16. 12. 2010 Reprezentace (1) KOMENTÁŘŮ

Radomír Mrázek: Medaile není v žádném případě náhodná

 



Radomír Mrázek byl jedním z těch, kdo před dvěma lety funkci trenéra národního týmu odmítl. Důvodem byla jeho domněnka, že ještě není na to vést národní tým připravený. I přesto patří ostravský mág k nejuznávanějším trenérům u nás. Proto jej server Florbal.cz oslovil s prosbou rozboru hry českého týmu.
Jak na vás působilo vystoupení českého týmu na MS?
Řeknu to takhle. Ta bronzová medaile není v žádném případě náhodná. Máme natolik kvalitní individuality, především pak brankáře, že proti silným soupeřům, kdy nemusíme tvořit, jsme velmi nebezpeční. Přesto medaile nezakryla nepřipravenost týmu, co se florbalové stránky týče.

Co podle vás ve hře českého nároďáku fungovalo?
Základem byli brankáři. Zmíním se hlavně o Davidu Rytychovi, s jeho charakterem mu má pochvala neublíží. On o sobě může díky svému přístupu a chování říct ‚Jsem florbalista!‘ Fungovala nám také střelecká podpora našich obránců. Bylo vidět, že jsme na tom moc dobře fyzicky, to byl asi oproti MS v Česku největší rozdíl.

Co podle vás naopak nefungovalo?
Celková souhra. Přechod do útoku. Tlak na soupeře při hře s míčkem i bez míčku. Byli jsme možná nejstatičtějším a nejčitelnějším týmem světového šampionátu.

Češi se trápili zejména ve hře proti Norsku a Estonsku…
Po těchto zápasech sto procent všech ohlasů bylo, že nás tito soupeři překvapili, že jsme to nečekali. K tomu nelze říct nic jiného než starou pravdu, že kdo je připraven, není překvapen. Bohužel už i v zápasech s Japonskem a Itálií byly vidět herní nedostatky. Spoustu branek jsme dali po náhodných odrazech nebo jen individuálních akcích.

Dokážete si představit, jaký by měl český neúspěch dopad na florbal u nás?
Na hlupáky těžký, na ty, kdo si umějí udělat analýzu, žádný. V Česku se většinou vše paušalizuje. Vítkovice porazí švédského mistra, jdou do finále Poháru mistrů a už se z toho dělá úspěch celého florbalu. Reprezentace hraje špatně a už ve studiu opět slyším názor, že máme slabou ligu. Kecy. Většina lidí si dělá názor a hodnocení pouze na základě výsledků, což je nesmysl.

Co podle vás potřebuje národní tým, aby se posunul směrem dopředu a ke světové špičce?
Tady nejde jen o národní tým. Musíme přestat být bázliví. Musíme být sebevědomí a připravení. Potřebujeme odbornost. Ne alibismus.

Na čem se dá stavět?
Teď to, co řeknu, nemyslím ani špatně, ani ironicky. I přesto, že jsme nehráli dobře, vyjma zápasu o 3. místo, máme bronz. Tomáš Trnavský dokázal do týmu zabudovat mladé, kvalitní, ale hlavně cílevědomé a inteligentní hráče. Teď je třeba s nimi pracovat.

Když vezmeme dva poslední šampionáty a hru Čechů, byla v něčem odlišná?
Největší rozdíl nevidím ve hře, ale ve fyzické připravenosti jednotlivců. Letošní výběr na tom byl moc dobře. Při MS v Česku naši hru hodně ovlivňovala euforie ze spousty domácích diváků, zásadní rozdíly ale nevidím.


Autor: admin



KOMENTÁŘE

  • Komentář, ne? napsal:

    Je super slyšet nebo číst názory chytrého člověka snažícího se mít objektivní pohled. Není možné chtít vše hned, stačí se učit na příkladech z minulosti, pozorovat, analyzovat a vše najednou není tak složité. Potom už jen můžu doufat, že takového člověka nesemelou zájmy jiných lidí. Budu tak věřit, že florbal je mladým, nezkaženým sportem a budu se zápalem držet palce!

Napsat komentář

*