Gólman je pro každý kolektivní sport důležitou postavou, v týmu má obvykle zvláštní postavení i povinnosti. Musí se více než kdo jiný umět poprat s psychickým tlakem a nutností spoléhat jen sám na sebe. Česká brankařská škola, to je pojem, který můžeme slyšet v hokeji i ve fotbale. Jak je to ale s našimi florbalovými gólmany?
10. 6. 2008 Reprezentace (0) KOMENTÁŘŮ

Brankář pro reprezentaci: Kdo s koho?

 



Skvělými výkony si titul nejlepšího brankáře světa podle časopisu Innebandymagazinet vysloužil Tomáš Kafka, ale jeho hvězda po posledním mistrovství světa pohasla. V jeho šlépějích se vydaly gólmanské „naděje“, na mistrovstvích U-19 byli do All stars výběrů zvoleni juniorští reprezentanti Jan Barák a Jana Christiánová.

Nechybí ale v naší mužské kategorii momentálně „střední“ generace? Dá se v klíčových momentech spolehnout na brankáře těsně přes dvacet let? A jaká bude jejich pozice v týmu? Všechny tyto otázky musí reprezentační trenéři do svého rozhodování zahrnout a určit, kdo z gólmanů si před diváky v Praze a Ostravě zahraje.

O tom, kdo bude hájit branku českého týmu na domácím mistrovství světa v prosinci letošního roku není zatím rozhodnuto. O okruhu uchazečů nám může napovědět výčet mužů v maskách, kteří se účastnili reprezentačního testování fyzičky. V hledáčku trenérů byli Jan Barák, Tomáš Kafka, Jakub Koráb, Štěpán Laja, Jiří Pelcman, David Rytych, Jiří Vochozka, Jiří Wagner a Martin Zich.

Největší šance zatím jednoznačně dostávali mladoboleslavský Koráb a Rytych z pražského Future, kteří se ale oba letos museli vyrovnávat s tvrdou konkurencí v klubu a nepředváděli zcela jednoznačné výkony. Nejistá je situace Vochozky, který musel po vážných zdravotních problémech sezónu předčasně ukončit. Ale nyní hlásí velký návrat v celku Pepina a s ním i útok na pozici v reprezentaci.

Do sestavy by mohl promluvit i talentovaný Barák, který dostal příležitost proti nejtěžšímu soupeři – Švédsku, kdy sice 11 branek inkasoval, ale rozhodně nezklamal. Více příležitostí by mohl v nové sezóně dostat i Zich, jehož letošní vynikající formu na EC zastavilo zranění a další zdravotní problém přišel těsně před vyvrcholením Fortuna extraligy.

Černým koněm brankářské nominace je podle mnohých fanoušků Kafka. Ten v mnoha článcích a rozhovorech potvrdil, že se hodlá o místo na domácím mistrovství poprat. Názory na případná pozitiva či negativa jeho startu se různí. Velkým přínosem by mohly být jeho zkušenosti a respekt soupeřů, na druhou stranu jeho pracovní vytížení mu neumožňuje věnovat dostatečný prostor florbalu.

Více o jednotlivých kandidátech do reprezentačního výběru pro MS 2008 čtěte už za týden.


Autor: admin



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*