11. 12. 2012 Reprezentace - Muži (0) KOMENTÁŘŮ

Reprezentaci čeká radikální řez. Ukázat se bude muset extraliga

 



Ať už bude novým koučem národního týmu zvolen kdokoliv, jedno je jasné: složení reprezentace projde radikální proměnou. Kdo asi bude ve výběru pokračovat, kdo skončí a kdo přijde nový? Redakce florbal.cz se pokusila zatipovat.

Je téměř jasné, že v týmu, který se poprvé sejde na konci ledna před přátelskými zápasy ve Švýcarsku, zbude jen pár krajánků. V Curychu přesvědčil Milan Tomašík, zřejmě nejlepší český hráč v poli, v Dalenu má prostor, teď ještě, aby si osvojil roli jednoho z lídrů celku. Jan Jelínek vyloženě nezklamal, i když přece jen ti, kteří si jej pamatují z jeho poslední extraligové sezony, čekali víc. Zodpovědnost v obraně ovšem ležela na jiných…

Pod své možnosti zahrál Martin Ostřanský, jenž na šampionátu marně hledal svou formu z Malans. Národní tým se však jeho služeb nejspíš nevzdá, zvlášť když se dá očekávat, že mezinárodně ostřílených hráčů v něm tolik nebude. Své místo si zřejmě obhájí David Rytych, jenž v Helsingborgu příliš nechytá a ani na šampionátu občas nepůsobil nejjistěji.

Tím ovšem výčet pro nejbližší dobu využitelných legionářů končí. Milan Garčar by potřeboval v Helsingborgu hrát daleko víc, šampionát se mu vůbec nepovedl, nebývale kazil, bilance 0+1 je na 5 zápasů ukrutně málo. Byl asi největší zklamáním v českém dresu.

Švýcarští legionáři Aleš Jakůbek a Tomáš Chrápek v národním týmu skončili. Jakůbek v létě možná uzavře svou kariéru nadobro, Chrápkovi citelně uškodilo zranění kotníku a dlouhá pauza. Obvykle by byl tahounem zadních řad. Z útočníků se rozloučil Aleš Zálesný, další legionáři Tomáš Sladký a Daniel Šebek zapadli do průměru, rozhodně nehrají v klubech, které by převyšovaly českou špičku.

Další hráči z ciziny? Tutové místo má snajpr Vojtěch Skalík, který si ovšem před šampionátem zlomil ruku, jeho zakončení pak týmu obrovsky scházelo. Otazník je u jeho spoluhráče z Grasshoppers, obránce Pavla Bruse, u nějž vyloženě záleží na tom, kdo se stane novým trenérem.

Jak tedy bude reprezentace vypadat? Dá se očekávat, že brankářská dvojice vydrží. Tomáš Kafka ukázal, že je pořád světovou extratřídou, v jednom zápase se dokáže vybláznit, složitější to bude s tím, jestli ještě najde chuť na dva další roky. S jeho ctižádostí pravděpodobně ano. Rytych bude muset o své místo bojovat, v přípravě proti Švýcarsku se mohou v brance objevit Lukáš Souček či Jan Barák, kteří čekají na svou šanci.

Obrana? Vedle Jelínka v ní podle všeho zbudou i vítkovičtí Patrik Suchánek a Petr Kološ (pokud u florbalu vydrží). Oběma při premiéře nepomohlo psychické trápení týmu, v takové náladě se báli vybalit svou obvykle odvážnou hru, i se slabšími soupeři si zvykali na daleko větší rychlost. Místo zřejmě udrží i Marek Deutsch.

Nově by se mohl objevit Michal Podhráský, jenž byl až lehkovážně přehlížen, přitom už několik sezon patří v extralize k top bekům, navíc skvěle využitelným na přesilovky. Pak už je situace otevřená, záleží na trenérovi. O příležitost si říká Ondřej Mikeš z Chodova, doufají v ní další, vedeni mladoboleslavským Radimem Křenkem.

V útoku je situace našlapanější. Své místo v novém výběru podle všeho neuhájí celkem 6 z 11 forvardů z Curychu, přičemž jen Zálesný skončil sám. Milan Fridrich budoucnost v reprezentaci zvažuje, ovšem šampionát jen dokreslil, že zdravotními problémy sužovaný kapitán už na mezinárodní scéně není tím, kým býval. Další třicátník Štěpán Slaný odevzdal, co mohl, ale prostě to nestačilo. Tom Ondrušek bude muset bojovat a přítomnost v curyšském týmu mu v nové éře rozhodně nepomůže…

Dál budou nejspíš v týmu pokračovat Martin Richter, jenž jako kovaný centr strávil šampionát utopený na levém křídle, možná navlékne i kapitánskou pásku. Třetím středním útočníkem pak zůstane Matěj Jendrišák.

Výborný debut na velké akci odehrál Martin Tokoš, jenž navázal na vítkovickou spolupráci s Tomašíkem, vedle nich by se mohl v jednom útoku objevit Martin Zozulák, ostatně těmhle třem to takhle sedlo na dubnovém MS akademiků.

O své místo se důrazně hlásí mladíček Patrik Dóža, záleží na trenérovi, aby mu našel tu správnou roli, nachystaní jsou i otrokovický pracant Matěj Koňařík, ostravský šutér Jiří Curney, či stále se lepšící Marek Vávra, pro nějž by mohla hovořit jeho bezvadná spolupráce se střešovickým spoluhráčem Richtrem. Za nimi je další řada adeptů v čele s Lukášem Hájkem…

To jsou však jen odhady. Záležet bude hlavně na novém kouči, jehož jméno bude známé 19. prosince.


Autor: admin



KOMENTÁŘE

  • Jop napsal:

    100% bude kouč Cepek a bude i zároveň hrající trenér 🙂 😀 To pak bude úroveň..:)

  • Křiky napsal:

    Tak tomuhle článku se dá fakt jen zasmát, názory pisatele na hráče jsou opravdu zarážející a jde vidět, že florbalu rozumí jak koza petrželi….

  • DošlyNápady napsal:

    Úplně se zapomnělo na Petra Krzyžanka, není sice v týmu co by vedl extraligu, ale svůj standard bezpochyby má. A ten jeho standard by byl možná platnější, než od některých nominovaných na MS., jejichž týmy se drží v čele.

  • Jirka napsal:

    A co ten šilenej Hulič z 1. ligy ? Sice už není nejmladší, ale třeba by se ukázal, když teda nebude vylučovanej za keci. A Rybka na EFT taky ukázal svou kvalitu.

    • SP napsal:

      Myslím, že repre potřebuje novou a hlavně mladou krev. Takže hráči typy Marka Vávry, Lukáše Hájka, Patrika Dóži, Davida Matúše a dalších mladých talentů můžou jen pomoci. Švédové tým obměnili a hráli fantasticky, navíc na příkladu Tokoše nebo Suchánka jsme mohli vidět, že ani mladí se na MS neztratí.

  • eno nuño napsal:

    Rychlost a dynamika, to je směr, kam se florbal posouvá a Švédové to potvrdili (už na posledních EFT), ve finále MS tomu ale dali ten správný ráz a finové v prostřední části zápasu byli jen kuželkami.
    Je potřeba budovat tým obdobně z mladých talentů, za dva roky by na MS neměli chybět (pokud forma oůjde vzhůru) Michal Podhrádský, Marek Vávra a možná i Natov, z Vítkovic vzít také mladá rychlá křídla a sem tam se ukáže i někdo v jiných klubech (třeba Dóža …).
    Chce to inspirovat se švédským týmem a vybírat typově hráče jako Rasmus Enström i Sunstedt, J. i M. Samuelsson, K. Nilsson, P. Malmström.
    Je sice fajn, že Jendrišák vede kanadu v extralize, ale s jeho postavou nedokáže udělat nic víc, než že si udělá prostor … jenže je pomalý a mám pocit, že se mu proti silnému soupeři (na MS jsme narazili jen na Finy) vůbec nepovedlo vystřelit a ztěží kloudně přihrát, vždy byl zblokovaný a nemohl udělat prakticky nic. Míček mu sice nevzali, ale neměl jinou možnost než přihrát do nevýhodné pozice či o míček přijít při marném pokusu o efektivní přihrávku nebo střelu. Takže i takovéhlemu kanonýrovi jakým je Jendrišák bych domluvil, aby velmi tvrdě zapracoval na rychlosti a i fyzičce. Fyzička celého týmu mi u zápasu s Lotyšskem (možná už i s USA) přišla příšerná, ta rychlost tam vůbec nebyla.
    Herní systém je další věc, útočit takhle staticky, všechno přihrávat po deštníku, téměř žádné přihrávky za bránu, téměř žádné točení hráčů – nedivím se, že jsme finům nemohli dát gól. Možná buďme rádi, že nás Lotyši nepustili z 1. příčky a my pak na Švédech neztroskotali třeba 12:1, protože tomu bych se vůbec nedivil při téhle hře.

  • názor napsal:

    v podstatě s článkem pana Křiklana souhlasím ale možná že by zajimalo čtenáře ,pokud bude nový trenér odhalen 19.12 .2012 jakou měl akreditaci pan Cepek a co dělal na hotelu kde spala reprezentace po zápase Norskem anebo kdo jsou ti kamarádi od kterých ma zvěsti jak á byla situace mezi hráči a vedením. (článek MF ze dne11.12.2012)skuste pane Křiklane.

  • názor napsal:

    oprava článek MF DNES 10.12.2012

  • sasky napsal:

    Jak je na to vlastně Adam Štegl? Vím, že měl v háji koleno, ale pokud se vrátí do formy, měl by být kandidátem na repre i on.

  • Janek napsal:

    Myslím si, že autor tohoto článku moc o repre a o florbalu neví. Jak by se mohl Štěpán Slaný ukázat a mohlo to stačit když skoro ani neměl šanci hrát ?! … V jednom ze zápasu byl ve Švýcarských forbalových novinávh vyhášen nejlepším hráčem. Kdyby ho pan TRNAVSKÝ nechal hrát alespon dvacet minut v kuse, mohlo to třeba STAČIT ! Když už nestačili ostatní hráči na Lotyšsko, nebo Norsko, nechápu proč to pak Trnavský a zbytek vedení neproházeli. Nechali je dál ať dostávají goly a prohrávají… Letos to byla opravdu katastrofa ačkoli se hráči snažili.

  • odborník napsal:

    ještě jste zapoměli na hlavní hvězdu prvního televizního zápasu Jirku Bauera

  • fanda napsal:

    no, myslím, že autor tohoto článku buď celé ms spal a teď se probudil nebo se díval na jiný florbal, jinak mi totiž není jasné, odkud čerpal informace a vědomosti a podle čeho hodnotil některé hráče. zvláště zarážející je zmínka o jendrišákovi, tohoto nehodnotí vůbec, jenom oznamuje jeho další působení jako třetího středního útočníka…? povytažené obočí a úžas na tímto verdiktem je slaboučký odvar toho, co si o tom myslím já… jendrišák podle mého a podle toho co jsem měl možnost sledovat ,totálně na ms vyhořel, nemá tam co dělat. vrátit se domů po pěti zápasech s kanadou 4 body za asistence a to ještě v zápasech s velikány japonskem a usa ? evidentně nestačil v obraně, pohybově je nemotorný, pomalý, težký, ke střelbě se někdy nutil a stejně mu to nebylo moc platné – buď byl blokován, nebo to šlo pánubohu nazdařbůh. v rozehrávce zoufalý nejen pohybem, ale i myšlením…předpokládám, že nominován byl především pro svoje střelecké schopnosti, kde bez diskuse v kanadě přesvědčuje dva roky, ukazuje se ale, že v mezinárodním měřítku na to tento hráč prostě nemá a jeho body v extralize jsou nám k ničemu ! ze všeho, co jsem uvedl mě navíc udivuje, jak všichni kolem jendrišáka přešlapují a nikdo jej nezmiňuje, přitom to je pomalu nejčastěji zmiňovaný hráč celé extraligy, jendrišák sem, jendrišák tam, a ono houby s octem…k dalším už jenom heslovitě – jelínek vyloženě zklamal, ztráta formy, suchánek a kološ – bohužel hodně problematické fyzické předpoklady, rychlý ale drobný a subtilní suchánek, kološ s problematickou fyzičkou, jinak skvělý přehled a rozehrávka oba dva, ondrušek – nominace díky souhře ve střešovicích, v repre totálně zmatený, utopený, bez obrany, nevyzrálý pro repre…a ještě k některým jménům zmíněných jako možní nástupci v repre – vávra – dovedete si jej představit proti švédů, finům a švýcarům, natov – talent, ale stejný problém jako ondrušek, nedozrál, problematická obrana, nic moc pohyb, curney – kdo na něj bude ale hrát, když tam nebude skácel a krzyžanek, dóža – stejný případ… v jednom ze svých příspěvků jsem uvedl, že je třeba hledat hráče univerzální, fyzicky nadupané, rychlé, technicky na výši do kombinace, bojovníky a motivované. ne rozmazlené „kanaďany“ ze svých klubů umějící hrát jeden systém a na jednom místě…

    • Honza napsal:

      Jenom poznámka k M. Vávrovi – proti švédům a spol. si ho představovat nemusím – stačilo loni zajet do Bolky na pohár mistrů – a věř, že to zvládal „celkem“ dobře (alespoň na all-star turnaje to stačilo 🙂 )…

      • fanda napsal:

        ano, tam mu to šlo, ale bavíme se repre a při vyhlašování výsledků jste si všichni mohli všimnout, že pod 185 a 85 tam nikdo z těch švédů nebyl. a ještě jedna poznámka – na klubové úrovni jsme schopni konkurence – střešovice, vítkovice – kdo mi ale bude tvrdit stejnou věc u repre týmů a hýřit optimismem, tak ať si znovu pustí ze záznamu finy, švédy a určitě i švýcary. o jeden vagón nám opět konkurence ujela.

  • rhem napsal:

    s tím Deutschem si děláte srandu ne….ruce má docela šikovné ale jeho ubohá rychlost…ve švédském nebo finském týmu jsem neviděl beka co by měl alespoň z polovičky tak špatnou dynamiku..pak se divíme že dostáváme od takových týmů jako je Lotyšsko kteří to uběhají na dvě lajny…chce to dát šanci mladým puškám jako je právě Vávra, Dóža atd..

  • Mája napsal:

    Takže T. Ondušek dostal angažmá v Curychu a odchází z Tatranu ???

  • Alda napsal:

    Florbal není o síle. Ta je vám na prd když se kolem vás soupeř otočí a vy nevíte čí jste..

  • OLin napsal:

    To snad není možné vydržte do 19.12.2012 a uvidíte jak si nový trenér repré sestaví.Každý je chytrý jak ………hráči, kteří by se chtěli dominovat píšou anonymně a pomlouvají své předchůdce

    • fanda napsal:

      tomu ani sám nevěříš…koukal jsem teď na timeout a nevěřícně koukal na sladkého, který ještě ani dnes nepochopil, že problém nenastal v zápase s lotyšskem a na trnavského, který prohlásil, že chlapci měli báječnou formu měsíc před ms, skromně připoměl „úspěch“ na eft a dokonce dva roky starou bronzovou medaili, a potom ji z neznámého důvodu ztratili – asi někde cestou. o nějaké sebereflexi tudíž nemůže ani řeči

  • jo jo napsal:

    Možná vás překvapí co vám člověk řekne repre budou trénovat tři tréneři. 2 z Prahy a 1 z Ostravy. Tím z Prahy myslím pana Radima Cepka a pana Václava Culku staršího a s nima povede repre ještě pan Martin Smeták coby trénér s tribuny.

  • petr napsal:

    Aldo škoda, že nevíš že i florbal je i o síle ale to vás na FTVS neučí co?

  • Alda napsal:

    Na žádné FTSV nejsem, ale sám vím jelikož florbal je hlavně o dynamice a rychlosti, řekni na co ti bude síla a to že vystřelíšá ránu jako z děla když budeš muset někoho obehrát a než se pohneš on už bude pryč i s míčkem…

  • Ježíšek říká: napsal:

    Křenek do repre!!

  • fanda napsal:

    řekl bych, že tu sílu potřebuješ na to, aby jsi ustál souboje, aby jsi přetlačil soupeře u mantinelu nebo na to, aby jsi neskončil za ním – takže posilování je určitě na místě jak dole – nohy pro udržení stability, tak paže a ruce – dynamika a rychlost střelby, osobní souboje.

  • Martin napsal:

    fanda toho asi na práci moc nemá co, podle počtu komentářů IQ 20 😀 to se nedá číst chlape, nedělej si ostudu…

  • Matthew napsal:

    Hej hoďte se do pohody a napište tu Vaši představu o repre, tak jak byste ji postavili vy, kdyby jste dostali trenérské křeslo.
    V hodně reakcích bylo „ten ne“… „ten vůbec“…“ten vyhořel“…“subtilní postava“…atd, ale už se v těch reakcích moc nepíše o tom kdo ANO.
    Můj tip dávat nebudu, protože nemám přehled o naší scéně natolik, abych mohl tvrdit, kdo ano, a byl u toho objektivní. Zkusil jsem to, ale vypsal jsem jen hráče Vítek, Tatranu a Chodova … což není moc objektivní.
    Každopádně jsem přesvědčen, že Švédové uspěli díky tomu, že „brutálně“ omladili a ti hráči měli hlad po zlatu. K tomu jejich připravenost – taktika, fyzička, přesnost, důraz. Řekl bych, že se Švédové po 4 letech vrátili do starých kolejí, jak si je pamatuju z mých počátků.
    Jak říkal jeden můj známý – „my hrajeme florbal, finové salibandy … no a švédové INNEBANDY, zkrátka uplně jiný sport“.

  • Kim napsal:

    Tak pokud vím, tak Trnavský taky zkoušel vzít na EFT do Švédska (2001) hráče hlavně z extraligy a projeli všechny zápasy… Každopádně Švýcarská , a nemluvě už o Finské a Švédské lize, je podstatně kvalitnější, hráči hrající tam, odehrají víc kvalitních zápasů. U nás jsou to řekněme 4 týmy, co snesou ostrá měřítka, ve Švýcarsku 8 týmů a ve Finsku a Švédsku je to celá extraliga. Takže hráče, kteří hrají venku, bych rozhodně nezatracoval, jde spíš o sehrání celé formace, to se ale nikdy nepodaří, když na každé utkání jsou řady znovu a znovu překopávány.

    • Chosen napsal:

      Jestli někdo řekne, že Švýcarská liga je kvalitnější, než ta naše, tak se dost plete. Top 4 týmy z České republiky by tam byly do TOP 6tky. Zbytek týmu jsou jen průměrné české týmy a ani to né.
      To jak dopadlo MS jen ukazuje koncepci českého florbalu. Dle mého názoru tady skoro žádná není. Týmy už od prvního herního dne hrají na výsledky. A proto některé týmy, trénují jen obranu a útok nějak dopadne. A to se odrazilo teď na MS, kdy češi byly marní hlavně v útočné stránce. To, že proti slabým vyhořely i v obraně ukazuje, že někteří hráči neumí jiný systém obrany, než hrají ve svém mateřském týmu.
      Jedna otázka pro vás, Kolik týmu v česku umí všechny typy obrany. ( 2-1-2, 2-2-1, 1-2-2, osobní a W) Já znám jen jeden.
      Dále se zeptám, řeší tady někdo nové talenty, ano padly zde jména jako Vávra, Hájek dle mého názoru i Veltšmíd zde patří, ale to jsou tři jména. Proč tady nikdo neřeší Juniorskou ligu, která se končí v 18ti letech. Proč nemohou hrát do 22 let třeba. Vždyť kolik hráčů vyrostlo až byly starší a nezářili, když měli 16 roků. Znám mnoho hráčů, kteří mohli teď hrát extraligu v některém týmu, ale díky tomu, že v 18-ti nebyly ještě připraveni na extraligu a nebo měli smůlu, že patřili třeba pod Tatran, nebo Vítkovice, kde potřebujete vyspělé hráče, Tak jednoduše skončili s florbalem. Není to škoda? Přichazet o mnoho hráčů jen díky tomu, že UNIE chce, aby mladí hráči šli brzo do extraligy, aby juniorská reprezentace měla výsledek ? Je důležitý výsledek Juniórské reprezentace ? Od akademické nebyl a ti to vyhráli.
      Je to k zamyšlení.
      Sorry, že se schovávám za nick, ale své jméno radši nebudu zveřejňovat.

  • nove tvare napsal:

    Co takhle mladici rysujici se ve Future jako bratri Chrousti, myslim si ze by mohli rozvinout svuj potencial, pricemz jeden uz je kapitanem juniorky… Dneska docela smazali extraligovou Boleslav… 🙂 Jinak Doza(19.misto v kanade) neni zrovna rychlostni typ, ale ma mozek rozhodne nebo Natov(5.misto v kanad) a treba Matus(6.misto v k.) ci Hajek(4. misto v kanade) omadit to… Vekovy rozdil jsme mohli videt ve finale, Svedi vekovy prumer 22 a jak je smazali… Finove se ani nestihali otacet. 🙂 Zahalka hlavne ne vzdyt je to jen hecir a jeste k tomu hasic. 😀

Napsat komentář

*