Projekt Superfinále je podle jeho odpůrců necitlivý vůči těm, kteří mu vlastně vdechují život.
18. 8. 2014 Superliga (1) KOMENTÁŘŮ

Zastavte Superfinále! žádají přední české kluby. I na Czech Open se řešila podoba vrcholu extraligy

 



Když se v dubnu 2012 v O2 areně poprvé odehrálo Superfinále extraligy, zdálo se, že se florbal znovu posunul o krok výš. Zkušenost se 3 ročníky florbalového svátku však podle mnohých ukazuje, že je tomu spíše naopak. Ze „Dne, kdy florbal patří všem“, což je motto Superfinále, se totiž stal den, kdy se na finalisty extraligy neberou ohledy.

Takový je alespoň názor obou letošních finalistů mužské nejvyšší soutěže. „Elitním týmům, které hrají finále, nejsou vytvořeny adekvátní podmínky,“ zlobí se šéf Tatranu Martin Vaculík. Ředitel Czech Open, největšího florbalového turnaje na světě, přitom v minulosti projektu fandil. Jenže stávající podobou Superfinále je značně rozčarován.

Organizátorům akce vyčítá především nedostatečný zájem o finalisty – tedy o hlavní aktéry celé show. „Finálový den by měl patřit těm nejlepším. A na tuto skutečnost heslo ‚Den, kdy florbal patří všem‘ zapomíná,“ vadí mu.

V dubnu finalisté mužské i ženské extraligy sepsali otevřený dopis, ve kterém ve 12 bodech vyjádřili své výhrady vůči současné formě Superfinále.

Komise extraligových soutěží jim ve většině požadavků vyšla vstříc, ale šéfům klubů šlo primárně o něco jiného. „Očekávali jsme, že by mohl být vytvořen prostor pro nějakou diskuzi, ale nestalo se tak,“ mrzí Vaculíka. Uvítal by, kdyby se aktéři Superfinále mohli na samotném projektu aktivněji podílet.

Aktéři protestu se ale nevzdávají a plánují další kroky. „Na schůzce extraligových klubů, která proběhla ve čtvrtek v rámci Czech Open, jsme vyjádřili oficiální stanovisko, ve kterém žádáme, aby byl projekt Superfinále ukončen. Chceme se vrátit ke starému modelu (série na 4 vítězné zápasy – pozn. aut.), který finalistům umožňuje udělat si finále podle svých představ,“ říká šéf Střešovic.

Jde mu přitom o víc než o vybojování lepších podmínek pro svůj klub. „O tom to není – kdo ví, jestli se vůbec příští rok do finále dostaneme… My si prostě myslíme, že stávající model je špatný a poškozuje celý elitní florbal v naší zemi,“ vysvětluje Vaculík.

Stejného názoru je i Tomáš Krásný, předseda správní rady Vítkovic, jež jsou aktuálními mužskými i ženskými šampiony republiky. V Ostravě přesto převládá nespokojenost. „Je to s námi, ale bez nás. Kdo Superfinále hraje, není pro unii vůbec důležité. Na finalisty se neberou ohledy. Letos například pražskou tiskovou konferenci svolali na prostředek týdne a skutečnost, že jsme z daleka, vůbec nevzali v potaz,“ stěžuje si.

Tím vítkovické výhrady vůči Superfinále nekončí. „Projekt je neprůhledný, a to hlavně co se financí týče. Dodneška například nemáme k dispozici vyúčtování, což mi přijde šílené,“ rozčiluje se. „Vítkovice byly obrovským kritikem projektu od samého počátku. Superfinále nám bere šanci zahrát si finále doma před našimi fanoušky,“ dodává Krásný.

Situace mezi představiteli předních extraligových klubů a ČFbU je značně napjatá. „Vyjadřujeme oficiální nesouhlas se Superfinále a budeme sbírat další kluby a podporovatele, abychom tento projekt zastavili a vrátili finále finalistům,“ předesílá Vaculík. Může se klidně stát, že při přetrvání stávající formy organizace Superfinále jej nebude příští rok mít kdo hrát…


Autor: esport-test



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*