18. 1. 2012 Zahraničí (0) KOMENTÁŘŮ

Brazílie vzdala účast v kvalifikaci MS. Kanada a USA postupují přímo

 



Dva týdny před startem americké kvalifikace mistrovství světa 2012 je jasné, že postup na závěrečný turnaj mají jistý týmy Kanady a USA. Brazilská reprezentace totiž na turnaj do Caltechu v kalifornském Los Angeles nedorazí kvůli finančním problémům.

Fotbalové mistrovství světa si bez účasti Brazílie ani není možné představit, na florbalový šampionát však žlutozelená kombinace dresů ještě nezavítá. Americká kvalifikace světového šampionátu se měla hrát v prvních únorových dnech v Los Angeles. Týmy Kanady, Brazílie a USA se měly utkat o dvě místenky na závěrečný turnaj, který se uskuteční v prosinci ve Švýcarsku.

Jenže Brazilci 14 dnů před startem turnaje účast odřekli. „Víme, že nejen Brazílie má ve florbalovém světě ekonomické problémy. Ale je velmi nešťastné, že tato situace nastala v souvislosti s kvalifikací mistrovství světa,“ řekl k odstoupení Jihoameričanů z kvalifikačního turnaje prezident Mezinárodní florbalové federace Tomas Eriksson serveru Innebandymagazinet.

V prosinci 2011 získal titul brazislkých mistrů tým Patos

Brazilci se měli bojů o světový šampionát účastnit poprvé, i když jsou členy IFF už od roku 1998. Na velké mezinárodní akci se ale nikdy neobjevili.

A ani tentokrát na premiéru nedojde. „Není to dobré. Ale neměli bychom kolem toho dělat velký povyk. Pokud se podíváme do minulosti, podobné problémy měly v letech 2003 a 2004 i Polsko a Rusko. Poláci dokonce měli kvůli dluhům pozastavenou činnost a nemohli hrát mezinárodní zápasy. A dnes, pár let poté, roste florbal v Polsku úžasným tempem,“ vysvětluje Tomas Eriksson.

„Povinností IFF bude lépe sledovat vývoj dění v členských zemích, aby podobná situace už nenastala. Ale pracujeme v tomto ohledu vůči velké spoustě zemí a není možné sledovat všechny,“ dodává první muž světového florbalu.

Brazilcům pomáhali v roce 2011 s rozvojem i Švýcaři

V Brazílii ovšem florbalový život vzdáním účasti na kvalifikaci MS nekončí. „Musíme k tomu přistoupit podobně, jako jsme to udělali s Polskem, když mělo problémy. Povedeme s Brazilci užší dialog, budeme jim pomáhat a vývoj florbalu monitorovat. Věřím, že se příště přihlásí do kvalifikace mistrovství světa znovu,“ věří Eriksson.

Američané se vrátí na světový šampionát po čtyřech letech, naposledy startovali v roce 2008 v ČR

Americká kvalifikace mistrovství světa v Los Angeles tak jako tak proběhne podle plánu. Na programu však budou jen dva zápasy mezi USA a Kanadou, za kterou nastoupí i hráč Králova Dvora Joel Inouye. Duely však budou mít ve finále jen význam přátelských utkání. Mezinárodní florbalová federace totiž udělila Americe dvě místa pro světový šampionát a předem nastavená pravidla není možné měnit.

Obě země si tak prakticky zajistily účast na MS 14 dnů před startem kvalifikace. „Chceme držet kvóty pro jednotlivé kontinenty. Nemůže nastat situace, že když má nějaká země problémy, bude to mít vliv na ostatní federace, které mají zájem světový šampionát hrát,“ vysvětluje Tomas Eriksson.

Kanaďané na MS 2010 překvapili, skončili na 11. místě

Přehled jistých účastníků MS 2012 ve Švýcarsku:
Finsko
Švédsko
ČESKO
Švýcarsko
Lotyšsko
USA
Kanada

O zbylých 9 míst se bude hrát za 14 dnů na 4 kvalifikačních turnajích.


Autor: admin



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*