O prvním říjnovém víkendu byla dvě utkání Fortuna extraligy oživena účastí finského rozhodcovského páru, který jako první dorazil do Prahy v rámci výměných pobytů mezi florbalovým federacemi Česka, Finska, Norska a Švýcarska.
10. 10. 2007 Superliga (0) KOMENTÁŘŮ

Finové stihli dva zápasy, prohlídku Prahy i ochutnávku piva

 



Pro Tommiho Järventaustu a Miikku Myllykangase by tato výměna měla znamenat získání zkušeností, které zúročí na mezinárodním poli, pro naší extraligu pak možnost srovnání řízení utkání u nás a ve Finsku. Za dva dny finský pár odřídil dvě extraligová utkání: v sobotu v Kunraticích duel mezi SSK Future a FBC Liberec a v neděli střetnutí Tatranu Střešovice s tradičním rivalem FBC Pepino Ostrava.

Rozhodčí dorazili do Prahy v sobotu dopoledne, přičemž uvítali, že utkání se hraje až večer v šest. Oba totiž pocházejí z Tampere, které je od Helsinek, ze kterých jim letělo letadlo do Prahy, vzdáleno 170 kilometrů. Na hale chtěli být už hodinu a půl před zápasem, jelikož mezi jejich předzápasové rituály patří krom jiného i zhruba dvacetiminutový výběh „na zahřátí“. Oba byli, jak sami přiznali, trošku nervózní, ačkoliv to na sobě nedali nijak znát a utkání řídili bez nejmenších problémů, včetně prodloužení a samostatných nájezdů. Po zápase měli ještě dvacetiminutový pohovor s delegátem.

Na neděli měli naplánovanou dvouhodinovou prohlídku Prahy. Nakonec je čekala procházka po Pražském hradě přes Petřín ke Karlovu mostu a zpět do hotelu. Rozhodčí se nechali vyfotit s hradní stráží, byli uneseni z návštěvy chrámu svatého Víta a nadšeni z petřínské lanovky.
I po docela náročné procházce po památkách oba vyrazili na tradiční výklus a odřídili další utkání bez jakýchkoliv problémů. Večer pak ještě vyrazili doprohlédnout si Karlův most a podívat se na osvětlené Hradčany.

Na otázku, zda někde byli v sobotu večer na pivu a zda jim české pivo chutná, se tvářili sice nejdřív divně, protože jako rozhodčí prý mají zakázáno požívat alkohol, nicméně po chvilce přiznali, že si k večeři dvě pivka dali a že jim chutná doopravdy moc.

Když jsme se v pondělí dopoledne na letišti loučili, shodně řekli, že jejich cílem je mistrovství světa v Praze v prosinci 2008 a že udělají maximum pro to, aby se na něj jako rozhodčí dostali.

S přispěním průvodce Marka Šustáčka

Foto: Ondřej Klíma


Autor: admin



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*