29. 12. 2011 Zahraničí (7) KOMENTÁŘŮ

Top 10 světových florbalistů a Top 5 světových florbalistek roku 2011

 



Český fanoušek musel být letos spokojený. Devět z deseti nejlepších florbalistů světa roku 2011 podle florbal.cz mohl vidět na vlastní oči v českých halách. Florbalovým králem zůstává i letos Mika Kohonen, i když jeho vláda byla několikrát ohrožena. Nástupci trůnu ale ještě musejí zabrat. Naopak neotřesitelnou pozici má mezi ženami Emelie Lidström. Český florbal může těšit, že se mezi světové hvězdy zařadili i gólmani David Rytych a Jana Christianová.
Top 10 nejlepších florbalistů světa roku 2011

1. Mika Kohonen (Finsko/Storvreta)

Mika Kohonen

Králem zůstává Mika Kohonen. A to navzdory tomu, že se letos dalo pochybovat o finské nadvládě nad florbalovým světem. Dva ze tří vzájemných zápasů Suomi se Švédy prohráli. Jenže právě v nich chyběl Mika Kohonen. A když pak opět v Brně oblékl dres národního týmu a kapitánskou pásku, zrežíroval finské vítězství. K tomu nutno připočíst, že se Storvretou vyhrál prestižní švédskou ligu a v aktuální tabulce je tým z Uppsaly zase na čele. Jediné, co Kohonenovi nevyšlo, byl mladoboleslavský Pohár mistrů. Ale i tam byl zvolen do All Stars.

2. Rasmus Sundstedt (Švédsko/Caperiotäby)

Rasmus Sundstedt

Nová švédská florbalová celebrita. Pokud se v kolébce florbalu mluví o tom, že je potřeba změnit styl hry, aby zase Tre Kronor poráželi Finy, Sundstedt je typickým představitelem nové vlny. Dynamický ofenzivní zadák zrušil veškeré předsudky, že obránci mají bránit a góly střílejí útočníci. V dresu Caperia nasázel za podzim 28 gólů v 15 zápasech a se stockholmským klubem míří za účastí ve finále ligy. Reprezentace Švédska se bez něj neobejde.

3. David Rytych (ČESKO/SSV Helsinky)

David Rytych

Jako nástupce Henriho Toivoniemiho si ho vyhlédl mistrovský tým SSV Helsinky. Už to svědčilo o tom, že si český gólman za dobu působení ve Finsku vydobyl úctu a respekt. A ve své první sezoně v klubu předvádí vynikající výkony. Pomohl vyhrát Pohár mistrů, a v průběžném hodnocení gólmanů Salibandyliigy je na druhé příčce. V brance českého národního týmu se navíc postaral o senzační vítězství nad mistry světa z Finska.

4. Rasmus Enström (Švédsko/Falun)

Rasmus Enström

Falun je rok od roku úspěšnější a hlavní postavou týmu je rychlý forvard se šikovnýma rukama. Rasmus Enström se na jaře zasloužil o senzační vyřazení AIK ve čtvrtfinále švédské ligy tehdy ještě podceňovaným Falunem. Letos už je lídrem kanadského bodování a na reprezentačním fóru střílí gól za gólem. Na listopadovém EFT v Brně se stal nejlepším kanonýrem.

5. Johan Samuelsson (Švédsko/Dalen)

Johan Samuelsson

Robustní centr ze severského Dalenu dokázal vyhrát se svým týmem Czech Open a ve své domovině si užívá velkého respektu. Letos na podzim mu dokonce trenéři svěřili kapitánskou pásku výběru Tre Kronor. Vynikající fyzička, rychlost a důraz dělají z Johana Samuelssona hráče, který patří do absolutní světové špičky.

6. Tero Tiitu (Finsko/SSV Helsinky)

Tero Tiitu

Florbalový ambasador, střelec a věčně usměvavý univerzál si našel místo i mezi nejlepšími florbalisty světa. Důvod? Stálá forma a úspěchy. S SSV vyhrál domácí ligu i Pohár mistrů a v reprezentaci je ve formaci Miky Kohonena důležitou součástí finského vítězného stroje.

7. Johan Anderson (Švédsko/Jönköping)

Johan Anderson

Bývalý kapitán švédské reprezentace se vrátil do elitního florbalu ve velkém stylu. Na jaře vytáhl svůj mateřský Jönköping do Superligy a v právě probíhající sezoně je jednou z nejvýraznějších osobností švédské nejvyšší soutěže. Návrat do dresu Tre Kronor se nabízí, záleží zřejmě jen na tom, zda sám Anderson bude chtít.

8. Mikko Kohonen (Finsko/SPV Seinäjoki)

Mikko Kohonen

Mladší bratr fenomenálního Miky nikdy nezkusil jinou soutěž než domácí Salibandyliigu. Možná i proto o něm není tolik slyšet. Ale zejména díky němu má mistrovské SSV silnou konkurenci. Loni hrál tým ze Seinäjoki finále a prohrál těsně 2:3 na zápasy. Letos je SPV v lize mistrů světa opět lídrem.

9. Mikael Järvi (Finsko/SSV Helsinky)

Mikael Järvi

Kapitán nejlepšího týmu sezony, asi není víc co dodat. Nejsilnější stránkou ostříleného forvarda jsou zkušenosti, poctivá práce pro tým a výběr místa. Mikael Järvi je navíc uznávanou personou i za mantinely.

10. Emanuel Antener (Švýcarsko/Köniz)

Emanuel Antener

Švýcarskému florbalu vládne Wiler, nejvýraznější individualita ale zřejmě hraje v konkurenčním Könizu. Střelecky disponovaný Emanuel Antener nabral zkušenosti ve stockholmském AIK a letos přesvědčil zejména na mezinárodní scéně v dresu národního týmu.

Top 5 nejlepších florbalistek světa roku 2011

1. Emelie Lindström (Švédsko/Djurgården)

Emelie Lindström je nezastavitelný ofenzivní tank.

Už teď je legendou světového florbalu. Svou hru ještě vypilovala, vyčnívá o nějaké dvě třídy nad ostatními. Trhá statistiky jako bezvýznamné údaje, její projev je absolutně mimořádný. Dokazovala to snad každým pohybem.

2. Sara Kristofferson (Švédsko/Falun)

Sara Kristoffersson si podmanila semifinále MS proti Švýcarkám hattrickem a dvěma asistencemi.

Sice za svou slavnější krajankou o kousek zaostává, ale pořád to znamená absolutní extratřídu. S 13 brankami se stala nejlepší střelkyní (spolu s Therese Karlsson) mistrovství světa a odnesla si Zlatou botu pro nejlepší hráčku.

3. Karolina Widar (Švédsko/Rönnby)

Karolina Widar provedla Švédky za hladkou obhajobou světového zlata.

Kapitánka a duše švédské reprezentace. A rozená tvůrkyně hry. Výborně technicky vybavená hráčka, která navíc získává svou výhodu předvídavostí hry. Byla to ona, kdo ve finále MS vsítil rozhodující branku na 4:2.

4. Emelie Wibron (Švédsko/IKSU)

Emelie Wibron je ceněná i pro svou střelu zdálky.

Zřejmě nejlepší obránkyně na světě. Dokáže stejně dobře tvořit jako zakončovat, ne náhodou byla s vyrovnanou bilancí 7 branek a 7 nahrávek nejproduktivnější defenzivní hráčkou mistrovství světa A to jí je teprve 19 let…

5. Jana Christianová (ČESKO/Rychenberg)

Janě Christianové vynesly výkony na MS místo v ideální sestavě turnaje.

Na šampionátu se postavila finské i švýcarské ofenzivě a drtivou útočnou lavinu soupeřek dokázala ztlumit, ve druhém případě dokonce na minimum. Za své výkony si vysloužila nominaci do All star týmu MS, což mluví za všechno.


Autor: admin



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*