26. 4. 2011 Reprezentace (0) KOMENTÁŘŮ

Švédský test: Kouče Trnavského děsila žalostná koncovka

 



Tomáš Trnavský nominoval na turnaj ve Švédsku hned několik nováčků. Ač český nároďák nezvítězil v jediném utkání, odjel podle jeho slov s dobrým pocitem. „Nebereme zřetel na výsledky. Chtěli jsme vyzkoušet nové hráče. Z toho pohledu jsme spokojení,“ netajil se kouč národního týmu, který začal svým svěřencům vštěpovat nový herní systém.

Jak hodnotíte celou švédskou štaci?
Už před akcí jsme si řekli, že nebudeme brát zřetel na výsledky. Šlo nám o to, otestovat nové nebo staronové hráče. Chtěli jsme vidět, jak budou vypadat v tom novém systému, který se budeme snažit aplikovat. Všichni splnili naše očekávání. Noví hráči potvrdili svou formu z ligy. I u některých dalších bylo vidět zlepšení.

Koho máte na mysli?
Myslím tím hráče, kteří už někdy v reprezentaci byli. Například Martin Vladař odehrál povedená utkání. Je u něj vidět, že mu finské angažmá prospělo. Má určitě mnohem více herní kvality něž dříve.

Nakousl jste nový herní styl. V čem by měl spočívat?
Nechceme dát soupeři v rozehrávce tolik klidu. Proti silnějším soupeřům jsme většinou stáli na půlce a oni měli hodně prostoru si všechno připravit. Tím, že na ně budeme vytvářet tlak, nebudou mít na jednotlivé činnosti tolik času. Přesvědčili jsme se, že to funguje a že se k tomu uchylují i Švédové. Švýcaři šli ještě ofenzivnější cestou, kdy napadají hned ve dvou hráčích.

Takže fyzická kondice bude velmi důležitá, ne?
Určitě. Apelujeme na hráče, aby si na tom dali záležet. Je to hodně o běhání a osobním kontaktu. Probírali jsem to i se šéfem úseku rozhodčích. Musíme jít na kontakt a zbavit se toho, že půl metru před hráčem dobrzdíme a obereme ho hokejkou. Když jsem viděl v neděli zápas Finů se Švédy, to bylo něco jako hokej a americký fotbal dohromady. Pokud je to ale bez zákeřností, je to velice pěkné a florbal tím nabírá zase novou dimenzi.

Říkal jste, že vám o výsledky nešlo, ale skóre ze zápasu se Švédskem není zase tak špatné…
Utkání se nám povedlo, jen škoda začátku zápasu, kdy jsme působili trochu zastrašeně a darovali Švédům tři branky. Opět nám to ukázalo, že nemáme produktivní útočníky. Šancí jsme měli hodně, ale dvouprocentní úspěšnost střelby je málo. Na tomhle musíme zapracovat nebo vybírat lepší hráče do koncovky.

Netradičně bylo ve vaší nominaci i osm obránců. Proč?
Bylo to záměrně. Hledáme obránce, kteří budou šikovní na míčku, kreativní a silní v osobních soubojích. Mimo to je chceme více využívat na střelbu z dálky, protože ta reprezentaci v poslední době chyběla.

Mezinárodní víkend přišel de facto hned po skončení finálové série. Jak moc špatný byl termín švédského turnaje?
Z mého pohledu hodně špatný. Nechci ani domýšlet, co by se stalo, kdybych se rozhodl nominovat pět kluků z Tatranu. To bych měl ve všech třech zápasech asi docela problém. Nevím, kdo to plánuje, ale je to opravdu nešťastné. Vždyť třeba i Fini nebo Švédi mají ve svých týmech hráče, kteří mají už docela dlouho po sezoně. Určitě by byl vhodnější termín těchto turnajů listopad a únor, než listopad a duben.

Kdo byl vůbec na turnaji kapitánem místo Milana Fridricha a jak se osvědčil?
Zvolili jsme Aleš Zálesného, který tam byl nejstarším a nejzkušenějším hráčem. Věděli jsme, že je hodně emotivní a doufali jsme, že by ho to mohlo trochu zklidnit. Choval se přiměřeněji vůči té funkci a zvládl to na jedničku.


Autor: admin



KOMENTÁŘE

  • speedman napsal:

    Proč nevzal Schulmeistra?

  • Repre napsal:

    Proč máme takového trenéra?:( Ne, vážně, musím ocenit snahu dát šanci novým hráčům. Dle mého názoru by jich klidně mohlo být daleko víc. Ale o tom to taky jen není. Trenér repre by taky měl mít charisma, úctu hráčů, nebát se riskovat a jít kupředu a taky konečně cit pro hru jako takovou. Nejsem odborník, ale nevěřím tomu, že našemu týmu pomůže Tomáš.

    • Ostrava napsal:

      Když nejsi odborník, tak proč se vyjadřuješ k postu trenéra? A ještě ses „zapomněl“ podepsat. Já si naopak myslím, že Tomáš je muž na svém místě.
      Aleš Poukar

  • uff napsal:

    No ja si také myslím, že mohl vzít vice lidí z extraligy, kteří ještě v reprezentaci nebyli a předváděli v Play OFF dobrý florbal. Těm klukům by to jistě pomohlo více v další kariéře. A je už jedno, jestli by tam dostali 6:2 nebo 16:2. Je to příprava.

Napsat komentář

*