16. 12. 2010 Reprezentace (0) KOMENTÁŘŮ

Medaile je úspěch, shodují se legendy. Dostane kouč další důvěru?

 



Několik dnů po skončení florbalového mistrovství světa se ještě ohlížíme za vystoupením českého týmu. Bronzové medaile, které letošní reprezentační výběr získal, jsou druhým nejlepším výsledkem historie. Na předvedenou hru se ale mnohdy valila kritika. Server Florbal.cz přináší pohledy českých florbalových velikánů.

Hodnocení poskytli bývalí reprezentanti Daniel Folta, Pavel Kožušník, ale i bývalý úspěšný kouč Petr Ďarmek. Trenér Tomáš Trnavský byl u zisku obou českých medailí na světových šampionátech. V roce 2004 byl kapitánem českého nároďáku a bylo z toho stříbro. Tentokrát vedl tým jako kouč a získal bronz. U národního týmu má Trnavský smlouvu do února 2011. Bude Česká florbalová unie hledat nového trenéra?

DANIEL FOLTA

Daniel Folta ještě v reprezentačním dresu

„Muselo to vyjít, protože jsem tam zase nebyl,“ směje se bývalý reprezentant Daniel Folta. Poslední cenný kov totiž česká reprezentace získala v roce 2004, když laboroval s přetrhanými vazy v koleni. „I když byli mnozí skeptiky, já jsem v zápase o třetí místo sázel vyšší vítězství Čechů. Máme nejlepšího kapitána s obrovskou morální sílou, který dokáže nemožné. Věřil jsem jim,“ říká člen All stars týmu MS 2008.

„Trenér Trnavský by podle mého měl ještě dál dostat šanci. Osobně bych sice některé věci udělal jinak, ale on získal medaili. A dva roky na koncepční práci u reprezentace je hodně málo. Má zdravý rozum a moc se mi líbí, že dává šanci všem mladým šikovným hráčům. Tímto směrem by měla jít naše reprezentace spolu se zlepšenou profesionálnější práci v klubech,“ říká Dan Folta.

PAVEL KOŽUŠNÍK

Pavel Kožušník a jeho reprezentační radost

Dlouhou dobu byl nepostradatelnou postavou národního týmu Pavel Kožušník. Ten s nadsázkou přisuzuje výsledek týmu stejně jako Folta absenci jedné z českých legend. „Když jsem viděl, že v nominaci není Bazil, bylo jasné, že nějaká medaile bude. Jen bylo otázkou jaká,“ usmívá se havířovský patriot.

„Když nebudu počítat první dva zápasy, které se hrály víceméně bez soupeřů, tak proti Norům hráli padesát minut dobře a pak utekli poprvé hrobníkovi z lopaty. I když i Švédové by byli možná hratelní, proti Estoncům nás podruhé políbila štěstěna pořádným francouzským polibkem a Rypy (David Rytych) celkem zachytal. Nájezdy už byly zahrané s přehledem. A to jak střelci, tak i Bolek (Tomáš Kafka) byli jistí. Proti Finům jsem se obával debaklu, ale kluci se prali statečně, a i to jim myslím pomohlo k tomu, že Švýcary zaslouženě rozbili. Dá se říct, že pořádně tým zahrál jen v jednom zápase, ale na rozdíl od minulých let to teď bylo v tom nejdůležitějším,“ říká Pavel Kožušník.

Trenérovi by i nadále důvěřoval. „Medaili získal, tak myslím, že by měl ještě zůstat a dostat ještě nějaký čas na dotvoření své představy o hře týmu. Myslím, že to dělá dobře,“ říká bývalý reprezentant.

Petr Ďarmek

Zisk bronzové medaile potěšil i bývalého kouče střešovického Tatranu Petra Ďarmeka, ten však byl v dalším hodnocení kritický. „Medaile je vždycky úspěch. Škoda ale, že to bylo jen zásluhou jednoho povedeného zápasu,“ říká bývalý úspěšný kouč. „Jinak se mi vystoupení českého týmu na šampionátu nelíbilo. Kromě duelu se Švýcarskem byly ostatní zápasy na hranici propadáku,“ dodává Ďarmek.

„Tým se mi nezdál takticky sehraný, na mezinárodní florbal je jeden nacvičený ofenzivní systém málo. Otázkou je, jestli při současných možnostech přípravy české reprezentace jde udělat víc. Některé kluby jsou na tom v tomhle ohledu líp,“ myslí si bývalý reprezentační obránce.

„Trošku mě zarazilo, že jsme duel s Estonskem dohrávali až do konce na tři lajny. Ale byla to volba kouče, který je za to zodpovědný a vyšlo to. Každopádně mi nepřísluší hodnotit, zda by měl trenér Trnavský dostat šanci na další období, neboť já jsem tehdy nabídku vést národní tým odmítl,“ říká Petr Ďarmek.


Autor: admin



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*