Fortuna Extraliga má před sebou poslední kolo. A jeden zápas jako přídavek. Po skončení 22.kola základní části totiž sehrají v neděli dohrávku ještě týmy Future a Havířova.

2. 3. 2007 Superliga (0) KOMENTÁŘŮ

Ligová komise: Neměli jsme jiné řešení

 



Ve většině soutěží v kolektivních sportů se dbá na to, aby závěrečné kolo proběhlo ve stejném termínu. Pokud ne ve stejný čas, tak alespoň ve stejný den. Je regulérnost soutěže ohrožena?

„Ano, víme, není to dobře,“ přiznává Zdeněk Mlčoušek ze sekretariátu ligových soutěží ČFbU, který Fortuna Extraligu řídí. „Pohled na termínovou listinu posledního kola je do očí bijící, ale prakticky jsme neměli jiné řešení. Situace s pronájmem sportovních hal v Praze je kritická.“

Problémovým zápasem, který se nevešel do termínu, je duel Future s Havířovem. Jak se tedy mohlo stát, že se tento jediný zápas dohrává poté, co všichni ostatní účastníci už budou mít základní část za sebou?

Zápas Future s Havířovem se měl podle původních plánů odehrát 20. ledna. Jenže v tomto termínu se měl také přenášet na ČT4 zápas Tatranu s Mladou Boleslaví. Jediným místem, kde se v Praze v ten den dalo hrát před televizními kamerami, byla hala Sparty na Letné a na tento termín měl původně nasmlouvanou halou klub SSK Future. Ten tedy díky této skutečnosti vyšel ČFbU vstříc a uvolnil halu.

„S Future jsme hledali možnosti náhradního termínu. Ten původní byl zamítnut, i když se teoreticky nabízela možnost dvojzápasu po utkání Tatranu s Boleslaví, ale nebylo možné to zrealizovat. Future preferoval hraní na své domácí palubovce a ne na tarkettu a zároveň by bylo technicky složité přeinstalovat v krátké době mezi zápasy reklamní plochy jeho partnerů. Další možný termín, například když hrál Havířov v Praze na Bohemians, nešel uskutečnit z důvodu vytížení haly na Spartě. A my jsme povinni domácí prostředí Future na hale Sparty respektovat,“ říká Zdeněk Mlčoušek.

Přesto se během jednoho měsíce nenašel termín pro dohrávku a ta se hraje den po skončení základní části.
„Naše představy byly také jiné. V neděli 4.března se totiž podle původních předpokladů měly hrát ještě dva zápasy. Pokud by se hrály o víkendu čtyři zápasy v sobotu a tři v neděli, tak by to neregulérně nevypadalo. Ale nakonec se kvůli hokejovému play-off přesunulo utkání Pardubice – Brno a následně také Vinohrady – Chodov,“ vysvětluje Zdeněk Mlčoušek.

Ze závěru letošní základní části si lze vzít jen ponaučení. Ligová komise možná naplánuje poslední kolo základní části na jeden den. Možná na neděli posledního hracího víkendu.
Ale je florbal v současné době sportem, který by měl mít pevné místo ve sportovních halách a mohl si diktovat termíny? Uvidíme za rok.


Autor: admin



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*