Obránce české florbalové reprezentace Daniel Folta byl nucen po kompletním chirurgickém vyšetření ukončit hráčskou kariéru. I přes velkou touhu hrát, bude florbal sledovat už jen z tribuny.
3. 6. 2009 Superliga (0) KOMENTÁŘŮ

Foltovi vystavilo stopku zdraví

 



Folta se vrátil před uplynulou sezonou do klubu 1. SC WOOW Vítkovice, kde v roce 1993 s florbalem začínal. Byl to právě on, kdo rozhodl svým gólem na 5:4 poslední páté utkání finálové série Vítkovic s Tatranem Střešovice a zajistil svému týmu mistrovský titul.

Dvaatřicetiletý Daniel Folta odehrál za Vítkovice v nejvyšší soutěži celkem 210 utkání, ve kterých nastřílel 154 gólů a na dalších 105 nahrál. Patřil mezi stablní členy české reprezentace a na světovém šampionátu v roce 2008 byl vybrán do All Stars týmu mistrovství světa.

Dane, jaké jsou důvody ukončení vaší hráčské kariéry?
Důvody jsou čistě zdravotní. Po špatně vypadajícím RTG jsem prodělal artroskopické vyšetření kolene, které potvrdilo 3-4 stupeň artrózy, což je vlastně poslední stupeň před endoprotézou. Po tomto zjištění jsem ani na chvíli neváhal ukončit mou florbalovou kariéru.

Měl jste obrovskou chuť pokračovat. Je to asi velké zklamání, že?
Chuť určitě byla, neboť se mi moc zamlouvá florbal, který jsme tuto sezonu hráli. Kombinace, chytrost, technika, celoplošně ofenzivní pojetí. Navíc vše tohle ještě umocnilo nemálo inteligentně a lidsky kvalitních spoluhráčů. Zklamaný ale nejsem. Zažil jsem si toho s florbalem víc než dost. Všemu je jednou konec, aby mohlo zase něco nového začít.

Jak budete vůbec vzpomínat na svou poslední sezonu, coby aktivní
hráč?

Jako na vítěznou. Vyšlo nám úplně vše. Při finálovém scénáři by se nenudil asi ani Hitchcock. Navíc mi byl shůry dán i zlatý gól.

Co bude s vámi dál? Hodláte opustit florbalovou společnost nebo vás
uvidíme někde na lavičce či v roli manažera nějakého klubu?

To je otázka. Chtěl bych se vrátit k trenérské práci, ale tou se zatím určitě neuživím. Proto také intenzivně sleduji, zda nenarazím na nějakou zajímavou pracovní nabídku. Takže je u mne v současné chvíli vše otevřené.

Přeci jenom jste dovedl Vítkovice k titulu jako kapitán. Bude probíhat
nějaké loučení s týmem nebo to necháte plavat?

Plavat budu tak akorát já v bazénu. S klukama si určitě ještě nějaké pivko dáme.

Foto: Martin Neužil, Šárka Rojková


Autor: admin



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*