sportu důležitý asi jako sněhulák na poušti.

  • ronyk napsal:

    Teda nejsem fanda ani Herbadentu ani Vítkovic, ale z Vás čiší
    regionální zapšklost na sto honů. Z jednoho vítězství v superfinále se nedá usuzovat na zrod supertýmu, až budete sypat góly i v lize, pak budou i Vaše hvězdy na předním místě statistik. Zatím si jen můžete okusovat nehty špatně skrývanou závistí.

    • theshorty napsal:

      Jenom pro upřesnění: o supertýmu jsem neřekl ani slovo 😉
      Jinak si nemyslím, že se jedná o něco regionálního. To, co jsem zde napsal o pseudotop hráčce Herbadentu Jarolímové platí samozřejmě i o jiných, např. Niemcová z Vítkovic nebo Šteglová. Naštěstí pro Vítkovice, v jejich týmu bylo takových méně.

Napsat komentář

*