8. 4. 2012 Superliga (6) KOMENTÁŘŮ

Otočit z 0:2 umí jen Tatran a Vítkovice. Před Ostravou je výzva

 



Jen dvěma týmům se v historii extraligy podařilo otočit nepřízivý stav 0:2 v sérii play off ve své vítězství. Dokázaly to Vítkovice v roce 2008. A památná je zejména obrátka Tatranu, který v roce 2004 připravil o iluze právě ostravské FBC. Před Ostravou je nyní výzva. O víkendu se může vrátit do hry a Tatranu odvést tvrdou lekci z před 8 let.

Od sezony 2000/2001 se v nejvyšší soutěži hrálo v play off na 3 vítězná utkání. Tehdy šlo pouze o finále, o rok později přibyla semifinále a za další sezonu musely celky o postup na tři vítězné usilovat už od čtvrtfinále.

„Nejdrastičtější“ scénář postupu tak mohl od těchto let vypadat ve stylu, že tým prohrál úvodní 2 střetnutí série, načež dokázal 3x svého soupeře přehrát a vybojovat si vítězství v sérii. Česká florbalová historie pamatuje za dlouhou dobu pouze 2 případy, kdy se tak skutečně stalo.

Poprvé se podobně podařilo otočit nepříjemně se vyvíjející sérii Tatranu v ročníku 2003/2004. Tehdy byli Střešovičtí na lopatě ostravského Pepina po prohrách 1:5 a 2:3 v nastavení. Následující 3 zápasy ale Střešovice těsně získaly, přičemž v rozhodujícím 5. utkání triumfovaly v poměru 6:4.

Finále 2004:
FBC Pepino Ostrava – Tatran Techtex Střešovice 5:1
FBC Pepino Ostrava – Tatran Techtex Střešovice 3:2sn
Tatran Techtex Střešovice – FBC Pepino Ostrava 4:3
Tatran Techtex Střešovice – FBC Pepino Ostrava 5:4
FBC Pepino Ostrava – Tatran Techtex Střešovice 4:6

Druhý případ podobného selhání jednoho celku a současně vzepětí se druhého týmu se datuje do čtvrtfinále sezony 2007/208. Pojem „čtvrtfinálové prokletí Brna“ nikdy neměl příhodnější dobu. Buldoci totiž po prvním víkendu vedli nad Vítkovicemi 2:0, 3 výhry Vítkovic (5:2, 13:3 a 6:1) ale znamenaly pro Brno před semifinále konec. Zajímavé na sérii byl i fakt, že Vítkovice musely odvracet mečboly na hřišti soupeře.

Čtvrtfinále 2008:
1. SC SSK Vítkovice – Bulldogs Brno 3:4
1. SC SSK Vítkovice – Bulldogs Brno 2:3
Bulldogs Brno – 1. SC SSK Vítkovice 2:5
Bulldogs Brno – 1. SC SSK Vítkovice 3:13
1. SC SSK Vítkovice – Bulldogs Brno 6:1

Letos mají týmy oproti minulým rokům tu výhodu, že stav 0:2 v sérii ještě není hraniční. Při čtvrtfinále a semifinále na 4 vítězná utkání si mužstva ztrácející 2 duely mohou dovolit ještě jednou prohrát.

V aktuálním semifinále se bude snažit historické zápisy upravit ostravské Remedicum, které si s Tatranem prohodilo pozici z ročníku 2003/2004, kdy dotahovali právě Pražané. Ostrava se bude pokoušet o malý zázrak po dvou těžkých prohrách v hlavním městě. Pokud se to celku trenéra Aleše Tomáška povede, stane se teprve 3. týmem v historii, který by tímto způsobem vyhrál sérii play off.

Zajímavostí určitě je časový rozdíl obou dvou případů. Postupy Tatranu a poté Vítkovic od sebe totiž dělí 4 roky. A od zmiňovaného postupu Vítkovic uplynula ta samá doba. Máme se tedy letos těšit na něco podobného? Jestli by se tak mělo stát, muselo by to být už nyní v semifinále. Jak známo, boj o zlato letos poprvé proběhne v rámci Superfinále jen na jedno utkání…


Autor: admin



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*