Rok po světovém šampionátu, který v domácím prostředí hrála mužská reprezentace, míří za stejnou misí i národní tým žen. Stejně jako loni, existuje reálná možnost, že český florbal bude bojovat o jednu z medailí. MS 2009 začíná již v sobotu ve švédském Västeräs.
2. 12. 2009 Superliga (0) KOMENTÁŘŮ

Reprezentace žen odjíždí na MS, cílem je semifinále

 



Naposledy se hraje mistrovství světa starým způsobem, rozděleným na A a B divizi. Účast na příštím šampionátu si zajistí 7 nejlepších týmů z A divize a vítěz B divize.

Český tým ale zajímá spíše boj o medaile. Možná poprvé pojede český tým s ambicemi na medailové příčky. V přípravném období totiž dokázal uhrát remízu jak s mistryněmi světa ze Švédska, tak i s Finskem. Jedinou zemí, se kterou má Česká republika neuhrála bod v posledním dvouletém cyklu je Švýcarsko.

Florbalistky vyráží do Švédska již ve středu a čeká je 25 hodin dlouhá cesta autobusem. Po potřebné aklimatizaci ve švédském Västeräs sehrají první zápas české florbalistky v sobotu 5. prosince proti USA.

Klíčové zápasy pak celek vedený trenérem Jaroslavem Marksem čekají zejména s Lotyšskem a Norskem „Lotyšky budou pro nás zase neznámou. Dva roky nehrály na mezinárodní scéně kvůli finančním problémům jejich federace,“ říká trenér Marks. Norsko český celek v posledním měření sil porazil 8:2. „Ale to nebyl úplně jednoznačný zápas,“ varuje trenér reprezentace.

Zbývající duel skupiny sehrají Češky se Švédskem, které jsou úřadující mistryně světa. „Je to pro nás výhodou, protože pokud se nám opravdu podaří postoupit do semifinále, budeme hrát pokaždé o medaile s hratelným soupeřem,“ říká asistent trenéra Miroslav Janovský.

„V současnosti máme nejsilnější celek, který jsme mohli dát dohromady,“ věří týmu trenér Marks. A zdá se, že je optimistou, i když český tým nikdy v historii nedosáhl na medailové umístění.

Ve dvacetičlenné nominaci figuruje dvacet hráček ze sedmi klubů. Nejsilnější zastoupení má domácí šampion Herbadent Tigers SJM, který dodal hned devět florbalistek. Ve výběru trenérů Jaroslava Markse a Miroslava Janovského jsou i dvě hráčky, působící v evropských ligách – brankářka Jana Christianová z finského Porvoo PSS a Terezie Párysová ze švýcarského Zug United.

Reprezentace žen absolvovala závěrečné čtyřdenní soustředění od 26. do 29. listopadu v Bystřici nad Pernštejnem, tak se ale díky chřipkové vlně v Čechách potýkal se zdravotními problémy. Domů ze soustředění ale odjela nakonec jen Dominika Šteglová, ale i ta je pro boje šampionátu již v pořádku.

Nominace žen na mistrovství světa 2009

Brankářky:
37 Jana Christianová (PSS Porvoo, Fin.)
83 Hana Váňová (Herbadent Tigers)

Obrana:
3 Olga Šimáčková (Bohemians Praha)
4 Zuzana Macurová (Vítkovice)
9 Lenka Bartošová (FBC Liberec)
13 Margarita Kalecká (Herbadent Tigers)
14 Denisa Billá (Herbadent Tigers)
20 Katřina Moťková (Herbadent Tigers)
21 Terezie Párysová (Zug United)

Útok:
6 Anet Jarolímová (TJ JM Chodov)
7 Zuzana Jelínková (Bohemians Praha)
11 Ilona Novotná (Herbadent Tigers)
15 Magdalena Šindelová (Herbadent Tigers)
17 Klára Rozumová (Herbadent Tigers)
22 Lucie Szotkowská (Bohemians Praha)
24 Hana Koníčková (FBC Liberec)
25 Eliška Křížová (Bohemians Praha)
27 Dominika Šteglová (Herbadent Tigers)
29 Kristýna Jílková (Herbadent Tigers)
30 Michaela Rullová (Elite Praha)

Trenéři:
Jaroslav Marks, hlavní trenér
Miroslav Janovský, asistent trenéra
Dana Valášková, vedoucí týmu
Dana Šejnohová, fyzioterapeutka
Michal Šilhan, masér
Jiří Kysel, videokouč
Vilém Svoboda, vedoucí výpravy

Český fanoušek bude moci sledovat i přenosy prostřednictvím sportovních televizních kanálů. Eurosport 2, který bude přenášet zápasy Švédsko – ČR ze záznamu a také další zápasy závěrečné fáze. Přímé přenosy pak v případě postupu do bojů o medaile připravuje i český kanál ČT 4 Sport.

Program českého týmu v základní skupině:

sobota 5. 12.: 20.00 Česká republika – USA
neděle 6. 12.: 19.15 Lotyšsko – Česká republika
pondělí 7. 12.: 19.15 Česká republika – Švédsko
úterý 8. 12.: 16.30 Norsko – Česká republika
———————————————————-
finálové boje:
pátek 10. 12.: 11.00 zápas o 5. místo:
pátek 10. 12.: 20.00 zápas o 7. místo:
sobota 11.12.: 15.15 semifinále 1
sobota 11.12.: 18.15 semifinále 2
sobota 11.12.: 21.00 finále B divize
neděle 12. 12.: 12.00 zápas o 3. místo
neděle 12. 12.: 15.00 finále


Autor: admin



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*